Ево колико лоше живимо

0
(0)

Београд — Према статистици, просечна српска породица данас мора да се бори и за чашу млека дневно.

Поред врућина, оно од чега се наши суграђани најчешће презнојавају су цене прехрамбених производа.

Потрошачи у Србији из дана у дан, хтели то или не, улазе у нове компромисе, нова одрицања и све више стресног мозгања како прехранити породицу. 

Према анкети и званичним подацима статистичара о потрошњи, за храну на располагању дневно имамо 247 динара. Трочлано домаћинство у Србији укупно месечно а на храну и безалкохолна пића потроши 23.000 динара, преко половине укупних просечних прихода. Када се та бројка подели на 30 дана, добија се износ једне квалитетније чоколаде. Ситуација постаје још драматичнија када се погледа потенцијални дневни буџет: 

У овакав „дневни буџет“ може да се уклопи пола векне хлеба од 24 динара, пола литре јогурта од 45 динара, 300 грама најјефтинијег могућег меса са костима – 120 динара и по пола килограма кромпира и јабука, за које је потребно око 100 динара. 

Месечно гледано, члан просечног трочланог домаћинства месечно троши свега 200 г јунећег меса, 40 г свињетине, 9 кг хлеба, 21-но јаје, 100г качкаваља, 300г сира, или само 5.5 литара млека. 

Гледано на дневном нивоу, то није ни пуна шоља млека. 

Подаци званичне статистике, која се формира по методологији предвиђеној за земље западне Европе, представљају ругање просечном српском потрошачу, слаже се Денис Перинчић из Уније потрошача. 

„Ругање или недостижан сан јер наш потрошач не може ни приглижно да напуни корпу или ако је и пуни онда то ради са неквалитетнијим производима.“ 

У новој просечној потрошачкој корпи, уместо 49 артикала сада се налази чак 75 производа. 

Садржај корпе свакако није довољан за нормалан живот, па се поставља логично питање – да ли је просечна потрошачка корпа заиста и реалан показатељ о томе колико нам новца у просеку треба за основне животне потребе. 

Потрошачи су, дакле, приморани да купују све неквалитетнију робу, лошије месо или искључиво производе на акцијама, одржавајући виши просек потрошачке корпе, али и чинећи га самим тим више него нереалним.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Economist: Србија десета на свету у „одливу мозгова“

5 (1) Британски Економист на Инстаграм профилу објавио је графикон „одлива мозгова“ што је метафора …

Србија као европски лидер по броју особа које живе у ризику од сиромаштва

5 (4) Србија ће и у новој години имати две економске реалности: у медијима блиским …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend