Грађани све теже до чекова

Грађани све теже до чекова

Банкари дају чекове према плати, а форсирају се кредитне картице

СВЕ је више трговина, и малих и великих, које су спремне да продају робу на почек од чак годину дана, али грађани до чекова теже долазе. Јер, банке, а нарочито стране, чекове дају тек на кашичицу, кажу у складу са платом, да би пласирале своје скупе кредитне картице. Што је већа зарада може да се добије више чекова, а самим тим и да се искористе предности бескаматног плаћања.

Домаће банке су попустљивије, па грађани са скромним приходима могу да добију до десетак чекова месечно.

У последње две године у оптицају је око девет милиона чекова, у вредности од око 40 милијарди динара. У 2006. било је издато 9,6 милиона чекова, али је тада вредност била готово упола мања, јер је максимални износ на чеку био 2.000 динара.

Да би грађани могли да користе чекове потребно је да имају покриће на текућем рачуну. Тако код домаћих банака, са сваком уплатом и уредним текућим рачуном, односно уколико клијент није улазио у “црвени минус”, може да се добије и десет бланкета. Код страних банака процедура је ригорознија – сваки чек мора да буде покривен са максималним износом. Уколико неко има на текућем рачуну 20.000 динара, а већ је исписао три чека на неки рок, моћи ће да добије само – један чек.

Многи, тако, не могу да користе одложено плаћање, без камате, код трговина, јер због малих зарада добијају тек понеки чек. Њих употребе углавном за куповину хране, а за белу технику, компјутере, који се такође продају на чак 12 рата без камате, морају или да узму кредит или да користе кредитну картицу са веома високим каматама.

– Нигде у свету не постоји продаја робе на чекове са одложеним плаћањем ни на месец дана, а камоли на 12 месеци,јер је то средство плаћања које се одмах реализује – каже банкар из једен стране банке у Београду. – За куповину на одложено се користе кредитне картице. Код нас има банака које одобравају картице за куповину на рате, без камате, и до пола године. Проблем је, међутим, што грађани имају мале плате, задужили су се кредитима, тако да могу да користе кредитне картице са малим лимитом.

У Србији је искоришћени лимит за кредитне картице око 40 милијарди динара, готово исти као и за чекове, а идентична је ситуација и са дозвољеним минусом.

ДО ГОДИНУ ДАНА

ТРГОВИНЕ беле технике продају робу на одложено плаћање чековима до 12 месеци, а прехрамбене продавнице максимално до 210 дана. Минимални рок за почек је месец дана, а просечан 90 дана.

Трговине имају посебне акције, када се ти рокови продужавају, углавном пред велике празнике и полазак деце у школу. Ове године, цело лето, велики мегамаркети, због пада куповне моћи, нуде почек од седам месеци.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Влада не да већи минималац радницима јер хоће да Србија остане земља јефтине радне снаге

Влада не да већи минималац радницима јер хоће да Србија остане земља јефтине радне снаге

Послодавци, синдикати и Влада Србије нису се договорили о проценту повећања минималне цене рада за …

Синдикати: Неприхватљив предлог владе о повећању минималца

Синдикати: Неприхватљив предлог владе о повећању минималца

За синдикате је неприхватљив предлог Владе Србије да минимална загарантована зарада буде повећан за четири …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *