Економија

“Минималац је требало да скочи бар за 14%”

Београд — Асоцијација слободних и независних синдиката Србије оценила је да је минимална зарада морала да буде повећана, најмање за 14 одсто.

То би значило, како наводе да би износила 28.365 динара или 163 динара по сату.

АСНС у саопштењу подсећа да радник у Србији има просечну зараду на нивоу хрватског минималца.

Влада Србије и Унија послодаваца су одлучили да се минимална зарада за следећу годину повећа за 8,6 одсто и са 24.882 динара подигне на 27.022 динара, а цена сата са 143 на 155 динара, док су репрезенативни синдикати, Савез самосталних синдиката Србије и УГС “Независност” тражили повећање од десет одсто.

“Као што смо и предвидели, све се одвијало по већ устаљеном сценарију, минималац је одредила Влада, ‘репрезентативни’ синдикати се, као и обично, ‘не слажу’, али нису иступили из преговора или, не дај боже, позвали раднике на протесте”, наводи се у саопштењу АСНС.

Додаје се да је “министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић јасно рекао да минималац више не може да се повећа због издатака за јавни сектор”, који би били велики.

АСНС је истакао да је “министар финансија Синиша Мали поручио да је најјефтинија радна снага у региону и даље основна развојна стратегија Владе Србије, а председник синдиката СССС Љубисав Орбовић је обавестио о великом достигнућу, да су минимална зарада и минималана цена рада по радном сату у задње три године порасле за 20 одсто”.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!