fbpx
Михајло Спорић (Фото Математичка гимназија)

Зашто умиру српски генијалци у свету:Универзитет Кембриџ прогласио тродневну жалост због смрти младог српског физичара

3
(15)

Преминуо је један од најбољих младих српских физичара Михајло Спорић (22), а британски Универзитет Кембриџ, на коме је студирао, објавио је тродневну жалост.

„Михајло Спорић је био изузетно талентован и свестран ученик, носилац Вукове дипломе и Светосавске награде. Освојио је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима, и најважнију међу њима златну медаљу на Међународној олимпијади из физике”, објавила је Математичка гимназија у Београду, преноси Танјуг.

Михајло Спорић је у Србији уписао два факултета, Физички и Електротехнички.

Студирао је и у Великој Британији, а Универзитет Кембриџ, који је прогласио тродневну жалост поводом његове смрти, установиће и награду у част Михајла, студента завршне године на одсеку природних наука и носиоца награде ИБ Тринити колеџа за природне науке.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Откуд у Србији преко 8.000 нових гласача из Републике Српске?

4.3 (6) Kад народ не мења њега, рђав владар је у стању да промени народ. …

Пола милиона грађана Србије не може да задовољи основне егзистенцијалне потребе

5 (2) Заштитник грађана Зоран Пашалић упозорио је да по резултатима истраживања око 500.000 грађана …

Један коментар

  1. Доктор са Чубуре

    Скоро идентична биографија са мојим другом из клупе из основне школе. Награде из физике и математике, први у свету, студије физике и електротехнике, најмлађи доктор наука у Југославији… само пре више од три деценије. Мој другар је у свет отишао јер је две године био асистент у другом подруму Природно – математичког факултета. Сада факултете више немамо, берем не оне какви су некад били. Ако би данас започели да поправљамо образовни систем, требало би нам бар 20 година да га вратимо на онај некадашњи квалитет. Али образовани становници више никоме не требају. Телевизија се може пратити и без писмености, а то је довољно за индоктринацију и управљање крдом телетабиса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *