Државне апотеке пропадају због енормних дугова

0
(0)

Шабац, Кикинда, Сомбор, Апатин, Горњи Милановац, само су неки од градова у Србији у којима данас не постоји ниједна државна апотека. У тим градовима су сада, уместо њих, отворене експозитуре банака, продавнице, туристичке организације, али и нове апотеке које држе приватници.

Да ће све више градова остајати без државних апотека, епилог је енормног дуга које су годинама уназад апотеке направиле према добављачима лекова и медицинских средстава. Због лошег пословања, ненаменског трошења новца, гомилањем непотребних медикамената у магацинима, нелојалне конкуренције и ниских маржи, као и због јавних набавки, преко којих су били приморани да купују лекове, државне апотеке су дошле до руба пропасти.

С обзиром на то да ове здравствене установе подпадају под ингиренцију локалних самоуправа, ни оне међутим, нису успеле да се са овим проблемом изборе. Једино решење, за којим су посегле многе општине, јесте отпуштање фармацеута и техничара и издавање објекта приватницима.

Због континуираног неплаћања добављачима, оним апотекама које још нису затворене, рачуни су месецима у блокади и суочавају се са озбиљно празним рафовима.

У закуп приватним апотекама отишле су апотекарске установе Шабац, Кикинда, Горњи Милановац, Апатин, Сомбор, Сремска Митровица. Тендер за закупце ускоро ће расписати апотека Нови Сад, Оџаци, Нови Књажевац.

ИЗВОР: Република.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо ће прекинути „пословање“ премијерке са братом Игором?

4.4 (32) Игор, брат премијерке Ане Брнабић од државе добио послове вредне преко 40 милиона …

Судски вештак на жетон: Чудни детаљи са суђења сину Жељка Митровића

5 (4) Поступак против Александра Митровића, сина власника ТВ Пинк Жељка Митровића, који је по …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend