fbpx
Насловна / Србија / Економија / Запосленима у државним и јавним предузећима од идуће године плате веће пет одсто

Запосленима у државним и јавним предузећима од идуће године плате веће пет одсто

Запосленима у државним и јавним предузећима од идуће године ће зараде бити увећане пет одсто, одлучила је Влада Србије.

Та повишица је предвиђена изменама и допунама Закона о привременом уређивању основице за обрачуна и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава, који је јуче усвојила Влада Србије.

Измене се односе на зараде запослених у предузећима где је Република Србија, односно локална самоуправа власник више од 50 одсто капитала, као и у републичким и локалним јавним предузећима, а које су веће од 25.000 динара.

Зараде запослених у државним и јавним предузећима, као и у јавном сектору, веће од 25.000 динара, претходне четири године су у склопу фискалне консолидације биле умањене десет одсто.

У образлажењу измана закона о привремном умањењу зарада запослених у тим предузећима Влада је навела да „након успешно спроведене фискалне консолидације, стабилизације јавних финансија и преокрета вишегодишње растућег тренда јавног дуга, остаје фокусирана на даље побољшање привредног амбијента и обезбеђивање високих стопа привредног раста, са крајњим циљем смањења незапослености и подизања животног стандарда становништва“.

Повишице плата од идуће године добиће и запослени у јавном сектору, које ће изности од седам до 12 одсто.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија плаћа одштету мајци којој су неправедно отета деца

3.3 (4) Европски суд за људска права наложио је држави Србији да једној Београђанки исплати …

Комуналци прете штрајком од 16. октобра ако не добију повећање плате

4.1 (9) Запослени у комуналним предузећима ће ступити у генерални штрајк 16. октобра ако им …

Један коментар

  1. Zapošljenim u javnom setoru smeši se plata veća za 5%, samo da ne prođu kao penzioneri sa većom penzijom no ikada. Ta laž traje od početka godine, vraćanje otetog, uvećanje 8 do 13% i na kraju došlo se, kako kažu tzv ministri na 5%, niti se zna na šta, ni kako , ni kome. Nadriministri Mali i Đorđević su otkrili nonsens i nebulozu da će penzije biti veće no ikad povećanjem 5% (a do pre neki dan 8,8% do 13,3%) i kao papadgaji ponavljaju vođine nonsense. Te penzije realno su niže za oko 25% u odnosu na one pre otimanja 2014. godine. Zbog toga oduševljenje penzionera splasnuće kada uđu u prvu prodavnicu. Onda, šta ovi ministri jedu go*na?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *