fbpx

Беру малине „за нулу“

0
(0)

МАЛИНАРИ из Раткова код Оџака прекинули су вишедневне протесте на којима су тражили да откупна цена овогодишњег рода малина буде 200 динара. Велике количине плодова су пропале док су произвођачи негодовали због цена од 100 и 120 динара, које су понудили хладњачари. Пошто одговори на захтеве упућене Влади Србије нису стигли, нити су преговори са хладњачарима дали очекиване резултате, узгајивачи су почели да беру малине и продају их по неповољним ценама, настојећи да остваре што мање губитке или да барем буду „на нули“, јер зараде од од овог воћа, како истичу, ове сезоне сигурно неће бити.

– Неке хладњаче раздвајају малине по квалитету, па за прву класу плаћају 120, а за другу 100 динара. То су понижавајуће цене, али су људи принуђени да скидају род да би избегли катастрофалну штету на више од 150 хектара, колико је малином засађено у Раткову. Због неисплативости бербе ангажовано је много мање сезонаца него претходних година, а смањена је и сатница на 150 са прошлогодишњих 200 динара – наводи Данило Шћепановић, који је после протеста чланова удружења „Малина Ратково“ укључен у радну групу Владе Србије за формирање откупне цене малина.

У суседној општини Кула сатница је 170 динара или се надничарима плаћа 60 динара по килограму обраних плодова.

– Од 120 динара, колико добијамо од откупљивача, једну половину дајемо берачима, а другом покривамо трошкове производње да бисмо вратили уложени новац и могли да радимо догодине – објашњава Стефан Бахтјак, председник кулског удружења „Полка и полана“.

Ово удружење окупља и малинаре из Новог Сада, Ђурђева, Врбаса, Сомбора, Сивца, Крушчића и других војвођанских места, али се, од укупно 170 чланова, протестима у Бачком Добром Пољу и Раткову одазвало само њих седам, јер су произвођачи, како напомиње Бахтјак, због ниске цене постали апатични.

Председник удружења „Малина Ратково“ Милан Дошен напомиње да су протести због малог одзива завршили мисију, јер 40 произвођача, колико их се окупљало последњих дана, није, према његовим речима, имало легитимитет да блокира регионални ауто-пут.

– Сматрам, ипак, да су протести имали ефекта, јер смо успели да наметнемо своје питање тамо где се одлучује, делегирањем свог представника у радну групу Владе Србије. У садашњој кризи са малинама не видим ниједно краткорочно решење, изузев државних субвенција. Потребно је да додатно модернизујемо производњу како бисмо снизили трошкове и сачували овај посао, којем се посветио велик број младих у селу – закључио је Дошен.

НЕПРИМЕЋЕНА ВОЈВОЂАНСКА ПОЛАНА

У ВОЈВОДИНИ се гаје сорте малина полка и полана, пореклом из Пољске.

– Пољаци годишње продају више од 100.000 тона полане на светском тржишту, а поуздано се зна да та сорта у нашим климатским условима постиже бољи квалитет. Наша држава, нажалост, није стигла да констатује све озбиљнију производњу ове сорте малина у Војводини – наглашава Дошен.

Зоран Рајић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДА ЧОВЕК ЗАПЛАЧЕ: Напредњачко затирање Србије! – Апокалипса на Венчацу (ВИДЕО)

4.8 (5) Планина Венчац полако нестаје захваљујући Српској напредној странци и њој блиских компанија које …

Србија је најкорумпиранија држава у Европи

5 (6) Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић изјавила је да „након осам …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *