Србија

Бранко је радио у УНИШТЕНОМ Генексу, решио је да проговори о 13 година пакла

Прошло је 13 година од како су се стекли услови за исплату социјалног програма бившим радницима у компанијама Генералекспорт и ИЦГ, али они још увек нису добили својих 200 евра по години стажа. Држава им је дужна још 3,27 милијарди динара. Бивши радник у компанији Генекс, Бранко Радичевић, говорио је о паклу који претходних година проживљавају бивши радници ових фирми, али и о њиховим наредним корацима.

Према Радичевићевим речима, запослени ових фирми претходних година прошли су кроз пакао.

„Ово је 13. година у којој се наша средства орочавају незаконито, отворени је стечаји фирми које су на рачунима имале 200 милиона евра – ИЦГ као ћерка компанија Генекса. Дакле, два посебна правна лица и два стечаја, а све то ми финансирамо, док они орочавају наш новац већ 13 година“, објашњава Радичевић, додавши да је у последњих 5-6 година камата износила око 50 милиона сваког месеца.

Како наводи саговорник, вишемилионски износ „деле између себе“ директор АЛСА и стечајни управници.

„Све је лаж и све је превара – сва незаконита потраживања банака, и то Београдске Инвест банке и Бео банке, које су у стечају већ 19 година. Тога има само у Србији и нигде другде“, каже Радичевић.

Када је у питању судбина бивших радника Генекса, већина њих још увек нема посао или раде нешто приватно, „сналазе се за живот“. Они који су у пензији сада примају мизерне количине новца у односу на животне трошкове.

Радичевић је рекао да се бивши радници боре и „бомбардују“ надлежне са свих страна, а најавили су протест у априлу. Иако је велики број оштећених радника у осамдесетим годинама, њихова деца вољна су да помогну у борби И присуствују протесту.

Пре три године већини од 5.000 запослених у ове две фирме које су продате 2009. године исплаћен је део новца од 26,92 одсто, потом су добили додатних 3,48 одсто. Међутим, држава им дугује још 69,9 одсто, али када се на то дода камата због кашњења, прича Радичевић, преостаје још чак око 75 одсто неисплаћеног новца.

Да би радници могли да добију свој новац, неопходно је да се заврше сви судски процеси који трају већ годинама. У овим процесима углавном учествују поменуте банке у стечају, које од ових компаније потражују новац на основу гаранција које су издавале Генексу за обезбеђење послова.

Како је у разговору истакао Радичевић, последње рочиште за Београдску банку одржано је 24. фебруара ове године у Привредном суду, а он очекује пресуду о ослобађању резервисаних средстава у износу од додатних 13 милијарди динара на основу вештачења и пресуде Апелационог суда, што би укупно ослободило 19 милијарди динара за исплату.

Како Радичевић истиче, око 2.500 његових колега није дочекало исплату новца на који имају право.

„Многи од бивших колега су нажалост преминули. Правду ће дочекати њихови наследници, али нису они радили у Генексу, није исто“, каже саговорник.

Он наглашава да се у више наврата обраћао и председнику Вучићу лично, али никада није добио одговор.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!