ЦИРКУС: Директор ВБА испитује пословање Крушика, а у име пропале Српске банке му давао кредите

ЦИРКУС: Директор ВБА испитује пословање Крушика, а у име пропале Српске банке му давао кредите

Ђуро Јованић, директор Војнобезбедносне агенције ВБА, која треба да испита пословање војне фабрике “Крушик”, од 2016. до 2019. године био је директор Српске банке, која је Крушику одобравала кредите док су му приватни трговци оружјем дуговали новац.

Јованић је од септембра прошле године директор Војнобезбедносне агенције (ВБА). До маја 2019. био је председник управног одбора Српске банке задужене за подршку пословима трговине наоружањем и војном опремом. На почетку каријере као интендантски официр бринуо је о исхрани војника у 975. Ваздухопловном наставном центру у Сомбору. Након тога обављао је различите дужности у оквиру Криминалистичко истражне групе војне полиције.
Године 2012. у чину мајора био је на дужности ађутанта тадашњег министра одбране, садашњег председника Србије Александра Вучића. Ванредно је добио чин пуковника 2015. и недавно поновно ванредно прву генералску звездицу. Разлози за ванредна унапређења нису јавно доступни.

Међутим, оно што је спорно код Јованића јесте што је, како је писао НИН, био и председник Управног одбора Српске банке, која је спорном „Крушику“ одобравала кредите док су му приватни трговци оружјем дуговали новац, а сада се налази на челу ВБА, која треба да испита управо пословање Крушика.

Јованић је од септембра 2018. директор ВБА, а до маја 2019. био је и председник Управног одбора Српске банке, задужен баш за подршку пословима везаним за трговину наоружањем и војном опремом.

ЦИРКУС: Директор ВБА испитује пословање Крушика, а у име пропале Српске банке му давао кредите

FOTO: Printscreen

Крушику је, наиме, 27. новембра 2018. када је Јованић био председник УО Српска банка позајмила два милиона евра, а за тај кредит је ваљевска фабрика морала да заложи бројне непокретности, што се види из записника са седнице Надзорног одбора Крушика, писао је НИН.

Пре новог кредита Надзорни одбор Крушика је 12. марта 2018, десет дана након што је истекао рок да Српској банци врати последњу рату кредита од 449.966 евра, овластио тадашњег директора Младена Петковића да затражи да се тај рок продужи до 31. маја, јер ваљевска фабрика на рачуну није имала довољно новца. У записнику са те седнице наводи се и да последња рата није измирена јер Крушик није наплатио потраживања од својих дужника, а међу њима била су и повлашћена приватна предузећа.

НИН наводи и да је од Крушика БИА, која сада испитује његово пословање, добила две донације 2018, непосредно пре него што се фабрика из Ваљева поново задужила код Српске банке.

Као су навели у Тужилаштву за организовани криминал „усмено су комуницирали са представницима ВБА и БИА и да је због пандемије дошло до застоја, а да очекују да ће у наредних десетак дана добити извештаје на њихов захтев послат пре седам месеци да се испита пословање Крушика са приватним преузећима“. То је било у јулу месецу ове године.

Питање које се поставља је како ће ВБА и БИА спровести непристрасну истрагу с обзиром да је исти човек који је Крушику дао кредите, и који је обе функције (директор УО Српске банке и директор ВБА) био шест месеци, сада треба да испита његово пословање?

 

Наравно, Јованићева биографија и експресно напредовање није прошло незапажено ни на Твитеру.

– Директор ВБА, Ђура Јованић, своју војну каријеру започео је као интендантски официр (прикрива у званичној биографији), а од 2012., са позиције капетана и ађутанта Александра Вучића, а за само 7 година, стиже до чина генерала. Његова најважнија квалификација – послушан је. Његова досадашња служба остала је упамћена и по томе што је био у сукобу интереса. Истовремено је био председник УО Српске банке, која је тада дала спорне кредите Крушику, и директор ВБА, која сада треба да испита пословање Крушика – написао је један твитераш.

Директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Генерал Павковић о тоталној и комплетној ИЗДАЈИ и петоктобарском пучу

Генерал Павковић о тоталној и комплетној ИЗДАЈИ и петоктобарском пучу

Из затвора у Шевенигену, где одслужује неправоснажну пресуду и ишчекује одговор на жалбу, генерал пуковник …

Влада формирала тело за спречавање корупције на највишем политичком нивоу

Влада формирала тело за спречавање корупције на највишем политичком нивоу

Влада Србије формирала је на данашњој седници Kоординационо тело за спровођење оперативног плана за спречавање …

3 Коментара

  1. Сва унапређења су ишла ванредно, па ће ова истрага ићи редовна, ајте молим вас……………

  2. Чича, овај је унук Ђока Јованића!
    Зна се шта то значи..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *