Хроника

УЖАС у Београду: Хероин кошта 500 дин, мешају га са поквареним лековима и кречом

Алкохол, дрога, дуван…постојали су и у доба наших родитеља, исто као што постоје и данас. Само, пре две, три или четири деценије, дрога се много теже проналазила и била је једно од скупљих “задовољстава”. Данас, међутим, разне облике ове зависности можете пронаћи готово на сваком ћошку, а оно што је постало посебно забрињавајуће је да је цена наркотика драстично пала и да је малтене свима доступна.

“Најчистији” узорак дроге садржао је свега 3% хероина, а најмање чиста свега 1%. Мешају с чим стигну и шта нађу (Фото: Илустрација)

У посети једином центару у главном граду Србије, који зависницима од дроге омогућава да се едукују и заштите од болести попут ХИВ-а или хепатитиса, дроп-ин центру “Веза”, у разговору са директором али и корисницима, новинари телеграфа.рс дошли су до шокантних података о ценама дроге данас, о њеној распрострањености и пре свега лакој доступности.

– У нашем објекту, најмлађи корисник има само 13 година, а најстарији 86. Нема правила. Већина њих спада у хероинске зависнике – објаснио је директор, Миодраг Атанасијевић и открио да једна доза ове тешке дроге у престоници кошта најмање 500 динара, док је деведесетих година грам хероина коштао, како каже, око 100 марака (данашњих 50 евра).

– Хероин је на улицама изузетно лако доступан. Готово га свако може приуштити. Али, сам квалитет ове дроге је постао изузетно низак, јер се јако тешко продаје чиста супстанца, већ се меша са различитим медикаментима.

Миодраг такође напомиње да је коришћење хероина данас готово заменило “тренд дувања лепка”, па деца или људи који су некада користили лепак, сада масовно прелазе на иглу.

Њихово удружење је пре неког времена узело три узорка дроге и послали их на анализу. Проценат чистоће који је добијен, био је запањујућ. Наиме, “најчистија дрога” садржала је свега 3%, а најмање чиста свега 1% хероина.

– У хероин се меша буквално све што можете да замислите. У ту дрогу убацују лекове са истеклим роком, парацетамол, психотике, креч…У овим случајевима, људи који користе дрогу, понашају се психотично и може се видети утицај мешавине одређених супстанци са конкретно у овом случају, хероином.

Хероин је иначе, најјачи наркотик и дериват је морфина. Има велики потенцијал за развој зависности и ако се узима сваки дан, зависност се развија за 10-20 дана. Делује за 5-8 минута након ушмркавања, узет интравенски делује готово тренутно изазива осјећај еуфорије.

Промене у понашању су честа поспаност, незаинтересованост за донедавно најближе особе и околину, телесно слабљење. 60 посто зависника заражено је вирусом хепатитиса Б или хепатитиса Ц. Ова дрога је депресор централног нервног система: успорава срце, дисање, смањује крвни притисак, узрокује ширење крвних судова и смањену активност црева, што узрокује затвор.

Осим превелике дозе, велики је ризик код истовременог узимања хероина након алкохола, таблета за смирење, или приликом великог умора, таква комбинација вишеструко успорава дисање и откуцаје срца, и услед недостатка кисеоника доводи до несвестице и смрти.

 

Телеграф.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!