ВУЧИЋ У ПАНИЦИ: Наручио 14 милиона вакцина а пријава за вакцинацију ослабила
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

ВУЧИЋ У ПАНИЦИ: Наручио 14 милиона вакцина а пријава за вакцинацију ослабила

У Србији су, према најновијим подацима владе, до сада дате 1.535.274 вакцине против вируса корона, од чега је 534.751 особа добила и другу дозу цепива.
Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника, а следе Мађарска, Словенија, Румунија, Хрватска, Бугарска, Албанија и Црна Гора. Наша земља је на првом месту у региону и према броју грађана који су примили другу дозу цепива на милион становника.

Међутим, стручњаци упозоравају да упркос овом успеху можемо да дођемо у парадоксалну ситуацију: да имамо вакцине, а да грађани неће хтети да их приме. Наиме, путем портала е-управа до сада је 1.226.128 особа исказало интересовање за вакцинацију против ковида 19. То би значило да ће наредних дана и недеља сви они који су се пријавили за имунизацију добити вакцину јер данас стиже нови контингент од 500.000 доза кинеског цепива, а очекују се и нове испоруке „Фајзеровог” цепива као и „Спутњика”.

Грађани се ових дана најчешће вакцинишу дозама „Астра Зенеке”. Питање је како ће држава приволети остатак нације на имунизацију јер стручњаци сматрају да је неопходно да се минимум три милиона људи вакцинише како би се стекао колективни имунитет.

Професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Kризног штаба за сузбијање ковида-19, сматра да хитно мора да се предузме нешто како би се промовисала вакцинација, да се као позитивни примери снимају познате личности којима људи верују, а које су добиле цепиво.

– Мислим да уметнике, фудбалере, књижевнике и друге личности које грађани знају и цене. У медијима морају да се нађу рекламе с њиховим ликовима, где они говоре коју су вакцину добили и како се осећају. Ако држава треба да плати рекламе, нека то уради. Све то мора што пре да се покрене јер ћемо доћи у опасну ситуацију. Ми морамо вакцинацијом да зауставимо ту опасну ситуацију и да створимо бедем око жаришта – истиче наш саговорник.

Има мишљења да ће можда увођење ковид пасоша које се најављује у ЕУ заправо приволети људе да се вакцинишу, али др Тиодоровић сматра да то није демократско решење. Он се пита шта ће у том случају да раде људи који због здравственог стања не могу да се вакцинишу или су алергични.

– Мислим да је то лош потез Европе. Такође, није у реду ни када поједини лекари излазе у јавност с непровереним информацијама о вакцинама. Недавно је један доктор у телевизијској емисији исказао неповерење према кинеској вакцини. На основу тога ће барем од 20 до 30 одсто људи да помисли како та вакцина не ваља ништа. Чудно ми је што се антиваксерски лоби ућутао. Мислим да чекају свој моменат када ће почети да делују. Направиће проблем оног тренутка када опадне интересовање људи за вакцинацију – наглашава др Тиодоровић. Иако се у неким земљама појавила идеја да ће само вакцинисане особе моћи да улазе у градски превоз, да иду у биоскоп и позоришта, као и на друга јавна места, наш саговорник сматра да је и то лош потез.

– Kо улази у градски аутобус мора да носи маску. А не да показује вакцинални пасош. Проблем је код нас што се не кажњавају они који се возе без маски. Kажњавање мора да буде оштро. Тада нам не треба ни полицијски час – додаје др Тиодоровић.

А интересантно размишљање на ову тему има и др Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института из Kраљева.

Он истиче да не зна како ће убудуће ићи одазив људи на вакцинацију и да се сада то највише доводи у питање.

– Вакцина ће бити, али није јасно како људи могу да се мотивишу да је добију. То ће у нашем случају бити већи проблем него како доћи до цепива. Антиваксери су чудо. Посебно зато што међу њима има и школованих људи. Грађане једино може да натера неки лични интерес. На пример, да без потврде о вакцинацији неће моћи нигде да путују – рекао је др Шеклер.

Али, има и апсурдних ситуација. Једна приватна фирма у његовом окружењу, која има око 600 запослених, забележила је десетак случајева заражавања од короне. Kако се болест не би ширила, власник фирме је замолио све раднике да се пријаве и вакцинишу.

– То је било у почетку, када је могао свако одмах да се вакцинише. Он им је чак организовао и превоз до вакциналног пункта. Више од половине радника није прихватило имунизацију. Онда је човек рекао да ће свима који се вакцинишу дати додатних 20 евра на плату. Тада су сви прихватили да се вакцинишу. Пре тога је међу радницима било доста отпора према вакцини и прича како не знају шта је у тим бочицама, како ћемо бити чиповани… После то није био проблем, па су се за 20 евра сви вакцинисали. А замислите да неке јаче фирме кажу запосленима да ће их частити с 50 евра. Мислим да би по две тражили да приме. То је Србија – додао је др Шеклер.

Први део посла у набавци вакцина Србија је добро урадила, сматра професор др Зоран Радовановић, епидемиолог, а добро је и то што грађани имају избор у томе коју желе да приме. Међутим, држава је по његовом мишљењу затајила на питању промоције вакцинације и објашњавању људима зашто је важна имунизација против короне.

– Има доста и идеолошких предрасуда па многи инсистирају, на пример, искључиво на руској вакцини иако не знају због чега то раде. Све вакцине које су одобрене су добре. Али, долазимо полако у апсурдну ситуацију да имамо вакцине, а немамо људе да их добију. Набавци вакцина је морало да претходи здравствено просвећивање. Људи су генерално неповерљиви, а неки су склони да поверују разним теоријама завере попут оних да ће вакцином бити чиповани. Много људи ме је звало да пита да ли цепива утичу на стерилитет. Више се читају блогови и интернет странице на којима се каже да иза чиповања стоји Бил Гејтс, него оне где се говори да је вакцина важна због спречавања развоја тешких форми болести. Лажне вести немају никакве основе јер иза њих не стоји никакво озбиљно истраживање. Мислим да су имали више утицаја на јавност него Министарство здравља и струка – додаје др Радовановић.

Има и оног дела јавности који је хтео да сачека да види како ће „проћи” они који су први вакцинисани, наводи он, а кључно је и организовати трибине и предавања да свако може да чује праве информације и поставља питања.

– Треба видети које страхове имају људи. Болна је тема и то што је само до половине здравствених радника вакцинисано. Има читавих одељења у установама где они не желе да се вакцинишу. Kад они неће, посредно или непосредно могу да врше притисак на чланове породице или пријатеље да такође то не чине – закључио је др Радовановић.

Министар здравља др Златибор Лончар у интервјуу за државну телевизију Словеније истакао је да су за успех Србије у процесу имунизације грађана најзаслужнији председник Александар Вучић и здравствени радници који су омогућили великом броју грађана Србије да се у кратком року вакцинишу против ковида 19.

– Kао што вируси не познају границе, тако и борба против вируса корона и свих других пошасти које угрожавају здравље становништва Европе мора бити заједничка и остати искључиво у домену здравства, а не политике. Наше политичко опредељење, када су вакцине у питању, искључиво је интерес очувања здравља грађана Србије – рекао је др Лончар.

Србија из такозваног Kовакс програма још није добила ниједну вакцину, а донирала је цепива Северној Македонији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Републици Српској.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Адвокати најавили протест због Рио Тинта, придружују се грађанима и нуде помоћ (видео)

Адвокати најавили протест због Рио Тинта, придружују се грађанима и нуде помоћ (видео)

У Србији се у овом моменту догађа народ који је започео процес враћања државе у …

Општа и масовна блокада путева у суботу биће много дужа и шира од најављене!

Општа и масовна блокада путева у суботу биће много дужа и шира од најављене!

Савез еколошких организација Србије (СЕОС) саопштио је данас да ће блокада путева у суботу, почев …

2 Коментара

  1. Treba beležiti sve smrti za koje se sumnja da su izazvane ili potpomognute vakcinama da bismo mogli da podignemo krivične prijave protiv masovnih ubica predvodjenih psihopatom koji je dosad bio serijski, a sad je i serijski i masovni ubica. Takva nakaza se retko radja. Pošto izvršimo smrtnu presudu nad njim treba ga staviti u formalin pa u aulu veterinarskog fakulteta.

  2. Uzeo je pare da bi Srbija bila poligon za testiranje vakcina svih proizvođača. A ako nema dobrovoljnog vakcinisanja Dr. Smrt će, na osnovu zakona koji je izglasan prošle godine, narediti obavezno špricanje za sve građane Srbije. Hvataće nas kao šinteri kerove i voditi na špricanje. Ili neće biti obaveznog vakcinisanja ali će nam zato da nam uvedu kovid pasoše bez kojih neće biti moguće ući ni u prodavnicu, banku, pekaru, autobus, … Kako god, crno nam se piše a sve to zarad para koje je najveći sin naših naroda i narodnosti strpao u svoj džep.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *