fbpx
Насловна / Србија / Економија / Европа бира купца Комерцијалној банци!?
Европа бира купца Комерцијалној банци!? 1

Европа бира купца Комерцијалној банци!?

ДРЖАВА ће из власништва Комерцијалне банке изаћи у 2017. или 2018. години. То је недавно најавио Ивица Смолић, председник Извршног одбора ове банке, а Агенција за осигурање депозита објавила је ових дана позив за финансијског саветника за продају 83 одсто капитала Комерцијалне банке, који је отворен до 26. децембра. Тако ће наша највећа и најуспешија домаћа банка отићи у стране руке. То се очекивало још од 2006. године када је Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) са 70 милиона евра купила 25 одсто удела.

Позив је упућен водећим међународним фирмама за достављање изјава о заинтересованости за пружање услуга заједничког финансијског саветника за припрему и спровођење плана продаје 83 одсто капитала Комерцијалне банке. Агенција је објавила позив у име и за рачун већинских акционара Републике Србије, Европске банке за обнову и развој, ИФЦ, ДЕГ и Сведфонд.

– ЕБРД је финансијска институција позната по томе да уђе у банку, оснажи је и затим је прода. Такође, ова међународна банка увек бира купца и њена је реч пресудна. Тако ће бити и са Комерцијалном банком, која је увек била прва или друга банка по успешности у Србији и увек се добро носила са страном конкуренцијом. Сматрам да није добро време за њену приватизацију, као и за неке друге компаније, јер економска криза дрма Европу и самим тим не може се постићи цена која би била адекватна да су други услови – сматра Млађен Ковачевић, економиста.

БРОЈКЕ
* 229 Експозитура има највећа српска банка
* 3.000 Људи ради у Комерцијалној банци
* 1,5 Милијарди евра штедње има ова банка

Према речима Ђорђа Ђукића, професора Економског факултета у Београду, држава се обавезала да прода пакет акција Комерцијалне банке. ЕБДР прати развој на тржишту и онда када је сигурна да треба да повуче потез, она то и чини.

– ЕБРД је одлучила, иако објективно гледано сада није идеално време за продају банке, али не само због економске кризе, него и зато што ће у Србији ускоро да се обаве стрес тестови по принципу Европске централне банке и многе банке ће морати да се докапитализују – истиче Ђукић. – С друге стране, кредитна активност је све мања. Све су то параметри које треба сагледати и добро је што Комерцијална банка улази у приватизацију. Расписан је тендер за приватизационог саветника на време, јер ће процес продаје дуго трајати.

Како истиче Ђукић, за Комерцијалну банку било би добро да је купи нека велика светска банка.

– То је пре свега добро за српску економију, јер када крену велики инфраструктурни радови, потребна нам је банка која ће имати довољно новца и да их брзо испрати – наглашава Ђукић. – То су послови од неколико стотина милиона долара или евра, за које је потребна подршка велике светске банке.

Први корак у приватизацији је покренут. Будући саветник ће морати да обави детаљно скенирање банке, од њених предности или недостатака, подобности у погледу различитих метода приватизације, укључујући трговинску продају стратешком инвеститору или једну или низ јавних понуда на међународно признатој берзи.

МЕЂУ ВОДЕЋИМ

УЧЕШЋЕ Комерцијалне банка у банкарском сектору Србије на дан 30. септембра износило је 12,86 одсто, а у укупним депозитима банкарског сектора износи 14,82 одсто. Група Комерцијална банка састоји се од: Комерцијалне банке АД Београд, Комерцијалне банке АД Будва, Комерцијалне банке АД Бањалука и Комбанк инвест АД Београд. Запошљава око 3.000 службеника.

 

С. Моравчевић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kолико ће народ коштати продаја Kомерцијалне банке 11

Kолико ће народ коштати продаја Kомерцијалне банке

Kомерцијална банка, трећа банка по снази у Србији, према изјавама представника власти биће продата најкасније …

У Русији ухапшен бивши представник ЕБРД-а у Kомерцијалној банци 12

У Русији ухапшен бивши представник ЕБРД-а у Kомерцијалној банци

Суд у Русији одредио је данас притвор од месец дана Филипу Делпалу, извршном директору компаније …

8 Коментара

  1. VUČIĆ JE REKAO DA MU I ZA OVO UPLATE PROVIZIJU UNAPRED U ONU NAZNAČENU EVROPSKU BANKU GDE SU PARE UPLATILI MISKOVIĆ,BEKO,MATIJEVIĆ,BOGIĆEVIĆ I OSTALI ŠLJAM SRBIJE !!! ZATO MU TOMA LOPATA I SMETA JER ZNA SVE PREKO JORGOVANKE TABAKOVIĆ….

  2. Ajde jos to prodajete pa se slikajte. U Americi se bune za 0.1% kamate a drzava cuti kad vas pljackaju. Jos to I mozemo da Kazemi zbogom srbijo.

  3. Banda lopova uzima kajnak al tako treba kad su ih glasali.

  4. Ao cemu vi to ? Pa gde to ima neka „nasa“ banka kad su sve „njihove !? Federalne ….

  5. necemo valjda mi da biramo , ta privilegija nestaje priblizavaju nas ropstvu birokratije nepotizma gadosti i gluposti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *