Апелациони суд после 12 година ослободио Горана Давидовића свих оптужби!

0
(0)

Апелациони суд у Новом Саду правоснажно је, после 12 година кривичног поступка, одбио оптужбу против вође забрањене организације Национални строј Горана Давидовића, званог Фирер, и Недељка Пешића за изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости на антифашистичком скупу у Дому војске у Новом Саду, 2007. године.

Оптужба је одбијена јер је реч о већ пресуђеној правној ствари, наводи се у информацији објављеној на сајту Апелационог суда, који је, усвојивши жалбе одбране, преиначио пресуду којом су Пешић и Давидовић прошле године били проглашени кривим и осуђени на 14 месеци, односно на годину дана затвора.

На Давидовићевом сајту раније данас је наведено да Давидовић ослобођен од оптужби.

Међутим, оптужба је одбијена из процесних разлога – јер је реч о већ пресуђеном предмету у другом, прекршајном поступку, а према закону се не може два пута судити због истог догађаја.

Апелациони суд је указао да је утврдио како је првостепена пресуда захваћена битном повредом одредаба кривичног поступка јер постоји околност која трајно искључује кривично гоњење, с обзиром да се ради пресуђеној ствари, с обзиром да је против њих већ вођен и правоснажно окончан прекршајни поступак поводом истог догађаја, а што искључује кривично гоњење.

Тај суд подсећа да је одлуком Општинског органа за прекршаје у Новом Саду у односу на Давидовића обустављен прекршајни поступак због прекршаја из Закона о јавном реду и миру, док је Пешић правоснажном одлуком истог органа проглашен одговорним и кажњен казном затвора од 25 дана.

Спорни инцидент се догодио када је учеснике Антифашистичке шетње „Стоп фашизму“ у Дунавској улици напала група припадника Националног строја који су се окупили у Дому војске и поред полицијске забране и и започели вербални и физички сукоб са учесницима антифашистичког скупа, бацајући каменице и тврде предмете на њих.

У окршају каменицама је погођено неколико грађана, међу којима и тадашњи шеф новосадске канцеларије Хелсиншког одбора за људска права Павел Домоњи.

Део Давидовићеве групе раније је осуђен у прекршајном поступку а двојица окрвљених су закључила споразуме о признању кривице са тужилаштвом.

Давидовић звани Фирер је раније пред новосадским правосуђем правоснажно осуђен, јер је крајем 2005. године са својом групом упао на антифашистичку трибину Филозофског факултета у Новом Саду, где су вербално и физички напали учеснике.

Уставни суд је 2011. године забранио деловање „Националног строја“.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СКАНДАЛ: Суд у Београду пушта на слободу шиптарског злочинца, који је убијао Србе!

4.5 (8) Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду усвојило је данас предлог одбране …

Судијама и тужиоцу који су на слободу пустили педофила и киднапера ОДМАХ поделити ОТКАЗЕ!

5 (4) Кaда је Нинославу Јовановићу, познатијем као Малчански берберин, 2006. године, казну са 15 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *