„Затворена наплата“ путарине бушна к’о сито: Нишлије у резервату, за своје паре

„Затворена наплата“ путарине бушна к’о сито: Нишлије у резервату, за своје паре

Ништа се као глупост јасније не види, а што се ових дана може рећи за четири наплатне рампе око Ниша, од којих су две отворене недавно. О овим „граничним прелазима“, како их многи у Нишу зову, могао би да се напише фељтон о непланској градњи. Смисао рампи је познат, вероватно, само „Путевима Србије“, градитељима ових симбола бахатости који су омеђили Ниш, а грађане ставили у једну врсту модерног резервата.

Због свих пропуста, а има их неколико, невладина организација „Национална коалиција за децентрализацију“ поднела је притужбу на рад инспектора који све примедбе није евидентирао и пријавио надлежнима да не би дошло до разних промашаја у градњи.

Kроз Ниш преко Скопља

„Путеви Србије“ су, очигледно без икаквог плана, око града изградили четири наплатне рампе, покушавајући да направе такозвани затворени систем наплате путарине. Сада се види да је систем „рупичаст“. Око наплатне рампе „Ниш север“ подигла се највећа халабука јер се такорећи налази у градској средини. Поред ње направљене су рампе у насељима Ново село, Матејевац и Малча. Засад су пуштене рампе „Ново село“ и „Ниш север“ на правцу према Београду.

Највећи пропуст код наплатног пункта „Ниш север“ јесте то што возач који крене из Ниша до познатог хотела „Наис“ и плати путарину може да се врати истим путем, али мораће за то да плати 1.860 динара, односно, пуну цену као до Београда и назад, без обзира на то што се по времену на картицама види да се тај пут не може прећи ни млазним авионом. То је највећи технички пропуст градитеља ‒ „заборавили“ су хотел „Наис“.

Постоји и заобилазни правац преко Kоридора при повратку из „Наиса“, а то је да возач не скрене на пут којим је дошао него да настави за Скопље (?!), а онда мора да скрене на улаз „Ниш југ“, где ће га путарина коштати 20 динара на наплатној рампи у насељу Ново село.

За овако компликовано путовање, које смо и лично проверили, возач мора да понесе компас и папирче са уцртаним рампама јер му „Гугл мапс“ неће помоћи. На тим мапама нема рампи. А у најгорем случају да се распита код конобара у хотелу или на оближњој бензинској пумпи како стићи другим правцем до Ниша, односно, не истим путем, како би се избегло плаћање 1.860 динара путарине.

Сликовито речено, од капије симбола Ниша – Тврђаве, до хотела „Наис“ регуларним саобраћајним путем преко Kоридора 10 потребно је прећи 27,2 километара како би се поново дошло испред овог историјског споменика. У том случају путарина кошта 20 динара. У супротном, ако грађанин иде истим путем којим је и дошао, прећи ће 12 километара (од Тврђаве до хотела и назад), проћи кроз рампу „Ниш север“ и платити 1.860 динара. Хотел „Наис“ је од центра града удаљен седам-осам километара.

Уз све то, ако се иде из Ниша до овог хотела, постоји такозвани Чамурлијски пут према Алексинцу, односно Нишу, чији се део адаптира ових дана, а који представља још једну рупу у затвореном систему наплате. Kада он проради, тешко ће возачи бити спречавани да га користе, мада у развијеним земљама за главне путеве увек постоји алтернатива без наплате путарине, као, на пример, у Грчкој.

Инспекције ћуте

Данијел Дашић из „Националне коалиције за децентрализацију“ (НKД) каже да је такозвана притужба против инспектора поднета, али да се неће ту стати јер „сва институционална борба долази у обзир“.

‒ Објашњење за четири рампе било је да се проток саобраћаја од Хоргоша до Прешева убрза. План, још осамдесетих година, био је да се у будућности прошири наплатна рампа „Наис“ јер за то има услова, а не да се граде додатне четири рампе и уклони „Наис“. Све четири рампе нису планиране просторним планом, па зато нису ни уцртане. Добио сам одговор да су превише ситне па нису могле да се уцртају?! И још нешто, како ће да реше проблем на наплатним рампама „Матејевац“ и „Малча“, не знам, будући да власничка структура парцела још није решена, а „Србија путеви“ су добили некакву дозволу за градњу?! – објашњава Дашић.

Једна од ствари која није регулисана јесте и то што Нишлије које имају градску карту морају да плате ако, на пример, изађу на „Ниш север“ и хоће истим путем да се врате.

Можда највећи проблем јесте то што се стварају огромне гужве у ширем центру Ниша. Сада сви који су раније заобилазили гужве и из насеља у насеље ишли ауто-путем то чине градским саобраћајницама, тако да се вожња свела на стајање на семафорима јер се ођедном велики број аутомобила слио у град.

Људи из „Србија путева“, који би требало да одговоре на ова питања, нису су оглашавали, а једном медију су рекли „да је све у реду и да је систем наплате заиста затворен“?!

Зашто је „Наис“ толики проблем?

На спектакуларном отварању обновљеног хотела „Наис“, како смо раније забележили, био је велики део чланова актуелне „политичке елите“, као што су Жељко Митровић, директор „Пинка“ (који је чак играо на столу), министар Драган Антић, градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма, од естрадних личности Здравко Чолић, а на челу целе те булументе био је председник Србије Александар Вучић.

Ресторан хотела „Наис“ је такорећи постао официјелно место окупљања, на ком се организују весеља у Нишу. Тако су многи нишки угоститељи „цикнули“ пред Нову годину, када им је из неколико нишких предузећа саопштено да морају (по наређењу) да иду и славе ову „светковину“ баш у „Наису“, а не у кафанама где су већ најавили весеље.

Kако ће се сада, после пуштања рампи и свих пропуста, „опрати“ челни људи из „Србија путева“, чуће се!

Пише: Марко Смиљковић, Београдски глас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Како је Етихад „измузао“ стотине милиона евра из Ер Србије

Како је Етихад „измузао“ стотине милиона евра из Ер Србије

Одмах након што је престолонаследник Уједињених Арапских Емирата, шеик Мухамед бин Зајед за готово упола …

Ајде Вучићу признај Ђури колико си са екипом добар само на увозу респиратора!

Ајде Вучићу признај Ђури колико си са екипом добар само на увозу респиратора!

Председник Александар Вучић, који је данас примио трећу дозу вакцине, позвао је још једном све …

2 Коментара

  1. Сви паметни ко Вучић. Још мало па ће сви и одговарати на суду јер су прихватили да раде посао за који нису квалификовани и који не знају. Да им је партијски ђока понудио да оперишу људе они би то прихватили. Што да не прихвате а добро се плаћа и одговорности НЕМА. Преварили су се, ОДГОВОРНОСТ СТИЖЕ.
    СТИЖЕ СВЕ весиће, дробњаке, вулине, дачиће, стефановиће……..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *