ЕУ до сада није уопште помогла Србији у мигрантској кризи, сви трошкови се и даље плаћају из српског буџета

0
(0)

Гост рубрике „5 минута са“ била је Ивана Мишковић, портпарол комесаријата за избеглице. Она је говорила о актулној избегличкој кризи која дрма Европу.

Пошто Мађарска најављује могућност да све мигранте враћа у Србију и да ће на границу поставити војску која ће то и омогућити, да ли Србији прети хаос?
– Влада Србије би ускоро требало да усвоји стратегију по којој ће се тачно знати како ће деловати у случају да се заустави њихов пролазак кроз Србију. Од тога где ће ти људи бити смештени, до тога од чега ће се све то финансирати.

Постоји бојазан да би многи од њих остали трајно у Србији?
– Од укупно 104.684 азиланта који су у нашој земљи регистровани од почетка године до данас бројем и словом остало их је укупно осморо, а и за њих је питање да ли ће се заиста задржати у Србији. Сви ти људе хрле ка Немачкој, Шведској. Њих не занимају ни Мађарска или Аустрија ни Србија као коначне дестинације.

Премијер се изненадио да многи од њих ћебад коју добију у Србији користе да би лакше прешли границу?
– Не желим да коментаришем изјаве премијера, али ми смо као институција у обавези да свим тим људима дамо све што смо у могућности како бисмо им олакшали ситуацију.

Помажу ли вам у томе међународне организације
– Највећи терет и даље сноси држава Србија. Нажалост, међународних донација је мало и углавном се своде на лекове, ћебад или контејнере за боравак. Један од, до сада највећих, донатора је Швајцарска са 40.000 франака.

Из кампова за прихват у Мађарској стиже све више непријатних слика. Зашто је спорно узимање отисака прстију?
– Према Даблинском споразуму, свака земља има права да врати мигранта у земљу у којој је евидентиран. Мигранти су очигледно упознати са овим прописом и због тога желе да се евидентирају у земљи у коју и иду.

Значи, ни у Србији се не могу евидентирати?
– Управо супротно. Сви ти људи су уредно евидентирани, управо отисцима прстију. Очигледно су упознати да им од Србије не прети опасност, јер није потписник тог споразума.

Ђ. Баровић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чубриловић: Проблем миграната је требало решавати као Мађарска

5 (1) * Председник народне скупштине РС Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: „Наш став је да мигранти не …

ВУЧИЋ СВЕ ПРИМА БиХ протерала у Србију 27 миграната

5 (4) Босна и Херцеговина протерала је данас у Србију 27 страних држављана, који су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *