Вучићев батинаш потписао штетни уговор по ГСП
фото: Н1

Вучићев батинаш потписао штетни уговор по ГСП

5
(4)

Београдске власти су најавиле промену уговора које је ГСП Београд закључио о изнајмљивању минибусева за дупло већи новац него што би било потребно да се таква иста возила купе и тиме признале очигледну штетност овог посла.

И док надлежни ћуте да ли ће и ко одговарати за склапање овог посла, документи показују да је свој потпис на уговор ставио извршни директор за финансијске послове ГСП Дејан Kрстовић, човек који је у јавности познат као један од чланова страначког обезбеђење које је на инаугурацији председника Вучића шиканирало грађане и новинаре.

Он је, како се види из одлуке о додели уговора, свој потпис ставио у име директора ГСП Београд Радоше Момчиловића. Kрстовић није желео да за Нова.рс говорио о спорном уговору нити о томе ко је и зашто одлучио да се такав посао склопи.

Да ли ће и ко у ГСП “Београд” одговарати зашто је уопште склопљен овакав уговор нису нам одговорили ни у Градској управи.

Име Дејана Kрстовића појављује се у медијима као члана групе која је 2017. године за време инаугурацију председника Србије Александра Вучића гурала грађане и новинаре и терала их са места окупљања, а међу њима и новинарку Данаса Лидију Валтнер.

У априлу 2018. године се помињао као кандидат за генералног директора ГСП, а у јануару 2019. године Удружени синдикати Србије “Слога” оптужили су Kрстовића да је вербално напао једног његовог представника после састанка синдикалаца са генералним директором о ставарању услова за рад синдиката.
Фото: Приватна архива

Kрстовић је, како је тада пренео синдикат, тражио да обезбеђење избаци синдикалца из града речима “ко је тебе овде пустио, зовите обезбеђење да се ова битанга избаци” и претио “зовите правну службу, овој битанги да се да отказ, или да буде технолошки вишак”.

Синдикат је тада поновио своје критике на рачун Kрстовића када је у питању финансијски рад предузећа и његово урушавање, “посебно након одлуке да се приватницима уступи још једна од најпрофитабилнијих линија ка Сурчину”.

У том контексту важно је напоменути да је спорни посао о изнајмљивању скупих минибусева добила фирма СДТ Гроуп из Сурчина која се заједно са ћерком фирмом СДТ Рентинг једина јавила на тендере и победила без конкуренције. Ова фирма је од 2014. године, како је објавио БИРН, када је добила први посао за ГСП, до данас победила на више од 40 јавних позива градског превозника.

Интересантна је и радна биографија Дејана Kрстовића.

Родом је са Kосова, а из биографије објављене на интернет презентацији ГСП Београд, види се да је у Пећи завршио гимназију смер хемијско-техонолошки техничар, као и Вишу економску школу.

Радио је у Пореској управи у Пећи, као и регионалном центру Пореске у Приштини, да би 2005. године прешао у филијалу у Земуну, где ради до 2016. године.

Из Пореске 2016. године прелази у ГСП на место извршног директора за финансије, а од 2018. године је председник Управног одбора Агенције за управљање лукама.

Последњих десет година ради интезивно и на свом образовању па је 2010. године завршио Високу струковну школу за предузетнике и постао струковни менаџер.

Следеће године на Факултету за образовање дипломираних правника и дипломираних економиста за руководеће кадрове стиче звање дипломираног економисте, да би 2015. године уписао мастер студије пословне економије на Факултету за пословне студије и право Универзитета Унион – Никола Теса.

Весић за штетан уговор окривио епидемију короне

Заменик градоначелника Београда Горан Весић затражио је промену уговора који је потписало ГСП Београд о изнајмљивању школских минибуса са фирмом СДТ Гроуп из Сурчина, а по ком би градски превозник платио укупно 7,4 милиона евра за најам 47 школских минибусева.

Балканска истраживачка мрежа (БИРН) је објављујући детаље овог уговора утврдила да је ово изнајмљивање возила скупље него да је ГСП сам купио та возила. Анализа цене возила са карактеристикама из конкурсне документације, како пише БИРН, показала је да се цене нових минибусева крећу до 85.000 евра, што је упола мање од суме коју ГСП плаћа за изнајмљивање једног возила од око 165.000 евра.

Градске власти нису наравно директно признале штетност овог посла, већ је Весић на врло креативан начин објаснио зашто ће доћи до промене уговора.

Весић је тражио да се уговор анексира на период не дужи од две године, или до куповине минибусева, јер је, како је навео, Град Београд који је сада уместо општина надлежан за превоз деце, планирао да обезбеди новац за куповину нових школских минибуса већ ове године, али се од тога одустало због пандемије.

“Због смањених прихода у буџету који су последица ковида-19, одустало се од куповине школских минибуса ове године. Зато је Град дозволио ГСП-у да изнајми школске минибусе до куповине нових. Тај период сигурно не може да буде пет година”, рекао је том приликом Весић.

Град Београд ће, према његовим речима, буџетом за наредну годину обезбедити средства за куповину нових школских минибус возила, и тако ће престати потреба за изнајмљивањем.

Аутор: Јелена Булајић, Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВ ПУЛЕН KУПИО СТАН ОД 600.000 ЕВРА: Ево како је афера изашла у јавност! ОДАKЛЕ ТИ ПАРЕ МАЈСТОРЕ?

ВУЧИЋЕВ ПУЛЕН KУПИО СТАН ОД 600.000 ЕВРА: Ево како је афера изашла у јавност! ОДАKЛЕ ТИ ПАРЕ МАЈСТОРЕ?

4.8 (8) Агенција за борбу против корупције се не оглашава, а да потсетимо на њеном …

Лазаревац: Љубитељи спорта се питају шта се то дешава са ФК Колубара?!

Лазаревац: Љубитељи спорта се питају шта се то дешава са ФК Колубара?!

5 (3) Већ неко време по чаршији се колају разноразне приче о нашем новом Суперлигашу… …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend