Уговор o BGH2O вишеструко штетан по Србију и Београд!

0
(0)

Иницијатива Не давимо Београд саопштила је данас, поводом посете председника Србије Александра Вучића градилишту „Београд на води“, да није тачна информација коју су пренели поједини медији да је Уговор о заједничком улагању у пројекат „Београд на води“ вредан 3,5 милијарди евра.

Упркос најавама о инвестицији од 3,5 милијарде евра, Уговор о заједничком улагању у пројекат “Београд на води” јасно наводи да наводни инвеститор није у обавези да уложи више од 150 милиона евра (од чега 20 милиона у форми капитала), истакла је Иницијатива.

Како је наведено, у том уговору Србија је наведена као гарант кредита које је обавезна да узме по нејасним условима „инвеститора“ у укупном износу од најмање 280 милиона евра.

Баш због несразмерно великих улагања Србије у односу на улагања инвеститора, али и због бројних других штетних аспеката овог уговора, Иницијатива Не да(ви)мо Београд поднела је предлог за утврђење ништавности Уговора о заједничком улагању у пројекат „Београд наводи“, Републичком јавном тужилаштву, наводи се у саопштењу.

Иницијатива је то учинила, јер одредбе Уговора не узимају у обзир стварни обим улагања у пројекат “Београд на води”. Процене, али и вешто скривана документација, говоре да су улагања наше стране, вишеструко већа од улагања такозваног „инвеститора“, док је потенцијална зарада далеко мања.

Одредбе Уговора не пружају ни гаранције да ће стратешки партнер извршити свој део обавеза. Ипак, одредбама Уговора о заједничком улагању, одређено је да стратешки партнер остварује профит, чак и у случају да је до раскида Уговора дошло његовом кривицом, док проценат од изграђеног земљишта задржава, указује Иницијатива.

Разлог за ништавост Уговора, Иницијатива налази и у томе што су представници Владе Србије од града Београда одузели део овлашћења и пренели их на привредно друштво “Београд на води”, супротно законима.

Представници Владе РС, Уговором су се обавезали да планове, којима се уређује изглед обале реке Саве, мењају онако како то стратешки партнер жели, неовлашћено искључујући право грађана на доношење одлука које се тичу њиховог окружења, као и мишљење струке, закључује Иницијатива.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЛОПОВИ! За 47,7 км Фрушкогорског коридора кроз равницу платићемо БАСНОСЛОВНИХ 606 милиона евра!

5 (6) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у име Владе Србије и директор …

ОСТАВКА! Загорка Доловац је најодговорнија за системску криминализацију Србије, државног апарата и читавог друштва

5 (4) Након што је коначно извирила из вишегодишње медијске илегале обимним интервјуом објављеним у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend