Продају Новости омогућили ЕПС и Дунав осигурање

Продају Новости омогућили ЕПС и Дунав осигурање

4
(2)

Продаја Kомпаније Новости дуго је припремана а кључни тренутак је била конверзија потраживања којом је Штампарија Борба стекла 98 одсто удела у капиталу те медијске куће, каже за Данас Бранко Павловић, консултант малих акционара и бивши директор Агенције за приватизацију.

– Да би Штампарија могла да се упише као власник толиког удела, вредност Новости је морала да буде невероватно ниско процењена. То је моменат који је омогућио превару у трансакцијама које су уследиле. Јер, морала је да се ради процена фер вредности, без тога се не може одредити проценат у власништву на основу дуга. Ипак, јавност није обратила пажњу у том тренутку, јер се у тој конверзији заправо ништа суштински не мења, с обзиром на то да је држава власник и једне и друге компаније. Али, за будућег купца то је значило потврду да Новости вреде мало и дало је легитимитет за суму којом је постао власник – објашњава Павловић.

Али, указује он, то је био само први корак. Наиме, и Новости су из неких пословних односа биле поверилац Штампарије која им је дуговала око 37 милиона динара.

– По том обиму потраживања, Новости су биле највећи необезбеђени поверилац, али су из те, пете групе поверилаца, незаконито, уз сагласност суда, пребачене у четврту класу. У петој класи сада највећи поверилац постаје будући купац, који је такође из ранијих пословних односа имао потраживања од Штампарије, што му је обезбедило 46 одсто гласова у тој групи. То није било довољно за усвајање УППР-а, али је УППР ипак био прихваћен јер су га из те класе необезбеђених поверилаца подржали ЕПС са 15 и Дунав осигурање са седам одсто гласова – каже наш саговорник.

Он додаје и да је читав концепт УППР-а Штампарије споран јер њиме није био одређен модел по коме ће се продавати Новости, нису утврђене процедуре нити је предвиђена било каква заштита осталих поверилаца. При том су усвајањем таквог УППР-а потпуно извукли будуће трансакције из обавеза везаних за располагање државном имовином. Проблематично је и то како је ревизорска кућа KПМГ извршила процену вредности капитала Новости и како је дошла до тога да књиговодствену вредност изједначи са тржишном.

– У 360 страна на колико је сачињен УППР, нема елабората о вредности капитала Kомпаније Новости, осим једене оскудне табелице којом је представљена процена од 200 милиона динара. То је потпуно неприхватљиво. Вероватно одређени том проценом, и у књигама Штампарије, у позицији „дугорочни пласмани“, Новости су биле заведене на износ мањи од два милиона евра. По незнатно вишој цени су и продате а да се не зна како се стигло до заинтересованог купца – наглашава Павловић.

Он додаје да јавности, такође, нису доступна кључна документа, уговор склопљен са купцем и одлука о продаји коју су усвојили акционари Штампарије Борба, тако да се не зна под којим условима ће Новости наставити да раде и да ли нови власник има било какве обавезе.

Поређење

Последњи пакет акција Новости који је био на тржишту, пре десетак година, купио је Милан Беко и он је за 65 одсто капитала дао 12 милиона евра. Сада је далеко већи пакет од 98 одсто продат за нешто више од два милиона евра. Ту нема логике. У тих десетак година компанија је пословала са променљивим успехом, било је падова и успона у тиражу и резултатима и требало је зато да се много озбиљније и професионалније уради процена њене вредности – каже Бранко Павловић.

Пише: М. Н. Стевановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Медији: Приведен Славиша Кокеза

Медији: Приведен Славиша Кокеза

5 (2) Славиша Кокеза, председник ФСС, приведен је на информативни разговор на основу различитих навода …

ДУМАНОВИЋ: Вучићу, чека те ћелија! ГИГИЋ: Истина о пребијању Андреја Вучића и Малог! (видео)

ДУМАНОВИЋ: Вучићу, чека те ћелија! ГИГИЋ: Истина о пребијању Андреја Вучића и Малог! (видео)

4 (4) Имате прилику да погледате интервју бивших припадника МУП-а Републике Србије Милана Думановића (УКП), …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend