Србија

Ребалансом буџета до дефицита од 203 милијарде

Предлогом ребаланса републичког буџета за 2012, који је достављен Скупштини Србије, предвиђен је дефицит од 203,6 милијарди динара, или 6,2 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Ребалансом су за Скупштину Србије предвиђени издаци од 3,65 милијарди динара, за председника републике 250,03 милиона, а за Владу Србије и њене службе 5,75 милијарди.
Средства предвиђена за Министарство унутрашњих послова су 69,33 милијарде динара.
Издаци на разделу Министарства финансија и привреде су 763,35 милијарди динара, од чега су само дотације организацијама обавезног социјалног осигурања – ПИО фонду, Националној служби за запошљавање и Републичком фонду за здравствено осигурање, 252,03 милијарде динара.
За Министарство финансија и привреде повећан је обим средстава намењен експропријацији, као и за субвенције и буџетске кредите.
Средства предвиђена за Министарство грађевинарства и урбанизма су 572,4 милиона динара, за Министарство правде 13,21 милијарди, за Министарство омладине и спорта 4,87 милијарди.
Предлогом ребаланса буџета за Министарство пољопривреде укупно су издвојена средства од 41 милијарде динара, што је за 10 милијарди динара више од оригиналног аграрног буџета за 2012. годину.
Управи за аграрна плаћања намењена су укупна средства од 26,48 милијарди динара. Тој управи опредељена су додатна средства за субвенције регистрованим пољопривредним газдинствима, која су претрпела штету услед дуготрајне суше због које је род ратарских култура значајно смањен.
Укупан износ субвенција за пољопривреду износи 32,5 милијарди динара.
Мере за умањење суше обухватају повећање средстава за подстицај това јунади са постојећих 5.000 динара по грлу на 10.000 динара и за тов свиња са 500 на 1.000 динара по грлу.
Премија за млеко повећана је са постојећих пет динара по литру на седам динара, а предвиђен је и обухват свих уматичених грла подстицајима за генетско унапређење сточарства.
Поред наведених мера, средства су обезбеђена и за субвенције за ратарску производњу и производњу кромпира у 2012. години и регресирање дизел горива.
За Министарство рада, запошљавања и социјалне политике ребалансом буџета је предвиђено укупно 129 милијарди динара.
У оквиру средстава за програме социјалне заштите код тог обезбеђена су додатна средства за исплату помоћи пензионерима чија су примања 15.000 динара и мање – две рате од по 4.000 динара у овој години и недостајућа средства за поједине редовне програме социјалне заштите.
За редовну исплату права и обезбеђивање редовног финансирања социјалне заштите, ребалансом се обезбеђују додатна средства у укупном износу од 6,6 милијарди динара.
Министарству одбране у ребалансу буџета намењено је 59 милијарди динара, Министарству здравља 8,7 милијарди динара, Министарству културе и информисања седам милијарди динара, Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација 1,8 милијарди динара.
За потребе Министарства спољних послова предвиђена су средства од 6,85 милијарди динара, а за Министарство просвете,науке и технолошког развоја 160,46 милијарди.
За Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе издвојено је 4,21 милијарди, од чега 204,7 милиона за развој локалне инфраструктуре.
Министарству саобраћаја припало је 11,48 милијарди динара. Из тог сектора одобрена је и гаранција Републике Србије за кредит „Железницама Србије” код Европске банке за обнову и развој у износу од 10,95 милијарди динара за рехабилитацију пруге на Коридору 10.
Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине опредељено је 3,12 милијарди, од чега је за субвенције Јавном предузећу за подземну експлоатацију угља Ресавица припало 1,7 милијарди.
Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања добило је 7,37 милијарди динара.
Планирана је и гаранција Републике Србије за два кредита „Србијагасу” код пословних банака ради одржавања текуће ликвидности у износима од 21,91 милијарди и 19,6 милијарди динара, као и гаранција том предузећу за реализацију пројекта „Јужни ток” у вредности од 3,46 милијарди.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!