УНЕСКО уклања Сопоћане са листе светске баштине због дивље градње!

0
(0)

Српском манастиру из 13. века прети да нестане са листе Светске културне баштине.

Због дивље градње просторна културно-историјска целина са манастиром Сопоћани угрожена је и прети јој да буде скинута са УНЕСКО листе Светске културне баштине.

На овом простору готово свакоднево ничу нелегалне грађевине, које прете да угрозе један од најзначајнијих српских културних споменик. Међутим, адекватне реакције власти нема.

Игуман Теокстит наводи да, уколико би се претње Унеска оствариле, ово би била једна јако непријатна ситуација за целу Србију, равна катастрофи.

Једини који су нешто предузели поводом нелегалне градње су монаси манастира Сопоћани, који су откупили део земље око манастира. Међутим, ни то није трајно решење.

Како преноси телевизја Б92, недавно је у близини манастирског комплекса нелегално подигнута и џамија.

Монаси тврде да против муслиманске богомоље немају баш ништа да кажу, већ само желе да упозоре на дивљу градњу која би могла манастиру нанети непроцењиву штету.

“Против џамије немамо ништа, то мора људима да се разјасни, већ против дивље градње. Свакоме је своја богомоља најважнија, а поготово у овим крајевима где се сви лепо дружимо и помажемо се, и Срби и муслимани.”

У инспекцијским службама града Новог Пазара тврде да они нису надлежни за ово питање, већ Министарство грађевинарства и службе Завода за заштиту споменика културе.

Манастир Сопоћане саградио је краљ Стефан Урош И Немањић још у 13. веку.

У манастиру се налази и једна од најлепших фресака на свету, Успење Пресвете Богородице.

Од 1979. године манастир је под заштитом Унеска.

Курир.рс/Опанак/Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Заев ће преварити Србију

0 (0) Зоран Заев, када постане премијер Македоније, нец́е моц́и да испуни обец́ање Србији да …

Патриотски блок КиМ: Гласање у Унеско је тријумф Путинове, а не политике велеиздајника Вучића

0 (0) Пре неки дан, коментаришући потписивање споразума Косова са ЕУ о стабилизацији и придруживању, …

Један коментар

  1. ЈА САМ БЕЗ РЕЧИ! Тек недавно сам била у Рашкој и у манстиру Сопоћани. Благо речено била сам запањена када сам видела у ком је стању манастир из 13. века, саставни део светске културне баштине. И гледајући нерестауриране Сопоћане као симбол опште небриге власти како СПС-а из милошевићевског доба, тако и ДС-а из времена Тадића и СНС-а све време њихове власти која, нажалост, још траје. Моје једино питање тад било је: „Зар Вучић даје муслиманима милионе евра, за измишљени злочин Срба и избеглицама(опет муслиманима) милионе евра да се демографски промени састав грађана Србије, ада му 5 година власти није било ни повод ни разлог да се побрине о СРПСКОЈ А СВЕТСКОЈ КУЛТУРНОЈ БАШТИНИ! Срамота и грех и како су сви они радили тако им Господ дао!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend