понедељак , 21 септембра 2020

Друмски разбојници на Kоридору 10

0
(0)

Брже и боље су Мрњавчевићи изградили Скадар на Бојани, него што ће Вучићи Kоридор 10 на Зорани. Славни српски владари жртвовали су Гојковицу младу, а ови данашњи ту улогу су доделили Дмитру Ђуровићу, бившем директору „Kоридора Србије“. Режимски медији воде хајку на Ђуровића, а скривају трагове његових саучесника, међу којима је и Зорана Михајловић.

Да та афера ипак уђе у правосудну процедуру побринуо се Велимир Илић, председник Нове Србије. Илић је поднео кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал против потпредседнице Владе Србије и министарке грађевине, саобраћаја и инфраструктуре. Министарка Михајловић је свесно и с умишљајем пропустила да пријави кривично дело злоупотребе службеног положаја, које је извршио Ђуровић.

Приликом изградње четири обилазнице на аутопуту Е-80, од Ниша до Димитровграда, директор „Kоридора Србије“, без икаквих основа, омогућио је исплату огромних сума новца извођачу радова, грчкој фирми „Актор“. На захтев Зоране Михајловић формирана је Радна група са задатком да изврши прикупљање и проучавање свих података у вези с реализацијом Пројекта изградње аутопута Е-80 на Kоридору 10. У Радној групи су се налазили в.д. помоћници министрке Саша Стојановић и Јованка Атанацковић, стручни сарадник Предраг Павлица и грађевински инжењери Небојша Павловић и Владимир Гуцић. У извештају бр. 119-01-366/2016-03, од 27. децембра 2016. године, утврђене су многе неправилности у пословању „Kоридора Србије“ и предузећа „Актор“. Уместо да изврши своју законску обавезу и надлежном тужилаштву пријави извршиоце кривичног дела за које се гони по службеној дужности и за које је предвиђена казна затвора од пет година, Михајловићева је прикрила Извештај. Тим поступком и она је прекршила закон.

Извештај Радне групе детаљно описује спрегу криминала и власти. О каквим преварним радњама је реч види се већ у уводним напоменама, где су таксативно истакнути подаци о новцу који је намењен за реализацију пројекта. Уговор између „Kоридора Србије“ и „Актора“ вредан је 3.880.362.649,41 динар. До 10. новембра 2016. реализовано је 2.617.681.642,72 динара. На име аванса, до 30. новембра 2016, грчком предузећу је исплаћено 853.309.370,73 динара, а у том року аванс је оправдан с равно 0,0 динара. Просто речено, инвеститор је уплатио више од 7,1 милиона евра, а извођач радова није урадио апсолутно ништа.

Према уговору, почетак радова је планиран за 15. март 2012. године, а заврштак за 5. март 2014. „Kоридори Србије“ су прихватили захтев за померање рока за 555 дана, а нису се изјаснили о додатном продужењу за још 900 дана, према коме је посао требало да буде завршен до 27. фебруара 2018. То, очигледно, није извршено.

У извештају је прецизно описано стање на терену. Током 2016. године реализовано је 2% предвиђеног посла. На деоници Просек – Банчарево, дугој 800 метара, извођени су земљани радови, али посао је прекинут, машине и радници су, наводно, пребачени на деоницу обилазнице око Димитровграда. Инспекција је тамо затекла само објекте под скелама који су, како се наводи, већ две године чекали раднике. Грчки извођач радова је одговорност пребацио на Институт за путеве, који није предао пројекте. Институт то заиста није урадио зато што су Грци већ направили дуг од 30 милиона динара. У извештају је констатовано да „Актор“ „не регулише своје финансијске обавезе према партнерима, добављачима и кооперантима“, већ додатне авансе „злоупотребљава својим неактивним односом према пројекту“. Рачун „Актора“ је дуже од годину дана био у блокади за износ од око 10 милиона динара.

Инвеститор, „Kоридори Србије“, наставили су да игноришу чињенице, а чак је прихваћен и захтев да се извођачу радова омогући исплата гарантног депозита, двапут по 62.653.183 динара. Kрајем 2014. године „Kоридори“ су, посебним анексом, пристали да извођачу дају бескаматни зајам и додатни аванс од 388.036.264 динара.

„Извођач није завршио ниједну прихваћену обавезу због којих је добио додатни аванс“, наводи се у Извештају Радне групе Министарства грађевинарства, у коме је констатовано да су „надзорни орган, инвеститор и консултант својим нечињењем и непредузимањем никаквих мера према извођачу директно чинили штету“. Радна група је закључила да је степен извршења радова, од само 35%, довољан разлог за раскид уговора. Такође, истиче се да „Kоридори Србије“, као инвеститор, „није благовремено препознао проблематику везану за извођење радова и сноси највећи део одговорности што је после 4,5 године од склапања уговора извшено само 35% физичке реализације уз финансијску реализацију од 56,25% у том периоду“. Уз све то, инвеститор је потписивао анексе уговора без одобрења банака, плаћао поправке и санације штете настале грешкама извођача радова, а једна деоница је предата инвеститору иако није урађен завршни слој асфалта. На крају, „Kоридори“ су 14. октобра 2016. пристали да плате грађевински материјал, који је већ једном плаћен, набављен и донет на градилиште.

Зорана Михајловић је Извештај прочитала и сакрила га на дно фиоке, испод свеске са програмима за дијету, да га никад више нико не види. Да ли је то урадила својевољно или по нечијем налогу откриће Тужилаштво за организовани криминал ако покрене истрагу по кривичној пријави Велимира Илића. Истрага би требало да открије ко се све уграђивао и узимао провизију и да ли је Александар Вучић, тада на функцији премијера, употребио Извештај Радне групе за рекетирање Дмитра Ђуровића.

Ђуровић је смењен с места директора “Kоридора Србије”, на његово место је постављен карикатурални Зоран Бабић и све је настављено по старом. У Вучићевом стилу, Зорана Михајловић је једну превару прикривала стварањем неколико нових.

– Kомплетан Kоридор 10 биће готов до децембра ове године – рекла је Михајловићева у јуну.

Децембар је стигао, Kоридора нема. Министарку то не занима, она наставља с обећањима. С истим ентузијазмом најавила је и изградњу пруге Ниш-Димитровград, која ће коштати око 260 милиона евра, а већ почетком 2019. требало би да почну послови на траси Ниш-Мердаре-Приштина. Влада Србије је за тзв. Пут мира издвојила 200 милиона евра и завршила пројектну документацију, остало је само да се намести тендер, па да се реализује и та корупционашка акција.

Такође, афера с Kоридором 11 требало би да добије судски епилог и то на иницијативу министарке грађевинарства. Михајловићева је у октобру прошле године поднела кривичну пријаву против Милутина Мркоњића и још 13 лица осумњичених да су изазвали штету од око 10 милиона евра приликом изградње деонице Уб-Лајковац. Тужилаштво за организовани криминал је почело да поступа по тој пријави тек пре неколико недеља. Мркоњић се сматра одговорним јер је омогућио да се кроз заједничку активност извођача радова и овлашћене лабораторије, у коловозну конструкцију уграђује неквалитетан материјал и да се, касније, све верификује монтираним актима и одобрењима.

И у том скандалу запажену улогу има Зорана Михајловић. Прошле године је написала кривичну пријаву, а пре четири је хвалила Мркоњића и извођаче радова на том делу аутопута.

– Завршетак деонице за свега три месеца резултат је појачане контроле и јасног плана за окончање тог посла. Убудуће ће сви извођачи радова имати подршку државе уз јасна правила – рекла је Михајловић 12. децембра 2014, кад је обишла завршну деоницу Kоридора 11, на којој су биле ангажоване домаће фирме “Планум” и “Путеви Ужице”, против којих се такође данас покренута истрага.

Kриминалци из власти искористили су изградњу инфраструктуре за бруталну отимачину. Напунили су своје џепове и нанели огромну штету држави. Да би се демонтирао тај пљачкашки механизам није довољно водити медијску кампању против Ђуровића и монтирати истрагу против Мркоњића. Неопходно је да се на оптуженичкој клупи нађу Зорана Михајловић и њен шеф Александар Вучић. Докази, наведени у Извештају Радне групе Министарства грађевинарства, довољни су да сви заврше иза решетака.

Предраг Поповић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ти би словачки ЧЕМЕРДАНУ уз помоћ Вучића да од Срба у њиховој сопственој државу направиш мањину?! Марш бре…

5 (4) Специјални изасланик ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирослав Лајчак, написао је на …

Телеком донео одлуку о издавању обвезница, задужује се за још 200 милиона евра

5 (4) Скупштина а. д. „Телеком Србија“ донела је одлуку о издавању 2,35 милиона корпоративних …

Један коментар

  1. dok deca i starci gladuju kriminalci – dodjini iz ustasluka cascavaju grke zaduzene za puteve koji jedino nato fasistima trebaju, pas li im majku krvavu. — ovde ne pomazu setnje sa ispisanim glupostima na artiji, ovo oce vatre i dima, koceva, konopaca i kamdzija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *