Држава ће таксистима поклонити 140 милиона евра из буџета

1
(1)

У наредне три године таксисти Србије моћи ће да набаве нова возила за која ће им држава дотирати по 8.000 евра, и то на основу уредбе коју је Влада Србије усвојила протеклог четвртка а јуче објавила на свом званичном сајту.

Уредба је последица летошњег договора таксиста са председником Србије Александром Вучићем, до кога је дошло након неколико дана протеста током којих је у Београду, због затварања најпрометнијих градских улица, изазван потпуни саобраћајни колапс.

У такси удружењима задовољни су овом уредбом јер кажу да је тиме држава препознала значај замене возног парка из неколико разлога.

– Kлијенти ће добити квалитетнију услугу, безбеднију. Важно је и што ће се смањити емисија издувних гасова на еуро 6 стандард. То је велика ствар ако се зна да само у Београду има 6.000 такси возила. Нека свако од њих пређе по 150 километара, то је еквивалент загађења који производи у сваком тренутку 60.000 возила. Дакле, уредба је изузетно важна из угла заштите животне средине – каже за Данас Александар Бјелић, председник Удружења таксиста Србије.

Он тврди да то што је уредбом прописано да цена новог возила не сме бити нижа од 13.000 евра, јер „не би било у реду да им држава купује возила“, а износ који је прописан подразумева „значајно учешће таксиста“, представља гаранцију да ће квалитет услуга бити подигнут.

Он мисли да је нереална процена из уредбе да се у наредне три године, по динамици од 6.000 субвенција годишње, замени практично комплетан возни парк српских таксиста.

– Ми смо указали на то, али је Влада морала да донесе документ у овом облику. Ипак, од 17.500 регистрованих таксиста у Србији, бар 3.000 до 4.000 њих не могу да испуне услове јер су им дуговања већа од 500.000 динара. Неки ће можда током тог периода важења уредбе да измире обавезе, али то неће много утицати јер истовремено расте и број оних који ће отићи ускоро у пензију па нису ни заинтересовани за куповину новог возила. У сваком случају, мислим да неће више од 12.000 људи да искористи ову меру – каже Бјелић.

Рачуница показује да ће, ако је Бјелић у праву, порески обвезници таксистима за нове аутомобиле поклонити 96 милиона евра, а ако ипак ниједан таксиста не буде одбио поклон од 8.000 евра, цех за буџет ће изаћи целих 140 милиона евра.

Подсетимо да је ових 8.000 евра чак и више него што се после протеста мислило да је договорено на састанку таксиста и председника Александра Вучића, када је незванично помињана сума од 5.000 евра по возилу.

Економисти нису у потпуности сагласни око тога какви ће бити ефекти овог потеза Владе Србије. Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић каже да та мера на први поглед изгледа као неразумна, али ако се она схвати као први корак у уређењу те области, онда постаје смислена.

– Такси превоз у Србији је прилично неорганизован, велики број тих предузетника не плаћа држави оно што треба, возни парк је стар и ово може да буде прилика да држава, омогућавајући им да набаве нове аутомобиле, постави и друге услове. Може да предложи читав низ мера које ће бити и у корист грађана и у корист државе. На пример, да тражи од њих да редовно измирују све обавезе, да уведе обавезу издавања фискалног рачуна, постави границу загађења које може возило да произведе, да организује систем контроле пређених километара и зараде. У таквим условима мера ми делује разумно, али ако тога не буде, не видим неки смисао улагања толиког новца из државне касе – каже Савић и додаје да је проблем то што многи таксисти неће искористити ту могућност јер не испуњавају услове.

Према речима Љубомира Маџара, држава се потпуно непотребно умешала у ову делатност.

– Таксисти раде на тржишту а на том тржишту не постоје мањкавости које би оправдале некакву посебну интервенцију државе. Напротив, то тржиште само треба да регулише и да отвори што шире врата за нову конкуренцију која ће урадити оно што Влада никако не може својим произвољним одлукама. Дакле, то је још једна велика, очигледна грешка Владе која се упустила у субвенционисање сектора који је евидентно тржишни. Она ће тиме на неки начин да оштети нове облике превоза, јер самим тим што су субвенције усмерене само ка онима који већ имају дозволе за рад, одржава се монопол у таксирању а затвара могућност за увођење нове конкуренције, па да они који су квалитетнији преовладају. То је логика тржишта и то је механизам преко кога је тржиште продуковало чудо у привредном развоју посматрано у дугорочној привредној перспективи – каже Маџар.

Он наглашава да таква врста субвенција не би требало да буде посао државе, јер тиме уводи дискриминацију у односу на потенцијалне конкуренте. Kаже да је мера штетна и за потрошаче, антитржишна и да би била на линији онога што се често истиче, да влада често ради ствари које не треба да ради уместо да се окрене функцијама које нико осим ње не може да обавља.

Само за таксисте који већ раде

Према уредби која је објављена на сајту Владе Србије, за субвенције од по 8.000 евра намењене за набавку нових возила, могу да конкуришу таксисти који најмање годину дана имају дозволу за обављање те врсте превоза. Они могу да набаве аутомобил од најмање 13.000 евра, потребно је да имају своје учешће у цени од око 15 одсто уколико купују из банкарског кредита или на лизинг, а од техничких карактеристика захтева се или потпуно електрични или хибридни модел, погон на гас или мотор еуро 6. Захтев је и да боја возила буде бела, али модел и марка нису одређени. Возила чија је набавка субвенционисана не могу се продати у наредне три године, нити таксиста може да престане са обављањем делатности у том периоду, осим у оправданим случајевима. Годишње, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, преко којег се реализује ова мера, може да одобри највише 6.000 субвенција.

Пише: М. Н. Стевановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БАЈАТОВИЋ ДЕЛИ БОНУСЕ: Сваком запосленом у „Србијагасу“ по 100.000, а грађани му плаћају дугове

5 (2) У јавном предузећу, коме је Влада прошле године отписала дуг од чак 1,2 …

Држава уплатила новац за помоћ народњацима, а ти сиротињо само гледај

4.4 (14) Док Мирослав Илић изјављује како му је довољно 3.000 евра месечно да преживи, …

2 Коментара

  1. Држава неће поклонити таксистима 140 милиона евра, већ ће им дати паре од отете пензије. Боље је и то, него да покраду те паре, ако већ нису.

  2. Доктор са Чубуре

    Квалитет услуга таксиста не зависи толико од старости возила, колико од крађе на таксиметру.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend