ДНЕВНИ РЕД УСВАЈАЛИ 3 САТА Гојковић најавила посебну седницу о својој смени

Седница Скупштине Србије, прекинута 1. марта због предизборне кампање, настављена је данас. Део опозиције поднео је иницијативу за смену председнице парламента Маје Гојковић, која је данас изјавила да ће тим поводом заказати посебну седницу.

Седница је почела двадесетак минута после 10 часова, а дневни ред усвојен је тек око 13.15 часова, после скоро три сата расправе. Након тога одређена је пауза, а посланици су рад поново наставили нешто после 14 часова.

Посланицима су се након паузе прикључили и поједини министри Владе Србије – Зорана Михајловић, Небојша Стефановић, Бранислав Недимовић, Зоран Лончар, Александар Вулин, Младен Шарчевић и Вања Удовичић, како би образлагали споразуме који су на дневном реду скупштине.

Јутрос, на самом почетку седнице, снародна посланица ДС Гордана Чомић поново је затражила формирање анкетног одбора који би утврдио шта се тачно догодило у такозваној афери хеликопетер у којој је 2015. године погинуло седам особа.

Њен предлог је одмах стављен на гласање, али је одмах и одбијен.

Посланици су потом наставили утврђивање дневног реда ове, прве седнице редовног пролећног заседања, на којој треба да размотре потврђивање више споразума. Одбијени су сви предлози за допуну дневног реда који су изнели опозициони посланици, као што је рецимо и предлог Двери о Резолуцији о геноциду над Србима у НДХ.

Две одвојене иницијативе за смену Маје Гојковић

Део опозиције инсистира на смени председнице парламента Маје Гојковић. Како смо већ писали, ниједна опозициона странка неће бојкотовати ово скупштинско заседање, које почиње данас после наметнутог „распуста“ који је трајао више од месец и по дана. Међутим, ни овај одмор, као ни исти ставови, нису успели да уједине целу опозицију у једној ствари, па су тако за смену председнице парламента Маје Гојковић поднета два захтева.

Гојковић: Посланици бирају и смењују председника парламента, али о томе НЕ МОЖЕ ДАНАС
Обрадовић: Маја Гојковић је симбол бахате, улизичке и прелетачке власти, морамо да је сменимо
Иницијативу за смену председнице Скупштине поднели су одвојено Демократска странка и покрет Доста је било, а њима су се придружили остали опозициони посланици. Мало подршке једном захтеву, а мало другом.

ДС је тражила да се о томе расправља по хитном поступку, што значи да нема расправа, већ само гласање, док је ДЈБ иницијативу за смену Гојковићеве поднео у редовном поступку. То значи да постоји рок од 15 дана да се седница са тим захтевом одржи. То би, тако, најраније могло да се догоди 29. априла.

Покрет Доста је било је осим смене Маје Гојковић тражио смену и Верољуба Арсића, потпредседника парламента из Српске напредне странке.

Гојковић: Заказаћу посебну седницу о мојој смени

Гојковићева је на поподневној прес конференцији изјавила да су 13. или 14. априла предата два захтева за њено разрешење и да су, како је оценила, предлагачи „мање-више исти“.

– На моју жалост, посланици који су тражили моје разрешење, не знају или неће да сазнају како изгледа процедура. Али добро, то више говори о њима. Без обзира на то, у разговору са посланицима СНС и онима који чине већину у пармаменту, заказаћу посебну седницу са овом тачком дневног рада – поновила је Маја Гојковић оно што је још и током пре поднева рекла.

Она је још додала да овим поступком, већина показује да има слуха за мањину у парламенту, као о да ће та посебна седнциа бити чим буде завршена ова, и седница која се одржава у петак.

Гојковић је оценила да је прави иницијатор „ових тачака дневног реда“ Бојан Пајтић, сада већ бивши посланик, који се, како је рекла, последњи пут појавио у Скупштини прошле године.

– Без обзира што данима слушам критике и увреде на свој рачун, као и увреде на рачун моје породице, оне које стижу са дештвених мрежа попут „Маја на врбе“ и тако даље… желим да омогућим дебату на ову тему – рекла је она.

Председница парламента је додала и да том седницом неће прецедавати она, него неко од заменика како би она могла да учествујем у дебати.

Лекција новинарки: Није „ок“ него „у реду“

– Нека се договоре када хоће, ког дана хоће, ја им нећу нудити, али ћу је заказати. Нисам се плашила ни прошле недеље када сам рекла да нема услова за седницу, не плашим се ни данас – рекла је она.

Гојковићева је још изјавила и да не зна да ли су протести престали, „јер је она овде даноноћно, ради…“

Председница скупштине одржала је и кратку лекцију новинарки, рекавши јој да се не каже „ок“ него „у реду“.

Гојковић: Помоћи ћу опозицији

Гојковићева је још данас током утврђивања дневног реда изјавила је да ће заказати посебну седницу на којој ће се разматрати захтеви за њену смену, као и то да она том седницом неће председавати.

Како је тада истакла, опозиција нема довољан број посланика да то уврсти у дневни ред, те да ће им помоћи она и посланици владајуће већине и да ће буде заказана посебна седница о тим иницијативама.

– Ево, спремни смо да вам помогнемо да то дође на дневни ред јер вас нема довољно. Ја хоћу да будем на дневном реду и биће посебна седница само са тим тачкама дневног реда, 29. априла, 30. априла или 1. или 2. маја – рекла је јутрос Маја Гојковић.

Иначе, Маја Гојковић је посланицима саопштила да ће о њеној смени бити посебна седница, пошто је посланица ДС-а Александра Јерков током утврђивања дневног реда рекла да се већ две недеље испред Скупштине Србије окупљају млади људи који имају захтеве, а међу њима је и захтев за смену председнице парламента и затражила да учини свима услугу и ту тачку стави на дневни ред.

– Молим Вас да учините свима услугу и да то урадите – рекла је Александра Јерков.

СНС: Ништа против посебне седнице о смени

Владимир Орлић (СНС) рекао је посланичка група СНС нема ништа против да се до детаља расправља на посебној седници о смени Маје Гојковић, да се чују и контра аргументи, па и ако сакупе већину, изгласају свој предлог.

– Имаће прилику за то. Њих занима прилика за мало личне промоције, ништа више. Сви они су против Александра Вучића, нема ту ни програма ни било чега – рекао је Орлић.

СПС: Нема разлога за смену

Ђорђе Милићевић испред СПС рекао је да та странка сматра да не постоји никакав разлог за смену Маје Гојковић.

– Њена одлука да не буде заседање током кампање је била исправна, јер би се у супротном скупштина претворила у циркус – рекао је он.

Како је додао, грађани су 2. априла рекли какву Србију желе и где желе да она иде.

– Не видимо ниједан разлог да РИК не призна или да поништи изборне резултате. Крајњи циљ је да се изазове политичка криза, а то је немогуће – оценио је он.

Према његовим речима, свако има право да протестује док је то у складу са законом и да не угожава друге.

Рашковић Ивић: Наставља се понижавање скупштине

Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да је данашњи рад Скупштине Србије „наставак њеног понижавања“.

– Опозициони посланици су поднели биз предлога и сви су одбијени. Скупштина је постала као нкаква гласаћка машина- Одбијање неких предлога, попут закона о несталим бебама, једноставно немају везе са реалношћу. У овој Скупштини седи 84 жене, више од 70 су мајке, седи и јако велики број очева. Тај предлога је одбијен и то само зато што долази из редова опозиције – рекла је она.

Како је истакла „у овом тренутку ми сви доживљавамо понижење, али остајемо у скупштини да се боримо“.

Ни о смени Јанковића

Рашковић Ивић је рекла и да је Скупштина Србије пропустила да на дневни ред стави оставку Саше Јанковића, иако је он оставку на место заштитника грађана поднео пре више од два месеца.

На питање да ли је то можда случајан пропуст, Рашковиц Ивић каже да је прво правило психоанализе „ниста није случајно“.

Она је још додала да се посланички клуб „Нова Србија – За спас Србије“, чија је шефица, увећао, и да је им је приступио Славиша Ристић, бивши функционер ДСС.

Вукадиновић: Политичка борба у скупштини се подразумева

Посланик Ђорђе Вукадиновиц рекао је данас да је за њега беспредметан разговор око тога да ли треба наставити политичку борбу у скупштини и да се то подразумева.

Посланици и о Бриселском споразуму

Славиша Ристић рекао је да је данас 19. април, дан када је потписан „издајнички Бриселски споразум, али то данас ни за кога није била тема“.

– Захваљујући том документу Срби на КИМ све теже живе, изложени су честим нападима, па чак и у местима где тога није било… Имамо најаву о спајању Албаније и Косова, Хашима Тачија који најављује тужбу за геноцид… Све је то зато што је држава Србија издала своје грађане на КИМ – рекао је Ристић.

Дијана Вукомановиц, бивша функционерка СПС, каже да је била у странци ко ја је потписала Бриселски споразум, да је то тада подржала, али да данас може да каже да је то „мртво слово на папиру“.

Радуловић: Власт не намерава да престане да крши законе

Лидер ДЈБ Саша Радуловић изјавио је да „смо данас имали још једну прилику да се уверимо да власт не намерава да престане да крши законе“.

– Данас је Маја Гојковић, на нашу иницијативу о њеној смени рекла да ће заказати посебну седницу у вези са тим захтевом. Међутим, пословник не предвиђа да ово буде повод за посебне седнице, јер се тачно зна када се она заказује. Гојковић тако поново крши процедуре и прописе. Искористићемо сва правна средства да укажемо на то да крши прописе. Надам се да ће одустати од своје идеје, а предлог за њену смену ставити на следецу редовну седницу, односно у петак – изјавио је Радуловић.

ДСС предлаже закон о војној неутралности, одбија позив Двери

Посланици Демократске странке Србије поднели су парламенту Предлог закона о војној неутралности Србије, којим се прецизира да Србија не приступи ниједном војном савезу, рекао је данас посланик те партије Дејан Шулкић.

Шулкић је новинарима у скупштини казао да се основа за усвајање закона о војној неутралности налази у Уставу Србије и да се ослања на резолуцију о војној неутрланости, коју је парламент донео 2007. године.

– “Желимо да Србија не приступи ниједном војном савезу, да Србија може да уцествује у одређеним мисијама које нису у супротности са војном неутралношћу и да мозе да учествује у мсиијама под оркиљем УН” – рекао је он.

На јавни позив лидера Двери Бошка Обрадовића да се не признају резултати председничких избора, он је рекао да ДСС не жели да учествује у политизацији изборних резултата и да ће се по том питању ослањати на своје компетентне чланове у саставу РИК-а.

Шта је на дневном реду

На дневном реду су тачке које је предложила Влада Србије, а одбијен је низ закона које је предложила опозиција.

У дневни ред седнице је уврштено потврђивање Конвенције о Европском шумарском институту, као и потврђивање Протокола о елиминацији незаконите трговине дуванским производима.

Потврђивање Доха амандмана на Кјото протокол уз Оквирну конвенцију Уједињених нација о промени климе, такође је на дневном реду парламента.

Посланици ће расправљати и о потврђивању Споразума о учешћу у Средњоевропском програму универзитетске размене (ЦЕЕПУС ИИИ), као и Споразум Владе Србије и осталих чланица Иницијативе за реформу образовања у југоисточној Европи о седишту Секретаријата Иницијативе за реформу образовања у југоисточној Европи.

На дневном реду је и потврђивање Споразума влада Србије и Пољске о сарадњи у борби против организованог и других видова криминала и потврђивање Споразума влада Србије и Немачке о сарадњи у области безбедности.

Посланици ће разматрати и потврђивање измена Споразума влада Србије и Бугарске о полицијској сарадњи и потврђивање Споразума влада Србије и Чешке о сарадњи у области културе, образовања, науке, омладине и спорта.

Разматраће се и потврђивање Споразума влада Србије и Мађарске о пловидби реком Тисом, као и потврђивање Споразума владе Србије и Катара о узајамном подстицању и заштити улагања.

На дневном реду је и потврђивање Споразума Србије и Румуније о социјалној сигурности.

Шта је одбијено

Међу законима који нису уврштени у дневни ред су измене и допуна Закона о финансирању локалне самоуправе, измене Кривичног законика, измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању, измене Закона о јавном информисању, о акцизама, о увођењу термина академске честитости у закон, а одбијено је и формирање неколико анкетних одбора.

Блиц,Бета

Актуелно

Војни синдикат подржао данашњи протест: НАТО дахије марш из Србије!

„У име Војног Синдиката Србије, у име сваког официра, подофицира, војника желимо да дамо пуну …

НА ГОДИШЊИЦУ БОМБАРДОВАЊА: Заказан протест испред скупштине под “НАТО дахије марш из Србије”

Нови протест против НАТО бомбардовања Србије заказан је за суботу 24. март од 19:00 испред …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons