Задуживање државе у 2020. години 604,5 миијарди динара за финансирање буџетског дефицита

0
(0)

Буџетом Србије за 2020. годину предвиђено је да се за финансирање буџетског дефицита, набавку финансијске имовине и отплату главнице по основу дугова домаћим и страним зајмодавцима за директне и индиректне обавезе државе, обезбеди 604,5 милијарди динара.

У предлогу буџета, који је Влада Србије данас проследила Скупштини, прецизирано је да ће се та средства обезбедити из зајмова домаћих и међународних комерцијалних и мултилатералних финансијских институција и иностраних влада и то у износу од највише 50,6 милијарди динара.

Средства ће се обезбедити и кроз емитовање државних хартија од вредности, односно државних записа и обвезница на домаћем финансијском тржишту у домаћој и страној валути, у износу од највише 312 милијарди динара, као и из примања остварених од емисије еврообвезница (државних хартија од вредности емитованих на међународном финансијском тржишту у домаћој и страној валути) у износу од највише 236,6 милијарди динара.

Од продаје домаће финансијске имовине превиђено је да се обезбеде и средства у максималном износу од 5,8 милијарди динара.

Оцењено је да су планирана примања по основу задуживања већа од средстава потребних за финансирање дефицита, отплату дуга и набавку финансијске имовине у износу од 499,5 милиона динара, што представља позитивну промену стања на рачуну.

У случају да није могуће остварити примања по основу задуживања у планираној пропорцији између зајмова и емитованих државних хартија од вредности на домаћем и међународном финансијском тржишту, могућа је промена структуре у оквиру датих извора финансирања, уз услов да се не пређе укупан износ планираних средстава за дату намену у висини од 605 милијарди динара.

Предвиђено је и да се, за финансирање буџетског дефицита и отплате доспелих обавеза по основу јавног дуга, током 2020. године могу користити средства са консолидованог рачуна трезора Србије, до износа који не угрожава ликвидност тог рачуна.

Објашњено је и да, уколико на крају 2020. године буде постојала позајмица, са консолидованог рачуна трезора, у зависности од услова на финансијском тржишту, може се пренети у наредну годину.

Уколико се у току године обезбеде примања од приватизације или повољнијих дугорочних концесионалних зајмова, пропорционално ће се смањивати други кредитни извори и емисије државних хартија од вредности на домаћем и међународном финансијском тржишту.

Буџетом је предвиђено и да Србије у 2020. години издају гаранције до укупног износа од 95,3 милијарде динара (752 милиона евра и 18 милиона кувајтских динара).

Поред осталог, планиране су гаранције за изградњу гасовода, набаку паметних бројила, изградњу станичне зграде Железничке станице Београд Центар, ревитализацију хидроелектране Ђердап 2.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Генерације ће плаћати десетине милијарди кредита којима нас је задужио Вучићев режим

5 (7) „Обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима …

Вучић и Брнабићка и даље крију колико су народних пара потрошили приликом набавке респиратора

5 (3) Ни четири месеца од укидања ванредног стања, председник Србије Александар Вучић није испунио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend