Друштво

БЕЗОБРАЗЛУК: Таксу за РТС плаћаће и ко нема ТВ!

БЕОГРАД – Од 1. јануара 2016. године таксу за РТС и РТВ плаћаће сви грађани без обзира на то да ли имају телевизор у стану или не.

Наиме, у обавези да плаћа 500 динара месечно биће сваки грађанин који у кући или пословном простору има мерило електричне енергије, али се, за разлику од наплате некадашње претплате, рачуни неће везивати за рачун за струју, већ ће медијски јавни сервиси слати посебне признанице. Сваки грађанин ће до краја године на кућну адресу добити 12 образаца за плаћање таксе за 2016.

Кабловска је одвојена

Слободан Кремењак, адвокат који је учествовао у писању медијских закона, објашњава зашто ће таксу плаћати и грађани без ТВ пријемника:
– Јавни сервис нема обавезе везане само за телевизију. Људи имају мобилне телефоне и друге медије којима могу да дођу до информација које им Јавни сервис обезбеђује – наводи Кремењак.

Осим оних који немају ТВ, побуну због плаћања таксе планирају и корисници кабловске. Међутим, саговорник Курира наглашава да то што неко плаћа кабловску нема никакве везе с Јавним сервисом.
– Плаћањем кабловске дајете новац за пренос сигнала, односно за то да не морате да имате антену на крову. Осим тога, кабловски оператери су углавном приватне компаније које пружају само техничку услугу – дотурање сигнала. Такса је нешто сасвим друго. Став државе је следећи: „Не морате да плаћате кабловску, зашто то радите кад вам је држава обезбедила бесплатан дигитални сигнал. А ако желите више канала, онда у реду, али то је ваш избор и не ослобађа таксе за Јавни сервис“ – каже Кремењак.

Иначе, само малобројни ће бити поштеђени плаћања таксе и то уколико живе сами или су храниоци породице, глуви, слепи, особе са инвалидитетом и корисници новчане социјалне помоћи. У џепу ће 500 динара задржати и пензионери с минималним примањима (око 13.000 динара), као и власници објекта који се не користи, ако на другој адреси већ плаћају таксу. Од таксе су изузете и школе, болнице, удружења особа са инвалидитетом и установе за смештај социјално угрожених, али и дипломатско-конзуларна представништва (под условом реципроцитета).

Плаћамо могућност

Директор РТС Драган Бујошевић није желео да говори о овој теми. Зоран Поповић, председник УО РТС, каже да се такса у свету плаћа за саму могућности праћења програма и да нико не плаћа таксу зато што поседује један, два или пет пријемника.

Шта чека неплатише
КАМАТА И ЗАПЛЕНА ИМОВИНЕ

– Грађане који не буду плаћали таксу чека камата на дуг и „поступак наплате у складу са законом“
– Пошто такса спада у пореску категорију, Јавни сервис ће моћи принудно да наплати потраживања
– РТС најпре шаље опомену пред утужење, а уколико тако не натерају грађане да плате, предмет дају извршитељима
– То би, у крајњем случају, могло довести до заплене имовине, али и блокаде дела примања

РЕЧ ПОЗНАТИХ

Бранислав Лечић, глумац

Увођење таксе само је још један додатни намет који нам није потребан. Својевремено сам био и против плаћања ТВ претплате.

Бора Чорба, музичар

Било би лепо да направе бољи програм, па да се онда плаћа. Ако је плаћање обавезно, онда то нећу избегавати.

Даница Максимовић, глумица

Господин Тома је обећао да се неће плаћати, па питајте њега зашто се претплата сада враћа. Дају нам лажна обећања.

РЕЧ НАРОДА

Вера Даковић (63), пензионерка

Нећу плаћати! Смањена ми је пензија, све је живо поскупело. А од чега ћемо да живимо? Осим тога, плаћам кабловску.

Владимир Живановић (35), психијатар

Нећу плаћати таксу зато што је програм катастрофа. Када понуде програм вредан плаћања, спреман сам да испуним ту обавезу.

Марија Краљ (25), студент

Мислим да таксу за РТС не би требало да плаћају они који плаћају кабловску. Квалитет програма је много лош и не завређује да се плаћа.

 

Б. Каровић,М. Лесковац

Курир

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

 1. Ovo mi deluje kao da ce narod da shvati da zivi u DIKTATORSKOJ SRBIJI, gde moras platiti i vino koje nisi popio, platiti RTS koi ne konzumiras. Narode probudi se ne dozvoli da te prave budalom DIKTATORI !!!

 2. A sta cemo za reklame jesu li i one informacije od javnog znacaja. Moze ja cu placati taksu kada na javnom servisu na bude nijedne jedine reklame. Morace da se odluce ili su javni servis ili komercijalna tv…

  1. tacno,uostalom zar ne vlada zakon trzista il se snalazis il propadas,kad drugi znaju da opstaju zasto je rts poseban?ili nek idu na tender i nek se prodaju ako sami ne znaju da vode posao ili katanac na bravu ,trece nema

 3. – Јавни сервис нема обавезе везане само за телевизију. Људи имају мобилне телефоне и друге медије којима могу да дођу до информација које им Јавни сервис обезбеђује – наводи Кремењак. ahahahahah pa ovo je kao iz onog vica kad kazne coveka jer su mu u podrumu pronasli kazan za pecenje rakije i kaznili ga sto ima potreban alat(iako ga nije koristio), a on onda kaze druze sudija kaznite me i za silovanje jer i za to imam potreban alat!? jeb….. tog idiota ko je tebe proglasio za advokata

  1. Hahaha, joj plačem! 😀
   Ali to je potpuno istinito! Čak, neki od stanovnika Srbije ni nemaju mobilni telefon koji je u stanju da prikazuje multimedijalne sadržaje kao što su streaming video ili slično. Primer – Vojvođanska sela – Nokia 3310 – zakon!

 4. ako svakmernoi kablovski operater za okvirno 1000,00 dinara nudi u proseku 70-80 kanala zašto i javni servis ne bi srazmerno pretplati pustio za te pare bar 40-50 kanala ili
  s obzirom da u srbiji ima preko milion strujomera, zašto ta pretplata ne bi bila 50-100 dinara i svi bi je plaćali a javni servis bi svaki mesec imao 50-100 miliona dinara pa malo li je KOJA TO INSTITUCIJA U DRŽAVI IMA TOLIKI PRIHOD MESEČNO NA OSNOVU TAKSE

  SHVATATE LI VI DA SVAKO KO IMA STRUJOMER TREBA GODIŠNJE DA DA 6000 DINARA GODIŠNJE A TO JE NEČIJI POREZ ZA STAN PA DA LI STE MOGUĆI

  1. Predraže, malo je 50 – 100 miliona dinara za jedan mesec. To čak nije ni 1.000.000 evra. Ako je u UK minimalna mesečna plata oko 1.200 funti, to mu dođe oko 14.500 funti na godišnjem nivou, njihova televizijska pretplata je srazmerna 10% od ukupne minimalne zarade na godišnjem nivou i to iznosi tačno 145 funti, zašto gospoda u Srbiji ne bi smanjili cenu njihove televizijske pretplate da bude srazmerna 10% od minimalne godišnje plate u Srbiji koja iznosi 240.000 dinara = 2.400 dinara, ili da naprave tako da bude srazmerna jednoj minimalnoj mesečnoj plati u Srbiji koja iznosi oko 20.000 dinara = 200 dinara, pošto se kod nas sve računa na mesečnom nivou.

 5. Pa kako da placamo lazi koje nam javni servis servira. Ja sam zajecarac pa sam video sta su prikazivali na javnom sevisu, a sta je stvarno bilo. Kako ih nije sramota? Dali je to javni servis? Kome placati i za sta, za lazi?

 6. nakaze repriziraju serije koje su još u Titovo vreme napravljene a šta su oni napravili dobro da možemo pogledati ćunu eeeeeeee moji Naprednjaci lažete lagali ste i lagaćete ovaj narod

 7. Ma da, mi treba da finansiramo i platu Nataši Jeremić u Njujorku. I platu Petre Cvijić koja je verovatno na plaćenom zbog penzionera koji joj svojom telesnom masom na pešačkom nije dozvolio da beskropulozno u automobilu projuri sa 80 na sat…

 8. Kako lažu beskrupulozno! U Bosni se ne plaća TV pretplata. U EU samo kada dokažu da koristiš prijemnik. Najgori smo!
  Da nije interneta tražila bih da mi iseku struju.
  Neka dodju haračlije: pokloniću im oba televizora, nek daju penzionerima. Nek mi nose i antenu sa krova, i skart kabl i produžne gajtane. Može i stalak za isti. Sve im dajem! TV jedva da sam gledala pre digitalizacije, top box nisam nabavila i ne patim zbog toga, mobilni mi babski, za “alo, alo” i SMS . Odmorila sam se od reklama, svakakvih gluposti i AV, AV koji se proširio po celom medijskom prostoru kao zaraza. Ovo je jedina luda država gde će da ti plene stvari i kad nemaš televizor, zbog takse na program koji nije dobar za mentalno zdravlje. Pa dokle ćemo da ćutimo? Šta još treba da nam naplate i smanje da bismo shvatili da moramo da se bunimo SVI. Sutra će porez što imaš kuče i mače, pa porez na pare koje nam šalju rodjaci iz inostranstva, pa porez na porez…. Pa umanjenje što nemaš decu, pa umanjenje što imaš decu, ali su postala punoletna… DOKLE?

 9. Kao prvo to što Kremenjak, ili kako mu je već prezime, kaže da:”Плаћањем кабловске дајете новац за пренос сигнала, односно за то да не морате да имате антену на крову. Осим тога, кабловски оператери су углавном приватне компаније које пружају само техничку услугу – дотурање сигнала. Такса је нешто сасвим друго”, i:”Не морате да плаћате кабловску, зашто то радите кад вам је држава обезбедила бесплатан дигитални сигнал. А ако желите више канала, онда у реду, али то је ваш избор и не ослобађа таксе за Јавни сервис.”, je prva mutna radnja jer ako “privatne kompanije” koje pružaju samo tehničku uslugu – “doturanje signala” plaćaju RTS-u “iznajmljivanje” tog istog signala, zašto bi se taj isti signal morao da plati dva puta RTS-u, jer ga “privatne kompanije” plaćaju u prvom slučaju, a mi kao korisnici tog signala ga plaćamo “privatnim kompanijama” i RTS-u zajedno. To jednostavno nema smisla, jer u svakoj zemlji EU televizijska licenca je definisana tako da ako se TV prijemnik koristi isključivo kao monitor, tj. uređaj koji će prikazivati video signal koji se emituje sa nekog drugog uređaja, npr. kompjuter, eksterni risiver, itd., televizijska licenca se NE PLAĆA! Samo u slučaju ako je TV prijemnik priključen na eksternu antenu koja može da bude interna (sobna), ili eksterna (krovna ili fasadna), televizijska licenca se mora plaćati. A da dodam da nemaju svi građani Srbije digitalne TV prijemnike, ili digitalne TV risivere kako bi im bilo omogućeno da primaju digitalni signal cenjenog RTS-a. Savetujem našim seljacima koji sebe nazivaju ministrima/političarima da kad se već toliko zalažu za ulazak u EU da prvo pogledaju i da se ugledaju na zemlje EU koje su već odavno regulisale pitanje oko televizijske licence, kao i mnoga druga pitanja oko kojih se naši ministri/političari “muče” već poslednjih 20 godina. A ako nisu u stanju da dovedu rešenje zakona vezanog za televizijsku pretplatu, kao i drugih zakona, i da se ti zakoni poklapaju po načinu i principu funkcionisanja EU, onda braćo šta se trcate da ulazite u EU kad kaskate za istom i to u velikim koracima…

  1. Taj g-din Krmak, ili kako god, misli da prica deci od 5-6 godina, odnosno misli da smo mi OVCE i da pasemo travu. A ,, kad si ovca svako te šiša,,. Tako nam i treba, dokle će da trpimo. Kao što je onaj ćelavi iz fiskalnog saveta objasnio povećanje troškova za sanaciju nekog tunela pre 5-6-meseci. Kaže ,, procena je radjena noću i pod saobraćajem, ali kada su to uradili po danu ( na dnevnom svetlu) ispalo je da treba dodatnih 25.000.000,00. Pa koliko je dugačak taj tunel, 10-15 metara?

 10. sleduje kolektivno iseljenje na to je sptemna vlada srbije, ostavicemo sve i bicemo azolanti, kao i ovi sa istoka i njih su njihove vlade naterale na begstvo, ovoje stasno, ko za vreme turaka i tita, sve su to iste lopuzje…..

 11. VAN PAMETI DA JA PLACAM ZIKINE SARENICE I OSTALE PO ZDRAVU PAMET PONIZAVAJUCE PROGRAME. ZAO MI JE STO NE MOGU DA BIRAM STA CE DECA GLEDATI. ZAO MI JE STO SE NISAM ISELIO IZ OVE DRZAVE DOK SAM TO MOGAO, MADA BIH I SADA NAJRADIJE OTISAO IZ OVE “DEMOKRATIJE”

 12. Ko je lud neka placa. Pored toga sto su komunalije poskupele, a pored toga i potrosacka korpa, oni uvode jos jedan namet. Cini mi se da ce i zaposleni na RTS-u da dobiju povecanje plate… Treba jos da ih zaposle na javnom servisu. Ipak tu ima dosta partijskih kolega…

 13. Ovo je lopovska drzava.neka skrembluju RTS pa ko hoce da gleda neka plati. Treba izaci na ulicu i ukinuti tu taksu dok je vreme. Placam kablovskom operateru a on placa RTS-u autorsko pravo da bi mogao da emituje njihov kanal. Vec godinama na RTS-u je program uvek isti OSIM VESTI I VREMENSKE PROGNOZE

 14. Ako je drzava kao sto kaze obezbedila besplatan digitalni signal, onda mi dajte pravo da biram sta hocu da gledam a sta ne. S tim u vezi ostavite nam opciju da u okviru ponude kanala izaberemo sta ce mo gledati i naravno to cemo i placati. Kad ponudite nesto sto zavredjuje paznju da se vidi na RTS-u .. tu smo i ja i svi mi koji se bunimo za silom uvedeni porez. Kako Vas bre nije stamota vise.
  A i onaj g-din predsednik, kad pre zaboravi sta je obecavao upravo za pretplatu, ali lopovi su pretplatu preimenovali u taksu i okarakterisali je kao porez … djubrad jedna lopovska.

 15. Ja neznam dokle vise ovo sa naplatom svakog dana i meseca po nesto poskupi ili dodatno placanje ,ja nemam tv ,mobilni imam stari samnsung, izbacicu radio i netreba mi nikakve informacije jer sve i svi su mi odvratni

 16. U ul. Mokranjcevoj br 94b u Nisu, na samom vrhu ulice, nije moguce uhvatiti bilo kakav signal. Dok je bila analogna antena, programi su bili u snegu, a sada sa digitalnom nema ni jednog programa. Ako je taksa samo mogucnost, koju mogucnost placaju ti ljudi?

 17. Prema zakono o taksama ova taksa ne postoji i zakonski nema se obaveza naplacivanje iste vec je to prljav nacin da se dodje do para.Zasto Slobodan Kremenjak ne kaze na osnovu cega i kog zakona je izmisljena ova pljacka gradjana kad vec preti, ja cu kao takodje pravnik cim dobijem uplatnice tuziti ih za pokusaj neovlascenog bogacenja !! Pa da vidimo na cijoj je strani zakon i ko pokusava pljackati gradjane

 18. A da li ce pretplatu da placa i Bajatovic cija je mesecna plata 36.000 evra ..e, nece jer on i njemu slicni koji uporno pljackaju ovaj napaceni i siromasan narod i nista ne placaju godinama a njihov novcanik novac ima samo jedan smer ULAZ U NOVCANIK…DRZAVO SRAM TE BILO…

 19. Ne razumem. Da li ce oni i dalje da Nas “bombarduju” reklamama i izlizanim serijama i filmovima??? Pa pozapošljavali su u RTS-u sve žene, ćerke i švalerke, pa sad mi da ih izdržavamo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!