fbpx

Арапи у нашем сокаку

0
(0)

Сомбор – Становници Сомбора, али и Пригревице поред Апатина однедавно имају Арапе за нове суграђане. Вест да Арапи из Абу Дабија купују куће и салаше у Сомбору и околини недељама је тема у овим насељима, о којој има више нагађања него поузданих сазнања.

Ипак, оно што је непобитно јесте да су се крајем прошле године појавили први Арапи у Сомбору и потражили некретнине за куповину. Како каже Фрањо Бошњак из „Кестрел некретнина” у питању је била вишечлана породица која се вратила у марту и купила салаш на Безданском путу у предграђу Сомбора.

– Поштујући клијента, нисмо питали ни чиме се баве, нити који су њихови мотиви. Оно што могу да кажем је да су врло добри трговци и да долазе са добрим претходним знањем – каже нам Бошњак.

У једном од сомборских хотела тренутно борави породица из Уједињених Арапских Емирата која је такође заинтересована за куповину некретнина, а сарадник једне од агенција за некретнину, која је посредовала у пословима са купцима из Абу Дабија, каже да по правилу долазе вишечлане породице и траже веће куће са окућницом. Потврђује нам да иако овде цене некретнина нису високе, девизни купци нису спремни да понуде више од њихове стварне тржишне вредности. Међутим, и продавци и власници агенција су задовољни, јер су ове куповине ипак „тргнуле” замрло тржиште некретнина. Арапи који су купили више кућа са окућницом на Безданском путу код Сомбора имају пријаву боравка, а овде проводе само неколико месеци и враћају се у Емирате.

Ко је у путни правац Арапа у Србији поред Сомбора „уписао” и Пригревицу нисмо успели да сазнамо, али многи сматрају да пут до предграђа Апатина иде преко Београда и послова које је Србија склапа са Уједињеним Арапским Емиратима. Тржиште некретнина, попут лакмуса, брзо реагује на друштвена кретања. По ономе што се у Пригревици може чути, бар четири куће су продате Арапима. Једина која је то отворено потврдила и у разговору са новинарима је Мика Баждар, која је своју кућу на улазу у Пригревицу продала купцу са Блиског истока и преселила се код своје ћерке у Сомбор. Наводно су Арапи и купци кућа у центру села. Углавном је реч о напуштеним домаћинствима. У Пригревици су пре Првог светског рата живели Немци, који су за собом оставили простране куће. Након Првог светског рата насељавани су солунци, а након Другог рата колонисти махом из Лике. Због тога је и Пригревица била прва адреса у Србији многима из колоне прогнаника деведесетих. И поред тога, економска ситуација „раселила” је ово место у коме од некадашњих преко пет хиљада становника сада има хиљаду и по мање. У таквој средини брзо се примете промене, али о њима нису хтели да говоре у Месној заједници, где секретар Стојан Зоројевић није био доступан за новинаре. За разлику од њега, Анита Немет у месној канцеларији потврђује да су прве куће продате Арапима.

 – Овде је готово свака друга кућа празна, али се још нико од нових купаца није доселио овде да живи. Чини ми се да су мештани још увек резервисани према новим становницима, али нико није против њих – каже Немет.

Ипак, на кући која је наводно продата Арапима, на бело окреченој фасади истиче се непријатељски натпис према новом купцу. И мештанин Јанко Чубрило није одушевљен новим потенцијалним мештанима.

 – Ми још нисмо ни српску цркву изградили, а већ ће нам требати и џамија, каже док стојимо пред једном од типичних, „швапских” кућа која се управо претвара у будући парохијски дом.

Мирко Цвјетићанин, заменик председника СО Апатин, каже да су и они у општини само површно информисани о томе да Арапи купују куће у Пригревици.

 – Због тога је заказан састанак у месној заједници, и договорили смо се да тражимо податке од Министарства правде о томе ко су купци ових кућа. Према нашим сазнањима, они имају право да купују куће, али не и пољопривредно земљиште. Нико нема ништа против њих, али желимо да имамо информације о томе ко купује некретнине код нас – каже Цвјетићанин.

———————————————-

Неприлагођени

Фрањо Бошњак из „Кестрел некретнина” каже да су имали проблема када су извели потенцијалне купце из УАЕ на вечеру, јер у понуди није било халал хране. – Проблем је и што их наш здравствени систем не прихвата, а немамо ни довољно добро развијену приватну праксу да би могла да се испуне њихова очекивања. Проблем је настао и када су желели да се пријаве у полицији, јер имају више од једне жене – каже нам Бошњак.

 
Александра Исаков

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Продају Новости омогућили ЕПС и Дунав осигурање

4 (2) Продаја Kомпаније Новости дуго је припремана а кључни тренутак је била конверзија потраживања …

„Новости“ продате непознатој фирми, јавности непознатог бизнисмена из Смедерева

4.3 (16) Да ли је једна од 24 спорне приватизације постала – још спорнија? Kомпанија …

3 Коментара

  1. Zabrinut sam sto nema arapkinja?

  2. Opet smo zaboravili prethodnu pricu sa tuznim krajem na Kosovu! Sada ce da ode cela Srbija! Interesantno je da je narod anesteziran i da se niko ne protivi samounistenju. U tom slucaju moze se samo reci: „zbogom Srbijo“!!!

    • E moj druže. Ono što su SPS i Radikali na čelu sa Miloševićem i Šešeljem počeli devedesetih, evo sada će, na pravdi Boga, baš ti isti i da završe. Ako ima pravde onda je to i u redu a svi koji ih podržavaju su saučesnici….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *