ЕБРД и Немци нестрпљиви да постану власници Комерцијалне банке

0
(0)

Београд — Уколико се постигне договор државе са четири страна акционара могуће је да се уведе мораторијум од пет година на приватизацију Комерцијалне банке.

Министарство финансија и привреде наговестило да ће бити затражен мораторијум од пет година за било каква питања везана за приватизацију Комерцијалне банке, изјавио је председник Извршног одбора те банке Ивица Смолић.

Договор би, осим тога, омогућио да акционари могу да у случају драстичног опоравка на тржишту заједнички продају 20 одсто свог власништва у Комерцијалној банци током тих пет година, рекао је он. 

То значи укупно 20 одсто – држава 10 процентних поена и остала четири акционара исто десет, у случају драстичних промена на тржишту у тих пет година, прецизирао је Смолић. 

Ако четири страна акционара – Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), немачки ДЕГ и шведски Сведфонд 1. јануара конвертују преференцијалне акције у управљачке акције, у њиховом власништву биће 41,5 одсто банке, а у власништву државе 41,74 одсто, навео је он. 

Смолић је напоменуо у да се у наредној години не планирају докапитализације банке, односно повећање капитала по том основу. 

Он је навео и да „Комерцијална банка“ није била заинтересована за преузимање дела биланса, било „Нове Агробанке“ или „Развојне банке Војводине“, нити је на њу било притисака у том смислу.

Истичући да припајање одређене банке не треба радити ако не доноси додатну корист првобитној банци, Смолић је рекао да, када се посматра цело тржиште нема више од две банке за чије преузимање би „Комерцијална“ евентуално била заинтересована, али то су банке које су активне тржишту, које знају да раде свој посао, а активне су у сегменту малих и средњих предузећа. 

Он је навео да је тржишно учешће „Комерцијалне банке“ половином ове године било 10,8 одсто. Како је навео, штедња у тој банци је на нивоу од 1,3 милијарде евра, што обухвата 16,3 одсто укупне штедње у банкама, односно сваки шести евро штедње налази се у „Комерцијалној банци“. 

Да држава није искористила право на докапитализацију, њен формални удео би се до краја године смањио на 27,46 одсто, а већински власници „Комерцијалне банке“ би постали ЕБРД, ИФЦ, немачки ДЕГ и шведски Сведфонд. 

Те четири институције би 1. јануара 2013. имале контролни пакет од 51,54 одсто капитала.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хрвати јавно хвале нову владу Поглавника Вучића, поред премијерке и два министра они би још места у влади

5 (3) Загребачки „Јутарњи лист“ констатује данас да је за Хрватску добра вест да Ивица …

Крагујевац, на данашњи дан 1941.

5 (3) У давне дане У давне дане звери и људи, у страшно време мржње …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend