fbpx

Чекови у Србији постали монета за преживљавање

0
(0)

Укупан промет чековима у Србији у прва три месеца ове године био је око 10,06 милијарди динара, док је број чекова у том периоду био 2.243.277, показали су подаци Удружења банака Србије.

Посматрано по месецима, највећи број чекова издат је у фебруару – 853.139, при чему је у том месецу промет био око 3,82 милијарди динара.

У јануару је број чекова био 686.758, а промет око 3,07 милијарде динара, док је у марту број чекова био 703.380, а промет 3,17 милијарде.

Генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић изјавио је  да су чекови у Србији одавно престали да буду инструмент плаћања и постали инструмент кредита.

– Тачно је да грађани све више траже чекове јер је то одавно престало да буде чак и само инструмент кредитирања, већ је инструмент преживљавања. То је веома лоше, наравно, али то је наша стварност: с просечном зарадом од 350 евра по становнику и то је један од начина да се преживи – истакао је он.

По Дугалићевој оцени, укупан промет који се обавља чековима у Србији, ипак, није толики да би извршио притисак на повећање инфлације.

– Сматрам да банкарима чекови у суштини не одговарају јер су компликовани за обраду, а остају и без прихода који би добили да је иста роба или услуге плаћени картицама – каже за „Дневник” директор финансијског портала „Каматица” Душан Узелац. – Али стандард је низак и зато су се банке прилагодиле ситуацији и нашле свој интерес. У Србији се развило читаво секундарно тржиште чекова.

Д. Вујошевић

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Некадашња средња класа у Србији сведена на пуко преживљавање

0 (0) Ко има, тај има и не пита за цену, било да су у …

Бачка: Бувљаци као робне куће

0 (0) ДОК мање или веће трговине широм земље таворе или се налазе на рубу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *