fbpx

Државни врх у расулу

0
(0)

Иако су још јесенас нова влада и нови председник државе Томислав Николић напунили 100 дана заједничког деловања, када их јавност и медији углавном штеде критика, коалициони партнери још увек нису дошли до заједничке и јединствене државне политике, нити своје размирице умеју да прикрију од очију јавности. Свакодневно размимоилажење о кључним питањима државе и друштва стварају слику раштимованог оркестра унутар врха власти.

Радна посета хрватског премијера Зорана Милановића Београду, такође, се испоставила као још један камен спотицања, овога пута у поимању билатералних односа две суседне државе.

Тако је председник Николић у време док је премијер Дачић гостио колегу из Загреба, пред страним дописницима оценио да ову посету не доживљава као искрену, јер „ако је Хрватска поднела тужбу против Србије због геноцида, како може премијер Хрватске да долази у посету“?

Највећи разлаз у врху ипак долази од различитог прилаза решењу косметског проблема. Почело је то још са Николићевом Платформом која је на крају под притиском Владе претрпела радикалне промене, брисањем ставова који би могли засметати Бриселу и Вашингтону.

[quote]

Директор полиције важнији од Космета

Обично власт пада на размимоилажењима око крупних државних и националних питања, али би у случају српске владе могло да се деси да се владајућа коалиција спотакне на једном кадровском решењу! Ради се о избору директора полиције, око чега се никако не могу сагласити два најмоћнија човека у Влади, премијер и министар полиције Ивица Дачић и први потпредседник и министар одбране Александар Вучић. Док би Вучић задржао досадашњег Милорада Вељовића, Дачић за то не жели ни да чује, по цену, како пишу београдски медији, и пада Владе!

[/quote]

 

– Да косметска трагедија буде још већа, приметно је одсуство усаглашености ставова у државном врху које се покушава прикрити изјавама највиших функционера који нас уверавају у своје јединство. Не улазим у то колико је ово разилажење стварно, а колико симулирано да би се заварала јавност, пре свега мислим на нешто патриотскији, тачније, мање издајнички курс председника Републике. Јер, шта год да је посреди, довољно упадљиво нејединство говори да или држава не функционише како треба, или игра неку перфидну игру с јавним мњењем, што у оба случаја није добро – сматра сарадник Нове српске политичке мисли Небојша Вукомановић.

Ни, чини се ничим изазвана, понуда премијера Ивице Дачића, да је Србија спремна да разговара и о столици УН за Косово, уколико се постигне свеобухватни договор у складу са државним интересима Србије, није прошла без реакције, не само опозиције, већ и председника Николића.

– Када би то било прихватљиво, ја бих то написао у Платформи и Резолуцији. Платформа предвиђа да Србија никад не призна независност Косова, а ако не призна, онда такозвано Косово неће имати столицу у УН – рекао је Николић, опонирајући премијеру Дачићу, мањинском партнеру унутар владајуће коалиције.

У ДСС-у, који је због Дачићеве изјаве затражио да премијер поднесе оставку, сматрају да његова порука мора под хитно да се рашчисти у редовима власти Србије.

– Иначе ће Србија сама себи пуцати у слепоочницу – сматра потпредседник ДСС-а Слободан Самарџић, који процењује да „Дачић на тај начин испуњава налоге западних политичара и води једну крајње капитулантску политику која мора да наиђе на жестоку осуду“.

[quote]

Дачић сам себе демантовао

Ни проблем са спомеником албанским терористима у Прешеву није натерао српску власт да заузму јединствен и енергичан став. Премијер Дачић чак је успео да сам себе демантује! Пред крај године је одлучно поручио да уколико овај споменик не буде уклоњен, он неће средином јануара отићи у Брисел, на наставак преговора са Приштином. Споменик и даље пркоси немоћи српских власти, а Дачић у Бриселу наставља преговоре са Хашимом Тачијем званим Змија.

[/quote]

 

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Столтенберг признао: Нема више јединства унутар НАТО-а

0 (0) Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је јединство трансатлантског савеза угрожено …

Начелница школске управе на КиМ уништава школе јужно од Ибра, у школама влада потпуно РАСУЛО!

0 (0) Безакоње које се свакодневно догађа у српским школама на Косову и Метохији, самовољом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *