„Закључак Владе о информисању води ширењу страха и цензури“

5
(1)

Удружење новинара Србије (УНС) позива Владу Србије да повуче Закључак о информисању у време пандемије ЦОВИД-19, којим се забрањује кризним штабовима општина и градова да дају локалним медијима и јавности информације у вези са здрављем становништва, изјавио је председник УНС-а Владимир Радомировић.

Он је за агенцију Бета изјавио да би „овакав закључак Владе и пракса која би настала ако се примени довела до повећања непроверених информација и ширења страха међу грађанима и имала би обрнут ефекат од онога што се наводи у закључку“.

„Свако централизовање давања информација као неминовну последицу има ширење информација из других извора, тако да и лично позивам Владу да што пре стави овај закјучак ван снаге и да омогући свим здравственим радницима да могу да дају изјаве медијима“, казао је Радомировић.

Он је рекао да „ако Влада сматра да здравствене институције нису довољно обучене да дају изјаве новинарима може да обезбеди стручне људе који ће давати изјаве у име тих здравствених институција“.

„Битно је да новинари на локалу имају тачне и проверене информације у сваком тренутку“, рекао је Радомировић.

На питање да ли је задовољан како је медијски испраћена ситуација са епидемијом корона вируса у Србији, као и извештавањем о мерама за спречавање њеног ширења, Радомировић је рекао да је свакако „могло да буде и боље“.

„Брзо ширење лажних вести преко друштвених мрежа говори да грађани немају поверења у нас новинаре и у медије. Свакако има простора да се побољша и наше извештавање и да се повећа поврење грађана у медије“, казао је Радомировић.

Он је рекао да „ово јесте прилика у којој се може вратити поверење грађана у медије, тачним и прововременим информисањем, али да, нажалост, закључак Владе онемогућава такво информисање“.

УНС подсећа да се у закључку Владе Србије наводи се да се овлашћује Kризни штаб за сузбијање заразне болести ЦОВИД-19, на чијем је челу председница Владе, „да искључиво обавештава јавност о стању, последицама и о предузетим здравственим мерама у вези са вирусом“.

Бодрожић: Kризни штаб постаје централна цензорска служба, треба да се забринемо

Председник Независног удружења новинара (НУНС) Жељко Бодрожић оценио је да се Закључком Владе о централзованом информисању јавности о вирусу корона нарушава Уставом гарантовано право на потпуно и благовремено обавештење о питањима од јавног значаја и Kризни штаб постаје некаква централна цензорска служба, која ограничава и ускраћује проток информација ка јавности.

„У условима епидемије која је раширена на све стране погрешно је локалним и окружним штабовима или представници здравствених установа забранити да директно, преко локалних медија пласирају важне и проверене информације и обавезати их да чекају проверу и дозволу централног Kризног штаба“, изјавио је Бодрожић за агенцију Бета.

Додао је да ће тако грађани ван Београда остати ускраћени за неопходне информације и податке или ће их добити са закашњењем, што обесмишљава правовремено информисање јавности.

„Ако локални медији остану без релевантних извора и саговорника, они не само да неће моћи да правовремено и тачно информишу, већ неће моћи ни да демантују дезинформације које се сваким даном шире друштвеним мрежама“, рекао је председник НУНС-а.

Он је додао да према спорном закључку, „тај централни Kризни штаб, који чине углавном функционери владајуће партије, добија ексклузивно право одређивања истините, тачне и проверене информације“.

„Досадашња искуства са напредњачким поимањем информисања грађана и слободе изражавања јасно нам говоре да сви треба да се забринемо и да учинимо све како бисмо натерали власт да повуче овакву одлуку“, закључио је Бодрожић.

Славко Ћурувија фондација: Kризни штаб као једини извор информисања укида медијско извештавање

Славко Ћурувија фондација саопштила је данас да захтева од Владе Србије да омогући благовремено информисање свих грађана у локалним срединама у Србији о питањима везаним за ситуацију са пандемијом новог корона вируса у својим заједницама, као и о мерама које локалне самоуправе предузимају у заштити становништва.

У саопштењу Фондације је оцењено да Влада Србије својим закључцима не би смела ни да ограничава новинарска истраживања, као ни друштвени дијалог о пандемији, њеним последицама и ставовима о управљању тренутном кризом.

Наглашавају да се закључком којим се као једини извор информација о пандемији одређује Kризни штаб практично укида медијско извештавање, а медијима додељује улогу разгласа искључиво оних информација и ставова које Влада сама жели да пружи грађанима.

„Доследна примена Закључка онемогућава новинаре да проверавају истинитост и релевантност информација које саопштава Kризни штаб. Истовремено, Влада суспендује Устав Србије и међународне конвенције које су гаранти људских права, па и права на слободу информисања“, додаје се.

Истичу да су тим закључком посебно угрожени грађани у 174 општина и градова у Србији, чији су новинари и до сада имали проблема у долажењу до информација о стању и мерама борбе против пандемије у локалним срединама.

„Централизовањем информисања у свим локалним заједницама Влада додатно угрожава не само благовремено и тачно информисање о локално значајним проблемима већ потенцијално додатно оптерећује Kризни штаб, који, поред основног посла спровођења мера против пандемије, практично читав рад треба да усмери на одговарање на питања више стотина медија из читаве Србије“, наводи се.

Истичу да је управо недостатак правовремених и проверених информација најплодније тло за бујање лажних вести и дезинформација и додају да Влада Србије не би смела да заборави ни да су у демократском друштву и она сама и Kризни штаб предмет контроле јавности.

„У супротном, постављамо питање каква би данас била ситуација са пандемијом да су званични ставови били једини извор информација у време када је ковид 19 био ‘најсмешнији вирус на свету’ и када је грађанима саветовано да иду у шопинг у Милано“, наглашава Славко Ћурувија фондација.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Меркел оспорила право Твитера да „изван законског оквира“ трајно блокира Доналда Трампа

5 (2) * Трампове налоге су већ блокирали и Facebook, Instagram, Snapchat и Twitch. Многи …

Како брину о нама и како су само пожртвовани: Вакцина ће бити за све!

5 (3) Пријављивање за вакцинацију почиње у понедељак, 11. јануара, преко е-Управе, а од четвртка …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend