Србија

Дан поља на “Златици” у средњем Банату: Жито слабије родило

ЗРЕЊАНИН – Са традиционалног окупљања ратара и стручњака из средњег Баната на “Дану поља стрних жита”, на имању “Златица”, стижу нимало охрабрујуће вести уочи жетве.

Како сазнајемо од Кристине Салапуре, директорке ПСС, рано је за давање прецизнијих прогноза о приносима и квалитету зрна. Али, извесно је да ће жетва пшенице бити “мршавија” у односу на лањску, када су у овом делу Баната забележени рекордни приноси од 5 до, чак, 8 тона по хектару, или у просеку 6,1 тона.

– Проблем је што је сетва касно обављена, изван оптималних рокова, а затим ни време није било наклоњено развоју усева. Многе парцеле добиле су мало влаге, што ће се и те како одразити на приносе, који ће бити знатно испод лањских – истиче Салапура, док агростручњаци страхују да би род жита ове године у просеку могао бити мањи за, чак, 20-30 одсто!

У средњем Банату пшеница је засејана на око 40.000 хектара, а јечам на око 5.000. Жетва јечма, који добро изгледа и наговештава уобичајне приносе 3-4 тоне, може започети већ током ове недеље, док би први комбајни у житна поља могли да уђу последње недеље јуна.

Житомлинске организације и откупљивачи поручују да су спремни, најављујући могућност преузимања пшенице уз исплату одмах или преузимање на чување. Као и претходних жетви, непознаница је откупна цена. Она од 16 динара за килограм, која се спомиње ових дана, сигурно неће задовољити произвођаче.

Новости.рс

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!