Влада наградила Загорку Доловац зато што је напунила орман са непроцесуираним кривичним пријавама припадника режима

Влада наградила Загорку Доловац зато што је напунила орман са непроцесуираним кривичним пријавама припадника режима

0
(0)

Влада Србије јуче је Скупштини предложила да се Загорка Доловац поново изабере за првог човека српског тужилаштва.

У образложењу предлога, Влада је навела да је Државно веће тужилаца (ДВТ) на седници 15. јуна утврдило ранг-листу кандидата за републичког јавног тужиоца, где је између кандидата који се налазе на коначној ранг-листи Загорка Доловац остварила најбоље резултате у поступку предлагања кандидата. Са знатно мање бодова, као друго и трећерангирани, су в. д. вишег јавног тужиоца у Зајечару Иван Марковић и Александар Младеновић, заменик првог основног тужиоца у Београду.

И док у ДВТ тврде да су кандидати за место републичког јавног тужиоца морали да прођу „сито и решето” како би се уопште нашли на ранг-листи, у струковним удружењима тужилаца и судијских и тужилачких помоћника тврде да су поједине одредбе Правилника доводиле кандидате у неравноправан положај.

Бранко Стаменковић, посебни тужилац за високотехнолошки криминал и члан ДВТ, каже за „Политику” да је цео поступак избора кандидата био потпуно јаван и у складу с Уставом и законом и да нема речи ни о каквој дискриминацији.

– Ово је први конкурс за позицију у тужилаштву који је спроведен на основу Правилника за кандидовање и избор тужилаца и заменика, који је прошлог месеца усвојио ДВТ. По том Правилнику, на којем је заиста много рађено и у које су ушле многе препоруке Европске комисије, ранг-листа се установљава на основу вредновања стручности и оспособљености, представљања плана и програма организације тужилаштва за које се конкурише, дужине мандата, као и писаног теста – објаснио је Стаменковић.

Лазар Лазовић, председник струковног удружења судијских и тужилачких помоћника, каже:

– Услед недостатка објективних критеријума у Правилнику, кандидати из различитих категорија морали су да пређу различите путеве до избора на функцију, што може да се види из примера избора републичког јавног тужиоца. Наиме, Загорки Доловац, као кандидату који обавља функцију републичког тужиоца, прво је утврђена оцена рада од стране комисије коју чине три члана ДВТ, а која је то урадила на основу способности руковођења РЈТ, способности надзора над радом нижих јавних тужилаштава и представљања органа у нашој земљи и иностранству. То је урађено на основу субјективних критеријума, односно утисака чланова комисије о раду кандидата.

Скандалозна оптужница против новинара

Јелена Спасић, својевремено новинарка листа „Национални грађански” из Новог Сада, чији је дописник била из Скупштине Србије, поводом поновног избора Загорке Доловац за републичког јавног тужиоца наводи пример скандалозне оптужнице против ње и њеног тадашњег главног уредника:

– Влада Србије, предлажући парламенту Загорку Доловац, навела је, између осталог, да је она „као републички јавни тужилац уложила максималан напор да обезбеди ефикасно и успешно поступање јавног тужилаштва…” У комплетан рад тужитељке нећу да улазим, али сам сигурна да су Загорка Доловац и Основно јавно тужилаштво из Новог Сада у мом случају једино били ефикасни у томе да задовоље сујету тадашњег министра одбране Драгана Шутановца и скандалозном оптужницом гоне мог тадашњег уредника Милорада Бојовића и мене за два наводна кривична дела за која је запрећено до осам, односно до пет година затвора. Повод је било објављивање текста „Државни органи потпуно неспремни за рат”. Тужилаштво је тврдило да смо ми угрозили безбедност земље, иако смо радили у интересу јавности, али је заборавило да се позабави владом, министрима и другим државним органима који су починили кривично дело оглушујући се о законску обавезу припреме за одбрану у случају рата или елементарне непогоде и који су тиме угрозили безбедност свих грађана Србије. Да скандал буде већи, тужилаштво ни за четири године није успело да ми пошаље званичан документ којим би потврдило да одустаје од гоњења, као што ми је 2011. незванично пренесено. Јасно је да све то стоји у фиоци као претња и мени и читавој нашој професији и као очигледан притисак и застрашивање медија.

Интересантно је и да је СНС те 2011, као опозициона странка, тражио да „власт, уместо што подиже оптужницу против новинарке и уредника, прекине да користи Тужилаштво да би кажњавала оне који имају смелости да раде свој посао у интересу јавности”. А сада влада истог тог СНС-а не штеди речи хвале за Загорку Доловац и тражи да она добије још један мандат.

По хитном поступку

Загорка Доловац је рођена 1966. године у Новом Саду, правни факултет је завршила у том граду 1989. године, а правосудни испит положила 1992. године.

Била је заменик јавног тужиоца у Окружном јавном тужилаштву у Новом Саду, вршилац дужности јавног тужиоца у Окружном јавном тужилаштву у Београду, а за републичког јавног тужиоца је именована почетком 2010. године.

Влада Србије је парламенту предложила да Загорку Доловац изабере по хитном поступку, с обзиром на то да је неопходно да се благовремено изврши избор републичког јавног тужиоца и спрече штетне последице по рад тог органа.

 
М. Дерикоњић – А. Стефановић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пријављен због педофилије у Брусу, уместо у притвору - на слободи, па нестао

Пријављен због педофилије у Брусу, уместо у притвору – на слободи, па нестао

4.8 (4) Познати извођач етно-музике и учитељ фруле из Бруса, прошле недеље је приведен у …

САД: Државни тужилац Вилијам Бар затражио истрагу о изборним неправилностима

САД: Државни тужилац Вилијам Бар затражио истрагу о изборним неправилностима

5 (10) Амерички државни тужилац Вилијам Бар овластио је федералне тужиоце да истраже наводе о …

Један коментар

  1. Србско тужилаштво ?
    Бог душу да му прости !

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend