ЕПС наместио тендер од 1,15 милиона евра

ЕПС наместио тендер од 1,15 милиона евра

4.3
(6)

Трагови напредњачког криминала су остављени и на порталу јавних набавки. Један од њих открива свежу намештаљку за тендер који је расписала Електродистрибуција Србије. То Јавно предузеће ради с губицима. Менаџмент ЕПС-а не зна да организује производњу и трговину стујом, али без проблема намешта тендере. Последњи случај сумњивог посла представља набавка канцеларијског намештаја у вредности од 1,15 милиона евра.

Поступак за јавну набавку обележило је поништавање првог тендера, подешавање конкурсних услова за подобног партнера и неоснована одлука о закључењу уговора с понуђачем који не задовољава прописане услове. Тендер је објављен 23. новембра 2018. године. Дан пре истека рока за отварање понуда, 12. децембра 2018, укинуто је неколико услова. Уместо првобитног услова да понуђач достави доказе да је остварио продају намештаја у вредности од најмање 120 милиона динара, захтевана је потврда да је остварена било каква продаја, што има свака столарска радња. Избачене су одредбе којима је тражена потврда стручности кадрова и стандарда ФСЦ. У таквим околностима, компанија „Kтитор“ једина је дала једину исправну понуду од 105 милиона динара. Остале три понуде („Про ТЕНТ“ – „Wоод Тецх“, „Еуросалон“ и „Арт-инвест“) пробиле су оквире процењене вредности набавке од 106.278.205 динара.

ЕПС наместио тендер од 1,15 милиона евра

Тендер је поништен, а у поновљеној процедури наручилац је прихватио понуду групе понуђача „Про ТЕНТ“ из Обреновца и „Симпо лине“ из Врања. Понуда конзорцијума у коме су се налазили земунски „Гај инжењеринг и опремање“, „Kтитор“ и ивањички „Матис“ одбијена је због цене која прелази износ процењене вредности јавне набавке. Губитнички конзорцијум је уложио захтев за заштиту права у коме је истакао да је ЕПС грубо повредио одредбе Закона о јавним набавкама. Између осталог, истакнуто је да се носилац посла „Про тент“ као основном делатности бави пружањем услуга приватног обезбеђења. Стручне референце, које је издало предузеће „Либурниа Ривиера хотели“, односе се на опремање хотела, а не на канцеларијски намештај, који је предмет јавне набавке. Спорна је и банкарска гаранција, па и приложена документација понуђача.

Партнер „Про тента“, „Симпо лине“ као доказе техничког капацитета и основних средстава приложио је власништво предузећа „Симпо“ ад, без важећег правног основа. При том, закуп магазинског простора, који је „Симпо лине“ навео у понуди, истекао је 31. децембра прошле године, дакле две недеље пре него што је тендерска комисија донела одлуку. „Симпо лине“ није задовољио ни услове који се односе на стручност кадрова.

ЕПС наместио тендер од 1,15 милиона евра

Без обзира на све недостатке, наручилац је 12. јануара 2020. године прихватио понуду Групе „Про ТЕНТ“ и „Симпо лине“ и доделио јој посао вредан 136.754.086 динара. Милорад Грчић, директор ЕПС-а и експерт за печењаре, на тај начин је доказао да задовољава све услове за статус организатора намештања тендера, једну од основних делатности режима Српске напредне странке.

Судски епилог још нису добиле корупционашки скандали Министарства спорта и Синише Јаснића, председника Универзитетског спортског савеза Србије, а већ се отварају нове афере. О томе како се троши новац из буџета и како Привредно друштво “Пете европске универзитетске игре у Београду 2020”, на чијем челу је Предраг Јушковић, показује тендер о коме ћемо писати у следећем броју.

Предраг Поповић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милан Думановић: Стефановић и Хркаловић имају доказе против Вучића, зато не смеју да их хапсе

Милан Думановић: Стефановић и Хркаловић имају доказе против Вучића, зато не смеју да их хапсе

5 (7) Некадашњи припадник Одељења Министарства унутрашњих послова (МУП) за тајно праћење Милан Думановић изјавио …

Нишки суд покушава свим снагама да смањи казну Немањи Стаменковићу који је маминим аудијем убио дете и оца троје деце

Нишки суд покушава свим снагама да смањи казну Немањи Стаменковићу који је маминим аудијем убио дете и оца троје деце

5 (7) Основни суд у Нишу донео је наредбу да се изврши комисијско вештачење Немање …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend