fbpx
Насловна / Србија / Економија / Адвокати обећавају сигуран раскид са швајцарским франком

Адвокати обећавају сигуран раскид са швајцарским франком

АДВОКАТИ никада не губе ни време, нити новац, тако да су муњевито реаговали након пресуде суда у Новом Саду у којој је грађанин задужен у швајцарским францима добио спор са банком, и нуде своје услуге осталим дужницима у овој валути. Појавили су се огласи у којима адвокати тврде да раскидају уговоре задуженима у швајцарским францима са банкама, без претходних трошкова. Плаћање услуге заступања је након пресуде, а наплата вештачења је засебна.

Да би се до оваквог адвоката дошло, међутим, мора да се пошаље мејл, јер овај правни заступник само тако комуницира са клијентима. Личног контакта нема. Ово је врло необично у адвокатској пракси, а зачуђени су и у Удружењу „Ефектива“ коме припада огроман број грађана са стамбеним кредитима у „швајцарцима“.

– Први пут чујемо за такве огласе – каже Дејан Гавриловић из „Ефективе“. – Ми у нашем удружењу имамо три адвокатске канцеларије са којима већ дужи низ година сарађујемо. Тако ћемо наставити и са тужбама задужених у швајцарским францима. Како заступања на суду и уопште вођење спора није јефтино, наши чланови се организују у групе од по десет корисника стамбених кредита и тако ће наступати на суду.

Судски спорови коштају око 250.000 динара за суђење које траје око три године, а што је дужи процес то је, наравно, и скупљи. Да ли ће сви грађани који буду тужили банке и тражили раскид уговора добити спор не може се унапред знати, јер судови немају обавезу да поступе исто онако како је то учинио новосадски суд. Уколико се изгуби судски процес, трошкове сноси онај који губи.

– Врло је тешко гарантовати унапред да ће нешто бити добијено – каже Зоран Петровић, адвокат из Београда. – Ми увек идемо на победу, али увек постоји и могућност губитка. Због тога свако, ако иде сам у спор са банком треба да размисли кога ће одабрати да га заступа, јер у сваком житу има кукоља, па тако и у нашој бранши.

СВИ ХОЋЕ НА СУД

У Србији има око 18.500 стамбених кредита у швајцарским францима а велики број грађана спреман је да иде на суд и захтева раскидање уговора са банком. При томе треба знати да то није јефтин процес, нити да сви могу да врате одређена средства банкама, након раскида уговора.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Удружење пензионера ПKБ-а: Суд одбио да изрекне меру забране продаје преосталог земљишта комбината

Привредни суд у Београду није усвојио захтев Удружења бивших радника Пољопривредне корпорације Београд (ПKБ) о …

Одисеја кредита у шварцарцима – банкарска империја узвраћа ударац

Удружење банака Србије изашло је у јавност ових дана са тврдњом да је 60 одсто …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *