АНТИСРПСКИ ПОТЕЗ РТС-а – ОДБИЛИ да прикажу филм ”Концентрациони логор Земун”

Осмог фебруара, баш уочи Задушница, у Дому омладине је премијерно приказан дугометражни документарни филм ”Концентрациони логор Земун” („Konzentracionslager Semlin“), по сценарију др Вељка Ђурића-Мишине, у режији Драгана М. Ћирјанића и у продукцији Музеја жртава геноцида из Београда.

Овај важан историјско-филмски документ и уметнички приказано сведочење је коначно развејао злобне и непоштене инсинуације на тему наводне улоге Срба у управљању овим злокобним конц-логором (ми га називамо Логор на Старом Сајмишту по месту на коме се налазио). 
Сазнали смо, на основу прецизно изведене фактографије, да је реч о логору на територији НДХ, од које су Немци добили дозволу да организују логор за Јевреје и Роме, а некон тога и Србе (довођене из Јасеновца, али и након великих немачких офанзива, када је више хиљада, како четника, тако и партизана овде затворено). Да би на крају логор био враћен онима на чијој окупационој територији се и налазио – усташама (годину дана пред крај рата).

Важно је да смо сазнали да НИЈЕДНОГ ЛОГОРАША НИЈЕ УБИО СРБИН, да је читаво функционисање ”Старог Сајмишта” било комплетно у рукама Гестапоа, а под управом СС официра (Андорфера, Енгеа, Форстера, Мајнекеа, Шерцингера, Бекера…).
Чак су НДХ власти, као свој услов да би Немцима дали дозволу за привремено преузимање ове територије у сврху прављења оваквог логора, написале захтев ”да у логору не буде ниједан стражар Србин” и да ”храну за логораше припремају кухиње из Београда”. Хрватско-усташки расизам је одиграо улогу и поводом првог, и када је реч о другом од ова два захтева.

То све се показује у овом за све нас важном филму, који потцртава историчарима опште познату, али широј јавности опет изгледа недовољно јасну дефиницију ратне Србије као ”немачке војно-окупационе зоне” (за разлику од суверене хрватске државе у исто то време).
Она фраза о такозваној ”Недићевој Србији” је тако, у највећем броју случајева, само антисрпска флоскула која пренебрегава право стање ствари у скоро уништеној и потпуно разореној Србији и геноциду изложеном српском народу широм бивше Краљевине Југославије.
Али, да не дужим, јер бих што пре прешао на ствар.

Наиме, овај филм је требало да се прикаже, у три дела на РТС-у, а по претходном усменом договору између аутора пројекта Вељка Ђурића (сценаристе и, истовремено, директора Музеја жртава геноцида) и главешина нашег ”јавног сервиса”.
Међутим, након одређених примедби антисрпских невладиних организација и већ познатих србомрзаца из нашег сокака, РТС је одлучио да то не уради. Да забрани, цензурише и закључа истину о ономе ШТО СЕ СТВАРНО ДОГАЂАЛО НА МЕСТУ БИВШЕГ МЕЂУНАРОДНОГ САЈМА. А, посебно, да се никада не скине одговорност са Срба за оно што нису радили (и о чему, чак, говори један пропагандистички играни филм у режији Горана Паскаљевића), оно за шта одговорност деле Хрвати и Немци, усташка НДХ и нацистички Трећи Рајх.
Имамо ми довољно мука и оптужби на свој рачун, да би вечно на себи носили и ову, лажну и злонамерну.

Али, РТС не жели да се Срби прикажу као жртве, а не џелати овог смртоносног логора (који ће дуже од две године бити директно повезан са Јасеновцем). Не док њим влада садашња пропагандистичка хунта.

Да не би било забуне, навешћу и део преписке која потврђује овакво стање ствари.

21. фебруара ове године, у 11:43 Илија Церовић, в.д. директора Телевизије Србије, главни и одговорни уредник Образовно-научног програма РТС, пише управи Музеја жртава геноцида и обавештава њеног директора како ”ПРОГРАМСКИ КОЛЕГИЈУМ РТС НИЈЕ ПРИХВАТИО ВАШУ ПОНУДУ ДА ЕМИТУЈЕМО ФИЛМ ПОСВЕЋЕН ЛОГОРУ СТАРО САЈМИШТЕ“.
А у следећем мејлу (послатом у 15:07 истог дана), исти овај потписник објашњава зашто се не пушта у програм један овако важан филм (који је, уз све остало, режирао редитељ запослен на РТС-у) и дословно каже:
”ГЕНЕРАЛНА ОЦЕНА ЈЕ ДА ФИЛМ У ПРЕТПОСТАВЉЕНОМ ПРВОМ И ДРУГОМ ДЕЛУ ИМА ВРЛО МАЛО ПРИЧЕ О СТАРОМ САЈМИШТУ…, ДА ЈЕ НЕДИЋЕВА УЛОГА ПРЕЗЕНТОВАНА НЕДОСЛЕДНО – У ЈЕДНОМ ДЕЛУ ПРИЧЕ ЈЕ ЗНАО ШТА СЕ ДЕШАВА, АЛИ НИШТА НИЈЕ ПРЕДУЗИМАО ДА СЕ ТО СПРЕЧИ, А У ДРУГОМ ЈЕ ПРЕДСТАВЉЕН КАО СПАСИЛАЦ…
УЗИМАЈУЋИ У ОБЗИР АКТУЕЛНА ДЕШАВАЊА ОКО РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ ГЕНЕРАЛА НЕДИЋА ПРОГРАМСКИ КОЛЕГИЈУМ ЈЕ ЗАКЉУЧИО ДА ОВО НИЈЕ ДОБАР ТРЕНУТАК ЗА ЕМИТОВАЊЕ ОВАКВОГ САДРЖАЈА“.

Све то, наравно, латиницом и без пардона, директно да директније не може да се саопшти.

И шта ту још додати оваквом ставу и начину размишљања оних који за себе говоре да су у функцији својих претплатника, свих наших грађана, али и, као још много важније: У СЛУЖБИ ИСТИНЕ?

Ако и ово прође без икакве реакције, остаћемо последње острво аутодеструктивних лажи и срамног самопорицања, као живи доказ отворене идеје руководства ”наше” (а у ствари ко зна чије) телевизије.

То је срамота која нечасно и бестидно вређа све жртве овог језивог логора и наставља да шири неистине из титоистичко-југословенског периода ове идеологизоване, антисрпске медијско-пропагандне институције која се данас лажно представља као ”Радио телевизија Србије”.

Ми, Срби, али и сви потомци мученика страдалих у овом и свим другим нацистичким и усташким логорима из Другог светског рата, заслужујемо озбиљно и неизоставно извињење руководства РТС-а и што хитније пуштање овог мини серијала на Првом програму наше телевизије – ако она заиста, а не само на папиру, припада свом народу и свим грађанима наше земље, а не само самовољи, личним хировима и ко зна каквим диловима и договорима њеног изгледа свемоћног и недодирљивог руководства.

У то име, позивам све институције које могу да натерају ове руководиоце да дају оставке и тиме покажу макар трунку стида и још сачуваног образа.

Драгослав Бокан

Извор: ФБ профил аутора

Актуелно

Вучић: РТС претплата мора да поскупи дупло, нема кукања!

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да ће РТС претплата малтене поскупети за дупло те …

РТС претплата поскупљује на 220 динара!

ТАКСА за јавне сервисе Радио-телевизија Србије (РТС) и Радио телевизија Војводине (РТВ) од следеће године …

2 Коментара

  1. Kreteni ocete da Srbima natovare deportaciju Jevreja iako se logor nalazio na teritoriji NDH!Debilizam pojedinih Srba nema granice.Nasatavite da se uvlacite hrvatima ,poslacemo vam vazelin da s celi ugurate u hrvatski Rektum!

  2. У овој земљи више ништа не постоји што би се могло ставити у службу Срба. Нама је отета држава, и све оно што је омеђује. Ми смо на овом терену јер смо се затекли , па нема још довољни интересовања да нас прогласе непостојећим, што не искључује могућност да се намножени утеривачи дугова, неког јутра појаве са информацијом да наш животни простор не припада нама, те да исти имамо напустити у најкраћем року. Ваљда је сва ова ујдурма белосветског и домаћег олоша нешто наумила да по отимачини наше деце, отме и то наше имовине, да би населила бог зна кога(мигранте) , или већ добијају задатак да неког другог настане у Винчи од пре неколико хиљада година. Неће ме зачудити да већ пишу уџбенике феминистичко лезбејски лобији на ту тему. Годинама нисам видела домаћи филм без јаке ароме „српског агресора“ или болештина убиства , силовања и сакаћења. Не знам која се нација може похвалити да с е на њеној територији није догодило нешто слично. Ми се можемо кроз наше филмаџије похвалити да се овде није ништа нормално и пријатно догодило… Просто све је ишчашено, умоболно, сурово. Потреба да од нас начине монструме , трбосеке, сексуално изопачене , је толико присутна па ме не чуди да документарац о страдању на Сајмишту не смеју да прикажу. Нема Церовић муда да то ни забрани ни дозволи, јер да има он не би био ту. На свим местима су људи без тог , па је видно како се такозвана елита претвара у пихтијасту масу без одређених особина. Јели српска победа да се Недић прогласи кривим за стрељање на Сајмишту, а могли би из невладиног сектора да га доведу у везу и са Јасеновцом, машта може свашта, па да лепо амнестирамо Хрвате и Немце за злочине над Србима. Признат ће историјске књиге да “ Историја није учитељица живота“ него ……

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons