Ближи се сетва пшенице

Ближи се сетва пшенице

5
(1)

ОВА година је за пољопривредне произвођаче сигурно једна од најтежих коју памте. Поред суше томе је допринело још много фактора који утичу на пољопривредну производњу. Ниски приноси соје, сунцокрета и кукуруза су чињеница на највећем делу парцела широм Србије. Међутим, пољопривреда је тежак и незахвалан посао и без обзира на све недаће, већ сада се мора размишљати о следећој години. Септембар је месец када се сеје уљана репица која је све популарнија код нас. Међутим, за мање од десет дана улазимо у најповољнији рок за сетву озимих житарица. Шта сад посејемо на лето ћемо косити, зато је битно направити прави избор.

Ситуација је таква да се поред количине, код пшенице све више игра на карту квалитета. Не би требало да чуди да врло брзо, можда баш следеће сезоне, откуп буде на основу квалитета. Зато је врло битно одабрати високо квалитетну и родну сорту. Таквих сорти до сада није било много на тржишту, али од ове сезоне присутан је Faustus.

То је сорта немачког квалитета, високог потенцијала родности која је по својим особинама спада у категорију побољшивача. Најбоље резултате даје кад се посеје у првој половини октобра јер спада у средње касне сорте. Има веома добру отпорност на жуту рђу и полегање и веома се добро бокори. Садржај протеина је око 12,5 одсто, а хектолитар више од 80 кг.

Иако се ове године први пут званично налази на тржишту, вишегодишњи огледи су показали да се у лошим условима може очекивати принос од пет до шест тона по хектару, у добрим од седам до девет, а у одличним условима и годинама које одговарају производњи пшенице и више од десет тона по хектару.

Дејан РЕЉИН, мастер инж. пољ. „Chemical Agrosava“

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сушна сетва – мршава жетва

Сушна сетва – мршава жетва

0 (0) Суботица – У суботичком атару готово је завршена жетва пшенице, стручњаци процењују да је …

Жетва пшенице се захуктава: Kвалитет зрна добар, откупна цена ниска

Жетва пшенице се захуктава: Kвалитет зрна добар, откупна цена ниска

0 (0) Јагодина — Жетва пшенице у Поморавском округу, засејана на око 15.000 хектара, захуктава …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend