fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Аутобуску станицу на Новом Београду гради фирма са црне листе

Аутобуску станицу на Новом Београду гради фирма са црне листе

За неке од најуноснијих грађевинских пројеката у Београду, изградњу нове аутобуске станице и пасареле од Калемегдана до Савског кеја, јавно предузеће Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу изабрало је фирму „Баувезен“ (Bauwesen) са вишегодишњом лошом репутацијом. Ова фирма налази се на листи највећих пореских дужника, на црној листи Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а због непоштовања уговорених рокова и обавеза незадовољни клијенти су јој пре три године доделили и негативну референцу регистровану на порталу јавних набавки, открива Пиштаљка.

Зато и не изненађује да је рок за завршетак аутобуске станице чак пет пута пробијен, па је седмог марта ове године – уместо да буде отворен нови објекат – потписан анекс уговора којим се термин завршетка радова одлаже за јун 2018. Колике су шансе да мартовски анекс буде и последњи говори и податак да су медији већ објавили да се завршетак радова очекује тек у септембру 2019. године.

Фирма из Лазаревца „Баувезен“ је посао вредан око милион евра добила у преговарачком поступку заједничком понудом са још четири фирме (Саобраћајним институтом „ЦИП“, фирмама „Мета балкан“, „Геомеханика“ и „Крип-инжењеринг“) у јулу 2016. године. Конкурент им је била једино група понуђача коју су чинили „Кото“, „Машинпројект копринг“, „ВД Конкорд Вест“ (WD Concord West), архитектонски „Југо биро“ (Yugo biro), „Геомер груп“ (Geomer group) и „Бео потез“, јер је јавно предузеће Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда које је спроводило јавну набавку, позив за подношење понуда послала само тим двема конзорцијумима. У поступку преговарања оба конзорцијума су навела идентичан рок за извршење радова, али је група коју је предводио „Баувезен“ посао добила јер је понудила седам милиона динара нижу цену.

 

Информацију да се „Баувезен“ не држи строго обавеза из уговора које потпише са клијентима ЈП Дирекција за изградњу Београда могло је да прочита на званичном порталу Управе за јавне набавке. Наиме, на овом порталу лазаревачка фирма је једина на списку негативних референци, коју је добила почетком 2015. године од Министарства привреде и јавних предузећа „Завод за изградњу града Новог Сада“ и „Дирекција за изградњу и уређење Панчева“.

По тада важећем закону, незадовољство наручилаца бележила је Управа за јавне набавке, на основу чега је формирала листу фирми с негативним референцама. Све фирме које би биле на овој листи, без додатних обезбеђења по закону нису могле да добију посао на тендерима у области у којој су добиле негативну референцу. На порталу јавних набавки је забележено да је негативна референца „Баувезена“ трајала од марта до септембра 2015. године.

На питање Пиштаљке како је могуће да само ова фирма буде на листи негативних референци, из Управе за јавне набавке су нам поручили да се такав списак од августа 2015. године више не води јер је промењен закон. „На основу Закона о изменама и допунама Закона о јавним набавкама који је у примени од 12. августа 2015. године, брисан је члан 83. Закона о јавним набавкама којим је била предвиђена обавеза Управе да води списак негативних референци. Са друге стране, сам институт негативне референце постоји и даље па је тако чланом 82. истог закона уређено у којим ситуацијама, на који начин и под којим условима наручиоци могу да користе негативне референце“, наводи се у одговору Управе за јавне набавке.

Међутим, чак и док је на снази био стари закон и док је „Баувезену“ трајала негативна референца, ова фирма је добила макар два посла у укупној вредности пола милиона евра. Поверење су јој указали ЈП „Путеви Србије“ за изградњу моста преко реке Уб и Јавно предузеће за управљање грађевинским земљиштем из Шапца за реконструкцију платоа на Тргу шабачких жртава.

Осим Управе за јавне набавке, лош скор „Баувезена“ забележило је и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. На обједињеној црној и белој листи коју је својевремено министарка Зорана Михајловић промовисала у циљу увођења реда у овој области „Баувезен“ је у децембру 2017. године заузео неславно 451. место у конкуренцији 491 фирме. Критеријуми за рангирање на овој листи су квалитет изведених радова, број радника које запошљавају и оних који раде на црно, учесталост повреда на раду, као и порески дуг.

Ова лазаревачка фирма, са дугом од око 100 милиона динара, налази се на 79. месту највећих пореских дужника у земљи. Према подацима Пореске управе у току је поступак по захтеву ове фирме за репрограм дуга. Овај дуг очигледно није покушан да принудно буде наплаћен будући да ниједан банковни рачун „Баувезена“ није блокиран, а једина забележена блокада у последње три године трајала је један дан – 31. август 2015. године.

Упркос свему поменутом, „Баувезен“ са државом послује неометано. Од 2015. године на порталу јавних набавки је регистровано бар 12 јавних набавки велике вредности на којима је ово предузеће победило. У Београду га је ангажовала Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу у марту прошле године за посао изградње пасареле од Великог степеништа на Калемегдану до Савског кеја. Вредност инвестиције је 209 милиона динара без ПДВ-а. На тендеру за овај посао „Баувезен“ је наступила са фирмама „Изолинвест“ и „Гео-ас“ и били су једини учесник тендера.

Фирма „Баувезен“ је основана 2007. године и за 11 година пословања постала је предузеће средње величине са 141 запосленим и 33 милиона динара нето добити. Власник и оснивач је Боривој Трифуновић. На интернету не може да се пронађе њихов званични сајт, а Боривој Трифуновић је регистрован у АПР-у и као предузетник јер поседује сервис за поправку горионика и пуромата (машина за прање под високим притиском).

Одлука о додели уговора за изградњу аутобуске станице

Одлука о додели уговора за изградњу пасареле

јавно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Министар Стефановић за заменика начелника СБПОК-а поставио свог кума и бившег конобара (видео)

5 (8) Тражим хитну оставку министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића на све државне и …

„Неподобно“ удружење искључено из расправе о закону о несталим бебама

Родитеље који покушавају да утврде да ли су њихова деца нестала из породилишта у Србији, …

Један коментар

  1. Koja je Sinisa stoka bez repa? Pljacka je u toku, jer novu beogradsku autobusku stanicu gradi firma sa crne liste. Naravno, Sinisa se ugradio u taj ugovor od Eur 1 Milion, (kao Djilas u most na Adi od Eur 850M). Vazno je da javni radovi „napreduju“, pare se slivaju u Sinisin dzep, a za ostalo cemo lako…. tu je kum-sok Vucic da „objasni“ situaciju blesavim glasacima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *