fbpx

Због чега није објављен уговор о продаји имовине ПКБ-а?

0
(0)

Ни две недеље након што је у Министарству привреде потписан Уговор о приватизацији ПКБ-а са компанијом Ал Дахра доо Ириг, није познато шта тачно овај документ садржи, нити када ступа на снагу. На захтев новинара Инсајдера да нам доставе копију потписаног уговора, у Министарству привреде наводе да је потписан само “кровни” уговор о продаји имовине ПКБ-а као и да нам тај документ не може бити достављен пре наступања “дана испуњења”.

У одговору Инсајдеру Министарство привреде није саопштило када Уговор о приватизацији ПКБ-а ступа на снагу, односно који је уговорени “дан испуњења”. Ту информацију нисмо добили ни од министра пољопривреде Бранислава Недимовића који је рекао да се чека да Ал Дахра изврши плаћања али да он није упознат са договореним роковима.

У Министарсву привреде ипак обећавају да ће по „дану испуњења“ Уговор о приватизацији ПКБ-а бити јавно доступан.

По свему овоме, случај ПКБ подсећа на причу о Уговору о концесији Аеродрома Никола Тесла који је са компанијом Ванси потписан пре више од шест месеци месеци. И тада је најављено да ће Уговор бити објављен одмах након уплате уговорене накнаде. Иако је првобитни рок за то био септембар ове године, уговор о концесији још није доступан јавности.

Због смо данас питали Министарство привреде:

Када ће тачно ступити на снагу Уговор о приватизацији ПКБ-а, односно када ће тај уговор бити јаван?

Због чега се тај документ крије, имајући у виду да је реч о „кровном“ уговору о коме су након потписивања јавно говорили и представници државе и предствници купца Ал Дахре?

Подсетимо, Уговор о продаји имовине ПКБ-а потписан је 4. октобра. Том приликом државни скретар у Министарству привреде Драган Стевановић који је и потписао овај документ, рекао је да ће Ал Дахра према уговору, у наредне три године инвестирати додатних 30 милиона евра у технологију, механизацију и обнову стада у ПКБ-у као и да је договорено да ће комбинат запошљавати 1.000 радника.

Представник компаније Ал Дахра Кадаим Абдулах Ал Дареј је истакао да је свестан значаја који ПКБ има за Србију, због чега ће „људи, земља и стада ПКБ-а бити њихов припоритет“.

Он је рекао да Ал Дахра има новац, знање и технологије које ће пренети у ПКБ и омогућити му да поново буде “понос Србије“.

Иначе, компанија Ал Дахра је на тендеру за приватизацију ПКБ-а, купила имовину овог комбината за око 105 милиона евра, што је тек мало више од половине његове процењене вредности која је износила 208,4 милиона евра.

Та процена је мања је за готово сто милиона евра од процене урађене само три године раније.

Министарство привреде које је расписало и спровело приватизацију Пољопривредне корпорације Београд одбило је да новинарима Инсајдера достави документацију која садржи процену имовине ПКБ уз образложење да ту процену није сачинило Министарство привреде већ проценитељ којег је ангажовао ПКБ.

Ал Дахра, односно домаћа фирма у њеном власништву, Ал Дахра доо Ириг купила је имовину ПКБ-а као једини понуђач на тендеру.

Недуго након потписивања уговора, за директора ове фирме постављен је бизнисмен Војин Лазаревић.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Раст продаје великих трговинских ланаца у Србији 61 одсто

5 (1) Велики трговински ланци у Србији имали су 61 одсто већу продају робе широке …

Пензионери ПКБ одржали обећање које су дали Вучићу – блокирали су центар Београда! (видео)

5 (3) Удружење пензионера и бивших радника Пољопривредног комбината „Београд“ (ПКБ) блокирало је данас саобраћај …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *