fbpx
понедељак , 17 фебруара 2020

Европа бира купца Комерцијалној банци!?

0
(0)

ДРЖАВА ће из власништва Комерцијалне банке изаћи у 2017. или 2018. години. То је недавно најавио Ивица Смолић, председник Извршног одбора ове банке, а Агенција за осигурање депозита објавила је ових дана позив за финансијског саветника за продају 83 одсто капитала Комерцијалне банке, који је отворен до 26. децембра. Тако ће наша највећа и најуспешија домаћа банка отићи у стране руке. То се очекивало још од 2006. године када је Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) са 70 милиона евра купила 25 одсто удела.

Позив је упућен водећим међународним фирмама за достављање изјава о заинтересованости за пружање услуга заједничког финансијског саветника за припрему и спровођење плана продаје 83 одсто капитала Комерцијалне банке. Агенција је објавила позив у име и за рачун већинских акционара Републике Србије, Европске банке за обнову и развој, ИФЦ, ДЕГ и Сведфонд.

– ЕБРД је финансијска институција позната по томе да уђе у банку, оснажи је и затим је прода. Такође, ова међународна банка увек бира купца и њена је реч пресудна. Тако ће бити и са Комерцијалном банком, која је увек била прва или друга банка по успешности у Србији и увек се добро носила са страном конкуренцијом. Сматрам да није добро време за њену приватизацију, као и за неке друге компаније, јер економска криза дрма Европу и самим тим не може се постићи цена која би била адекватна да су други услови – сматра Млађен Ковачевић, економиста.

БРОЈКЕ
* 229 Експозитура има највећа српска банка
* 3.000 Људи ради у Комерцијалној банци
* 1,5 Милијарди евра штедње има ова банка

Према речима Ђорђа Ђукића, професора Економског факултета у Београду, држава се обавезала да прода пакет акција Комерцијалне банке. ЕБДР прати развој на тржишту и онда када је сигурна да треба да повуче потез, она то и чини.

– ЕБРД је одлучила, иако објективно гледано сада није идеално време за продају банке, али не само због економске кризе, него и зато што ће у Србији ускоро да се обаве стрес тестови по принципу Европске централне банке и многе банке ће морати да се докапитализују – истиче Ђукић. – С друге стране, кредитна активност је све мања. Све су то параметри које треба сагледати и добро је што Комерцијална банка улази у приватизацију. Расписан је тендер за приватизационог саветника на време, јер ће процес продаје дуго трајати.

Како истиче Ђукић, за Комерцијалну банку било би добро да је купи нека велика светска банка.

– То је пре свега добро за српску економију, јер када крену велики инфраструктурни радови, потребна нам је банка која ће имати довољно новца и да их брзо испрати – наглашава Ђукић. – То су послови од неколико стотина милиона долара или евра, за које је потребна подршка велике светске банке.

Први корак у приватизацији је покренут. Будући саветник ће морати да обави детаљно скенирање банке, од њених предности или недостатака, подобности у погледу различитих метода приватизације, укључујући трговинску продају стратешком инвеститору или једну или низ јавних понуда на међународно признатој берзи.

МЕЂУ ВОДЕЋИМ

УЧЕШЋЕ Комерцијалне банка у банкарском сектору Србије на дан 30. септембра износило је 12,86 одсто, а у укупним депозитима банкарског сектора износи 14,82 одсто. Група Комерцијална банка састоји се од: Комерцијалне банке АД Београд, Комерцијалне банке АД Будва, Комерцијалне банке АД Бањалука и Комбанк инвест АД Београд. Запошљава око 3.000 службеника.

 

С. Моравчевић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава исплаћује стране инвеститоре Комерцијалне банке, а њој шта остане

5 (1) „Пут опција” предвиђа да се ЕБРД-у, ИФЦ-у, ДЕГ-у и Сведфонду исплати 252 милиона …

Тендер за Комерцијалну банку најкасније почетком јуна

0 (0) Тендер за избор стратешког партнера за Комерцијалну банку биће објављен најкасније почетком јуна, …

8 Коментара

  1. VUČIĆ JE REKAO DA MU I ZA OVO UPLATE PROVIZIJU UNAPRED U ONU NAZNAČENU EVROPSKU BANKU GDE SU PARE UPLATILI MISKOVIĆ,BEKO,MATIJEVIĆ,BOGIĆEVIĆ I OSTALI ŠLJAM SRBIJE !!! ZATO MU TOMA LOPATA I SMETA JER ZNA SVE PREKO JORGOVANKE TABAKOVIĆ….

  2. Ajde jos to prodajete pa se slikajte. U Americi se bune za 0.1% kamate a drzava cuti kad vas pljackaju. Jos to I mozemo da Kazemi zbogom srbijo.

  3. Banda lopova uzima kajnak al tako treba kad su ih glasali.

  4. Ao cemu vi to ? Pa gde to ima neka „nasa“ banka kad su sve „njihove !? Federalne ….

  5. necemo valjda mi da biramo , ta privilegija nestaje priblizavaju nas ropstvu birokratije nepotizma gadosti i gluposti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *