Земљу продати сељацима, не странцима

Земљу продати сељацима, не странцима

Асоцијација пољопривредника „Банатски паори” затражила је јуче од Министарства пољопривреде да омогући малим и средњим пољопривредницима да купе државно земљиште по повољним условима, пре него што од 2014. и странци стекну предуслове за куповину земљишта у Србији.

„Банатски паори” затражили су, у те сврхе, измену Закона о пољопривредном земљишту, и то тако да паори могу да купују државно земљиште уз повољне хипотекарне кредите на 20 година.

„Предност у куповини требало би да имају мали и средњи паори, а најбоље би било да се продаје максимално 20 хектара по газдинству, чиме би 20.000 малих паора дошло до обрадивог земљишта, и тиме ојачало свој статус”, рекао је за „Дневник” представник асоцијације „Банатски паори” Мирослав Грубанов.

Оцењује се да би се на тај начин повећао удео средњег слоја пољопривредника у укупној структури и додаје да је средњи слој ослонац сваке државе и напретка у њој.

„Ако већ морате да продате земљу, продајте је нама, српским сељацима, а не странцима”, поручују „Банатски паори” подсетивши да у Србији има око 400.000 хектара државног пољопривредног земљишта.

Подсетимо, сходно Прелазном трговинском споразуму са ЕУ, у Србији ће странци, под истим условима као и грађани Србије, моћи да постану власници земљишта након четврте године примене тог документа. Министар пољопривреде Горан Кнежевић  је одмах по доласку на ту функцију изјавио да ће се водити преговори са представницима Европске уније око пролонгирања либерализације царина, али није у том контексту помињао измене Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ у оквиру земљишне политике.

На наше питање да ли ће покушати да издејствује и одложи забрану продаје пољопривредног земљишта странцима, он је подсетио на то да Закон о пољопривредном земљишту то не дозвољава, међутим, потписаним међународним споразумом Влада се обавезала на то да ће по ратификовању ШП-а од свих чланица ЕУ ускладити домаће законодавство с међународним уговором. Њим је, додао је, прописано да ће се у року од четири године дозволити продаја пољопривредног земљишта правним и физичким лицима из ЕУ. И аграрни стручњаци сматрају да би требало променити наш Закон о пољопривредном земљишту и на тај начин дестимулисати странце да купују њиве у Србији.

 

Дневник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Kинези купују села око Бора, ево шта им је намера

Kинези купују села око Бора, ево шта им је намера

Све су чешће информације да преко посредника кинеска компанија Зиђин купује напуштена имања у региону …

РЕЖИМСКИ ТАЈКУНИ: Извесна Сања Петрић купила чак 205 парцела на Фрушкој гори!

РЕЖИМСКИ ТАЈКУНИ: Извесна Сања Петрић купила чак 205 парцела на Фрушкој гори!

Новосађанка Сања Петрић, супруга бизнисмена Небојше Петрића, директорка у његовом предузећу Промист и један од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *