fbpx

Динар не слаби само због избора, после избора вредност динара пада најмање 40 одсто

0
(0)

Београд — Ванредни парламентарни избори нису разлог тога што је динар достигао најнижу вредност према евру ове и прошле године 116,0376, сматра економста Саша Ђоговић.

Сарадник Института за тржишна истраживања каже да девизни курс динара не почива на реалним темељима, односно на јаким извозним могућностима земље.

„Избори нису разлог слабљења домаће валуте, већ врло лоша привредна слика Србије, односно макроекономска нестабилност“, казао је Ђоговић.

Према подацима НБС, домаћа валута данас је слабија за 1,2 одсто него првог дана ове године, за 0,9 одсто него пре месец дана, и за четири одсто слабија него у исто време прошле године. НБС је у среду продала на Међубанкарском девизном тржишту 20 милиона евра како би ублажила дневне промене курса, а укупно ове године продала је 350 милиона евра.

Према његовим речима, сваки психолошки фактор који доводи до одређене неизвесности, попут парламентарних избора, смањења кредитног рејтинга земље, изазива и смањење прилива иностраног капитала у Србију, што доводи до депрецијације динара. 

Ђоговић је нагласио да су се сличне ствари дешавале и претходних година, што говори о томе да се у Србији живи у условима крхке макроекономске стабилности. 

Он је додао да се емитовањем хартија од вредности које купују страни инвеститори само замагљује стварна ситуација. 

Ђоговић је казао и да је динар прошле године реално ојачао за 1,4 одсто и да то указује да кретање девизног курса није пратило инфлаторне токове у земљи. 

„На тај начин девизни курс динара остаје у функцији сидра у борби против инфлације и није стимулативног карактера за извозну привреду“, додао је он. 

Према његовим речима, разлог за овако усмерену монетарну политику НБС је непредузимање неопходних реформских захвата у јавном сектору и преко тога одржавање неефективног и неефикасног фискалног система који гуши мотивацију за рад и дестимулише пословање у легалним токовима, због тога трпе привредници као и због нелојалне конкуренције и великих намета, док држава губи због убирања мањих прихода. 

„Реформе су неизбежне и биће болне јер ће разоткрити привидну запосленост а то ће изазвати отпоре многих, пре свега синдиката који су уживали разне привилегије. Онај ко добије мандат да спроведе реформе мора да буде одлучан у томе, јер се тиме ствара перспектива за будуће генерације“, нагласио је Ђоговић.

НБС оправдано одузела дозволу Универзал банци
Сарадник Института за тржишна истраживања (ИЗИТ) Саша Ђоговић оценио је да је добра одлука Народне банке Србије да одузме дозволу Универзал банци. 

„То је добра одлука НБС, која спречава да не дође до ерупције жаришта у банкарском сектору“, казао је он. 

Према речима Ђоговића, Универзал банка, али и друге банке које су банкротирале, претерано су биле изложене већим кредитним ризицима, односно пласману кредита ка предузећима која се налазе у финансијским дубиозама. 

Он није желео да каже на који начин је дошло до тог пласмана, нагласивши само да је то била лоша пословна политика те банке. 

НБС је 31. јануара одузела дозволу за рад Универзал банци и именовала Агенцију за осигурање депозита за администратора, ради заштите интереса депонената и очувања стабилности финансијског система Србије.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

динар

БАНДО ПРЕВАРАНТСКА! Јавни дуг сте оборили идиотским курсом динара којим убијате домаћу привреду и извоз

0 (0) Агенције за оцену кредитног рејтинга „Фитч рејтингс“ и „Стандард енд Пур“ повећале су …

Евро у Србији пао на ниске гране: Јачи динар, тањи новчаник

0 (0) Пред новогодишње празнике дијаспора стигне у отаџбину где је дочека ослабљен евро, па …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *