Ближимо се "малом леденом добу"

Ближимо се „малом леденом добу“

0
(0)

Можда из данашње перспективе (и 32°Ц) то не изгледа тако, али научници кажу да заборавимо на глобално отопљавање и да би Земља ускоро могла да се нађе у 250 година дугом “малом леденом добу”.

Руски експерти за климу верују да се активност Сунца привремено успорава сваких двестотинак година и оно тада емитује мање топлоте. Овај период “хлађења” могао би да доведе до тога да просечне температуре на Земљи падну за неколико степени.

Последњи пут када је дошло до ове сунчеве фазе био је између 1650. и 1850. године, а научници су тај период назвали “мало ледено доба”. Следећи период захлађења могао би да почне између 2030. и 2040. године.

Међутим, научници из опсерваторије Пулково у Санкт Петербургу сматрају да “мало ледено доба” неће бити ни изблиза оштро као прошло.

Истраживач Јуриј Наговицин каже: “Очигледно је да сунчева активност опада. Имајући то у виду, требало би да уђемо у период захлађења који траје између 200 и 250 година. Ипак, неће бити тако оштар као у 17. веку”.

Владимир Котљаков из Руске академије наука каже: “Нема разлога да верујемо да ће глобално отопљење трајати до краја овог века. Клима се мења по природним циклусима – топлијим и хладнијим, као и сушним и кишним. Рани знаци захлађења су већ ту и тај тренд ћемо приметити већ у наредним годинама. Људске активности и индустријска загађења имају велики утицај на окружење, али су силе природе далеко моћније”.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Манипулише ли се светском климом (1): Тајанствене "мреже" на небу

Манипулише ли се светском климом (1): Тајанствене „мреже“ на небу

0 (0) Људи су уплашени оним што им прети одозго. Један становник Хофенхајма у области …

Добро Мали колико ће твоје небулозе да коштају Београђане, имаш ли ти плагијатору бар процену трошкова повезаних за твоје идиотизме?

Добро Мали колико ће твоје небулозе да коштају Београђане, имаш ли ти плагијатору бар процену трошкова повезаних за твоје идиотизме?

0 (0) Град Београд приступио је данас, поводом Светског дана заштите животне средине, Споразуму градоначелника …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend