fbpx

Вулине, облачи црну униформу па да те инфлитрирамо у Кандахар да ловиш џихадисте башибозуку лоповски!

0
(0)

Министар одбране Александар Вулин изазвао је бурне реакције најавом да ће Србија, иако војно неутрална, „сваку војну, политичку и дипломатску ефективу коју може, са задовољством ставити у сврху борбе против Исламске државе сваком ко исто мисли о том злу“.

– Не може се бити неутралан кад видите Исламску државу у Сирији и Ираку, кад видите људе да се дижу у ваздух у Паризу и Берлину, ту нема војне неутралности – рекао је Вулин на трибини о војној неутралности, одржаној прошле недеље на Сајму књига.

Транзит терориста

Компетентност Вулина да буде на челу Министарства одбране тако је још једном доведена у питање, али овога пута на много осетљивијем и значајнијем терену од сумње за корупцију због неуверљиве приче о теткиној позајмици за стан или чињенице да министар одбране није служио војску.

За лаичку јавност Вулинова широкогруда понуда ресурса војно неутралне Србије у борби против тероризма делује као махање црвеним плаштом пред разјареним биком, а оштре критике на његов рачун упутили су и бивши високи официри Срето Малиновић и Здравко Понош.

Донација на телевизији

Летос је Стејт департмент објавио да је Србија прошле године донирала 10 тона муниције и тако допринела међународној коалицији против Исламске државе. Негде у исто време магазин за Балкан Исламске државе „Румијах“ упутио је претње Србима и Хрватима, са поруком да се враћају. Додатни мотив за евентуалну освету терористи су могли да добију и када је на телевизији виђено да филипинска војска у борби против Исламске државе користи минобацачке мине произведене у Србији.

Ваздухопловни генерал у пензији Малиновић оценио је најаву министра као позив у крсташки рат који дугорочно може имати озбиљне последице по безбедност Србије.

– Без обзира на то што је то можда плод Вулинове авантуристичке позе и представљања као патриоте и интернационалца, таква изјава је дубоко штетна. Србија је транзитна земља великом броју избеглица из држава где се воде борбена дејства против Исламске државе. Да ли нам треба да се неки од терориста задрже и да постану претња нашим грађанима – пита Малиновић.

Паметан после битке

Генерал упозорава да без обзира на то што се процењује да је Исламска држава пред поразом, овакве изјаве Србију доводе у жижу интересовања терориста.

Вучићу, обуздај дилетанте!

Према Вулиновом мишљењу, војна нетралност није изговор да не препознате зло, а „Срби нису народ који може да окрене главу од зла“.
Понош, међутим, јавно пита председника Александра Вучића да разјасни да ли је Вулин спреман да српску војску стави на располагање и Анкари, Багдаду, или Техерану? Он Вучићу саветује да се постара да људи од његовог највећег поверења престану да дају олаке изјаве о укључивању српске војске у међународне конфликте.

– Ми имамо веома изнурене материјалне и људске капацитете војске. Млатити празном пушком у тако озбиљним стварима је потпуна деградација система одбране и државе. Посебно наглашавам да то представља угрожавање безбедности грађана где год да се налазе, без могућности да их одбранимо – истиче генерал за „Вести“.

Бивши начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош такође је реаговао на Вулиново, како каже, дилетантско тумачење војне неутралности.

– Министар одбране изгледа није обавештен о томе да је такозвана Исламска држава већ пред војним поразом. Да ствар буде гора, не разуме ни да на Блиском истоку сваки глобални актер делује из свог угла и интереса, тако да би стављање наше војске беспоговорно на располагање једном, изазвало резерву и скепсу свих других – навео је Понош.

Косово и БиХ регрутни центар

Експерти за исламски тероризам упозоравају да ће се они након војног пораза на сиријском и ирачком ратишту ширити по Европи и кроз своје притајене ћелије чекати моменат за освету. Према америчком извештају, само са Косова је последњих година регрутовано 315 бораца за Исламску државу у Сирији и Ираку. Погинуло је њих 58, али се намеће питање где ће се вратити преживели и какав ће задатак добити од центара који су их заврбовали. Према подацима Центра Суфан, из БиХ је у џихад отишло 248 бораца.

Увреде одговор генералима

У препознатљивом маниру Вулинов Покрет социјалиста је Здравку Поношу и Срети Малиновићу залепио етикету „присталица НАТО-а“ и „заштитника Исламске државе“. Малиновића је због критике стања у војсци „жутим НАТО генералом“ раније назвао и Александар Вучић, иако је реч о официру који је своје пилоте 1999. водио у рат крило уз крило, а да није био обавезан да лети.

Малиновић шаљиво одговара да би и „тетки из Канаде било драго да је Вулин одслужио војни рок“.

– Забринуо бих се када би неко кога ценим доказао да нисам у право, а надам се искрено да ће они који одлучују у овој држави схватити моју поруку да не смемо шарлатанима и авантуристима дозволити да изјавама угрожавају безбедност Србије и њених грађана – каже Малиновић.

Генерал Здравко Понош смењен је због сукоба с бившим министром одбране Драганом Шутановцем, који је отворено заговарао приступање Србије НАТО пакту. Наиме, Понош је указивао да буџет за војску није добро употребљен, да су тиме реформе заустављене и да нема новца за професионализацију, која је упркос томе спроведена укидањем обавезе служења војног рока.

Стижу бомбаши самоубице

Генерални секретар Интерпола Јирген Шток овог месеца допутовао је у Сарајево да упозори да ће се терористи Исламске државе масовно враћати у БиХ. За то време, озбиљне државе се припремају за такав сценарио.

Директор руског ФСБ (преименовани КГБ) Александар Бортников у мају је на саветовању руководилаца специјалних служби упозорио на пораст претње самоубилачких напада у целом свету. Такође, и да је Русија као главни савезник Сирије у борби против џихадиста посебно угрожена, али и све републике бившег Совјетског Савеза, посебно оне из Централне Азије. При том је обелоданио да су због припрема терористичких аката у иностранству расписане потернице за 260 особа.

Стравичне бројке

Сергеј Гончаров, председник Асоцијације ветерана антитерористичке јединице Алфа и члан Руске академије безбедности и одбране, сматра да се у његовој земљи озбиљно односе према терористима, укључујући повратнике, на шта указује и статистика за прошлу годину. Међутим, од тих бројки се диже коса на глави јер сведоче о бројности џихадиста, а још више што ниједна балканска земља не располаже статистиком која би указала на озбиљан рад.
x Спречена 42 терористичка напада
x Уништено 129 терориста
x Ухапшено око 900 терориста
x Блокирано око 2.000 рачуна

Директор Истраживачког центра Блиски исток – Кавказ Станислав Тарасов објашњава да је Исламска држава свесна да терористички напади у Ираку, Пакистану и Авганистану не привлаче пажњу САД и Европе које на то гледају као на трагичну статистику. Зато ће се сва њихова моћ концентрисати на Европу.

Тарасов упозорава да не треба затварати очи пред опасношћу. Он подсећа да су власти Азербејџана водиле опрезну политику на Блиском истоку у жељи да не испровоцирају Исламску државу, али су потом ипак стигле претње које су озбиљно схваћене. Да подсетимо, балкански терористи неколико пута су такве претње упутили из Сирије, па чак и саветовали своје присталице на простору бивше Југославије да „убијају где стигну, ножем, пиштољем или отровом“.

Узбекистанац Семјон Багдасаров, директор Центра за изучавање Блиског истока и Централне Азије, наводи мере које државе морају предузети против терориста повратника.
– Сви који су ратовали у Сирији и Ираку морају бити лишени држављанства како би им се отежао повратак. А према онима који се појаве мора се поступити жестоко, то су професионалне убице – каже Тарасов, који не препоручује путовања у Турску, Тунис и Египат.

Ј. Арсеновић – И. Козарски

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДЕ СИ БРЕ ГАНДИ, ништа гладовање и то?

0 (0) Министар одбране Алексанадар Вулин изјавио је данас да жели да види кајање код …

Испред Народне скупштине Републике Србије студенти су организовали Вулинијаду 2019!

0 (0) Добродошли на улинијаду 2019! VULINIJADA 2019!Ispred Narodne skupstine Republike Srbije studenti su organizovali …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *