Србија

Бујошевић игнорише и захтеве запослених у РТС- у

Већ дуже време представници синдиката траже успостављање дијалога са генералним директором РТС-а Драганом Бујошевићем, али нам слабо иде.

То каже за Данас председник Струковног синдиката РТС-а Драгомир Милошевић, поводом писма које је овај синдикат упутио челницима јавног сервиса, изражавајући незадовољство условима рада и уређивачком политиком.

На питање шта је то што замера уређивачкој политици РТС-а, наш саговорник каже да није овлашћен да говори о томе, али да се у писму синдиката може видети да се многе одредбе Закона о јавним медијским сервисима крше.

– Тражимо и поштовање међународних стандарда, регулатива и директива који уређују начин рада и функционисања јавног сервиса – истиче Милошевић.

Он додаје да запослени нису задовољни ни условима рада и да се боре за голу егзистенцију, јер се годинама крши Закон о раду.

– Тачно пет година и четири месеца није нам мењана минимална основна зарада. Јасно је да су радници незадовољни, што отворено исказују кроз синдикалне активности. Нажалост, не верујем да ће се ускоро ишта променити, јер је Бујошевић увек био глув за наше захтеве. Не очекујем ни да ће се сада састати са нама, зашто би нешто променио у својој устаљеној пракси – наглашава Милошевић. Према његовим речима, једину помоћ евентуално могу да им пруже чланови Управног одбора и Програмског савета РТС-а „својим ауторитетом, интегритетом и знањем“.

У писму упућеном челницима РТС-а, Струковни синдикат истакао је да је јавни сервис дужан да извештава правовремено и непристрасно, да омогући изражавање идеја и мишљења која су заступљена у заједници, да подстиче на расправу у духу толеранције о свим темама од интереса за јавност, да производи разноврсне програмске садржаје и да тежи највишем нивоу квалитета услуга.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић оцењује за Данас да је Драган Бујошевић очигледно давно изгубио везу са реалношћу.

– Дао је себи за право да одузима легитимитет и протестима и НУНС-у, а сада се не одазива ни на позиве свог синдиката, што је нечувено. То је разлог више да поднесе оставку – наглашава Бодрожић.

Главни уредник Бете Драган Јањић каже за Данас да није добро што Драган Бујошевић није одговорио на захтев синдиката за хитан састанак.

– Мислим да руководства, односно управе медијских кућа, треба врло пажљиво да саслушају реч запослених, а нарочито новинара – указује Јањић.

Повереник синдиката Независност у РТВ-у Дарко Спер каже да не види разлог због којег Бујошевић не би примио представнике синдиката.

– Било би сасвим нормално да их послодавац прими и разговара о проблемима запослених. Синдикат Независност нема проблем такве врсте, јер нас директор РТВ-а прима на разговоре. Недавно смо имали један који је трајао скоро два сата. Не постижемо увек договор, али дијалог постоји – каже Спер за Данас. Kолеге из Струковног синдиката, који је подржао и синдикат Независност, посаветовао је да послодавцу дају рок да се изјасни о њиховим захтева, а уколико до тога не дође, да ступе у штрајк упозорења.

Струковни синдикат РТС-а указао је и на незаконито увођење нових додатних послова запосленима без анекса Уговора о раду и адекватне надокнаде, као и на незаконито награђивање запослених на руководећим позицијама због којих се радници РТС-а, како наводе, осећају двоструко пониженим. Додатни проблем је, истичу, просечна старост запослених на јавном сервису која износи 52 године, те због тога траже и подмлађивање кадра.

Вулетић: Предложићу састанак са синдикатима

Сем генералном директору Драгану Бујошевићу, који се још није изразио о захтевима синдикалаца, писмо је упућено и његовом заменику и помоћнику, али и председнику УО Владимиру Вулетићу, који каже за Данас да је спреман на разговор са представницима синдиката.

„Током протекле седмице стигла су писма и од Самосталног и од Струковног синдиката. Мада нема законског основа да одлучује о захтевима синдиката, УО се увек одазивао на позиве синдиката и разговарао о проблемима које имају. Сутра имамо седницу на којој ћу предложити групу за разговор са синдикатима. Верујем да ће УО прихватити предлог као што је чинио и раније“, каже Вулетић.

Обрадовић: Радници нису криви

– Ово је још један показатељ да смо у праву када говоримо да РТС ради лоше и када тражимо смену Бујошевића. Ми који протестујемо стално позивамо раднике РТС да се придруже грађанима јер знамо да нису они криви за лошу уређивачку политику већ су криви они који одговарају Вучићу уместо грађанима – каже за Данас лидер Двери Бошко Обрадовић, поводом писма Струковног синдиката РТС-а.

Према његовим речима, онако како игнорише позиве и захтеве демонстраната, Бујошевић сада игнорише и захтеве запослених у РТС- у „што је скандалозно и неодговорно понашање“.

Грански синдикат културе, уметности и медија „Независност“‘ поводом упада демонстраната на РТС

У ситуацији даљег заоштравања целокупне ситуације у Србији и напора разумног дела народа и организација да опште токове нашег развоја подведу под контуре цивилизованог и разумног деловања, дошло је до упада демонстраната у зграду Радио-телевизије Србије, а због упорног одбијања те медијске куће, декларисане позитивним прописима као Јавни медијски сервис, да објективно, нетенденциозно и непристрасно извештава о демонстрацијама које се против актуелног режима Александра Вучића и Српске напредне странке одржавају у преко 60 градова Србије.

Синдикат „Независност“ пита генералног директора РТС ако је тако добро информисан о правним одредбама које се тичу куће која му је поверена на управљање, како то да се до сада није запитао зашто та кућа не испуњава ниједну од такође тим законом прописаних одредби које се тичу непристрасности и објективности?

„Зашто се директор, другим речима, није још много раније, својим ауторитетом који би требало да има, потрудио да његова медијска кућа поштује тај исти закон на који се сада нештедимице позива? Зашто се генерални директор Бујошевић тако очито приклања тренутно актуелној техници политичке борбе коју нескривено еманира режим оличен у председнику Србије Александру Вучићу а који све неистомишљенике карактерише као непријатеље и то непријатеље најнижих етичких вредности (фашисти, тајкуни, лопови)?“, истичу из овог синдиката.

Пише: Kатарина Живановић, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!