Дан поља на "Златици" у средњем Банату: Жито слабије родило

Дан поља на „Златици“ у средњем Банату: Жито слабије родило

0
(0)

ЗРЕЊАНИН – Са традиционалног окупљања ратара и стручњака из средњег Баната на „Дану поља стрних жита“, на имању „Златица“, стижу нимало охрабрујуће вести уочи жетве.

Како сазнајемо од Кристине Салапуре, директорке ПСС, рано је за давање прецизнијих прогноза о приносима и квалитету зрна. Али, извесно је да ће жетва пшенице бити „мршавија“ у односу на лањску, када су у овом делу Баната забележени рекордни приноси од 5 до, чак, 8 тона по хектару, или у просеку 6,1 тона.

– Проблем је што је сетва касно обављена, изван оптималних рокова, а затим ни време није било наклоњено развоју усева. Многе парцеле добиле су мало влаге, што ће се и те како одразити на приносе, који ће бити знатно испод лањских – истиче Салапура, док агростручњаци страхују да би род жита ове године у просеку могао бити мањи за, чак, 20-30 одсто!

У средњем Банату пшеница је засејана на око 40.000 хектара, а јечам на око 5.000. Жетва јечма, који добро изгледа и наговештава уобичајне приносе 3-4 тоне, може започети већ током ове недеље, док би први комбајни у житна поља могли да уђу последње недеље јуна.

Житомлинске организације и откупљивачи поручују да су спремни, најављујући могућност преузимања пшенице уз исплату одмах или преузимање на чување. Као и претходних жетви, непознаница је откупна цена. Она од 16 динара за килограм, која се спомиње ових дана, сигурно неће задовољити произвођаче.

Новости.рс

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Малина се масовно суши, сумња се на болест - род ће бити преполовљен

Малина се масовно суши, сумња се на болест – род ће бити преполовљен

0 (0) Београд — Влада Србије је испунила неколико захтева произвођача малина и купина, рекао …

Добар род, јабуке остале неубране

Добар род, јабуке остале неубране

0 (0) Суботица – У воћњацима на северу Бачке јабуке леже на земљи, нема ко да …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend