Србија

Зашто је БИА упала у стан Теше Тешановића?

Теши Тешановићу, новинару продукције Балкан Инфо, пре неколико дана у кућу су дошла двојица, како су се представила, службеника БИА и тражили да им преда снимак интервјуа са Ђорђем Вишекруном, бившим чланом СНС-а. Ово је био врхунац притиска на Тешановића и продукцију, на које се већ дуже времена врши притисак да у своје емисије не зову бивше чланове СНС и не говоре о њиховим односима са браћом Вучић. После вербалног и физичког напада функционера СНС-а Лабана у Суботици, бруталних медијских напада на судију из Панчева који не суди под жељама СНС криминалаца из Панчева, да ли СНС Србију претвара у приватну полицијску државу?

ДЈБ је контактирао новинара Тешу Тешановића који нам је потврдио да је у Амстердаму интервјуисао Вишекруну. Након што је Вишекруна на Фејсбуку објавио да је дао нову изјаву за Балкан Инфо, Тешановић је добио позив у ком му је речено да је боље да се не враћа у Србију ако планира да објави тај интервју. И поред овога, Тешановић каже да је БИА најмањи притисак вршила на њега. У међувремену, уцењивани су његови сарадници, а члановима породица Тешановићевих сарадника прећено је отказима.

Врхунац застрашивања је ипак наступио у понедељак када је Тешановић добио позив од службеника БИА (човек се тако представио), који га је питао да ли је код куће, да би убрзо потом у његов стан дошла двојица службеника БИА. Према сведочењу Тешановића, они нису били насилни, љубазно су питали где је снимак, Тешановић им је предао СД картицу са снимком интервјуа и потврдио да не постоји ниједна друга копија. Службеници су се захвалили и извинили на узнемиравању, уз коментар да само раде свој посао.

Посланичка група “Доста је било” је тражила од директора БИА хитно објашњење овог поступања, као и хитно сазивање седнице Одбора за контролу безбедности по овом питању. По чијем налогу и по ком законском овлашћењу се службеници БИА уопште баве новинарима и њиховим интервјуима? Који државни и јавни интерес је у питању? Предлогом Закона о Безбедоносно информативној агенцији СНС предлаже да директор БИА има готово сва овлашћења без икакве контроле, Да ли је овај пример упада у приватни стан новинара и одузимање видео снимка већ увелико демонстрирање на делу партијске полицијске државе по новом закону који још није усвојен?

У прилогу:
Захтев председници Народне скупштине у директору БИА

Зашто је БИА упала у стан Теше Тешановића?

Допис за хитно сазивање седнице Одбора за контролу безбедности

Зашто је БИА упала у стан Теше Тешановића?

Посланичко питање Саше Радуловића

Зашто је БИА упала у стан Теше Тешановића?

Доста је било

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. U Srbiji postoji mnogo toga prećutanog što bi gradjanima bilo korisno. Takav je slučaj sa tzv. nepovredivošću stana.

    NEPOVREDIVOST STANA je USTAVOM GARANTOVANO pravo gradjana da NIKO ne sme da im udje u stan bez sudskog naloga. NIKO znači zaista NIKO, pa ni policija. To je pravo koje garantuje ustav svih država, pa ni mi nismo mogli ostati mimo sveta. Policija je ranije, u vreme Broza, volela da upada, pretresa i pljačka, ali se postepeno oslobodila ove ogavne navike. Sad se izgleda ponovo opustila i postala kao policije najmračnijih tiranija.

    Zato nikog ne puštajte u stan bez sudskog naloga koji imate pravo da na miru pročitate u svom stanu dok policija čeka pred vratima. Njima nema ulaska dok im vi to ne dozvolite. A vi ste dužni da im to dozvolite SAMO ako vam donesu ispravan sudski nalog koji se odnosi na vaše ime i vaš stan.

    Ova dvojica koja su upala kod Teše su prekršila ustav i morala bi biti najstrože kažnjena. Na tome treba insistirati.

    HAPŠENJE!!! SUDJENJE!!! SMRTNE KAZNE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!