Европа

Суноврат немачког дива, рупа и у каси

Профит немачке централне банке, Бундесбанке, драстично је пао прошле године.

Ова банка морала је да издвоји додатна средства за покривање великог програма откупа обвезница који је покренула Европска централна банка (ЕЦБ).

Годишњи профит Бундесбанке износио је једну милијарду евра у 2016. години у односу на 3,2 милијарде евра из 2015. године, наводи се у саопштењу Бундесбанке, а преноси агенција Франс прес. Од тога ће 399 милиона евра бити предато влади, што је најнижи такав трансфер од 2004. године.

То је, такође, лоша вест за немачко Министарство финансија које је предвиђало да ће се у државну касу слити 2,5 милијарди евра од Бундесбанке.

– Профит је нижи од профита из 2015. године, јер је Бундесбанка повећала резервисана средства за 1,8 милијарди евра на 15,4 милијарде евра – изјавио је гувернер банке Јенс Вајдман.

Шта ће бити са немачким поносом?

Као једна од централних банака у еврозони, Бундесбанка је укључена у процес откупа великих количина државних и корпоративних обвезница у склопу шеме познате као квантитативно лабављење која има за циљ “убризгавање” ликвидности у финансијски систем ради подстицања привредног раста и инфлације у еврозони.

Како се распон подобних обвезница смањује, централне банке све више морају да купују обвезнице са негативним каматама, што значи да могу претрпети губитак по основу тих обвезница када дође рок доспећа.

Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!