Грађани плаћају грешке бирократа: Јавашлук код издавања докумената

0
(0)

Замена докумената грађана годинама већ представља огроман проблем у Србији. Од саобраћајних и возачких дозвола, чипованих личних карата и здравствених књижица, пасоша па надаље, издавање је права ноћна мора. Чак и ако занемаримо несносне гужве, редове пред шалтерима и пословичну неорганизованост државног апарата, грађани се суочавају с посебним проблемом. Наиме, за сваку грешку коју начини државни службеник погрешним уношењем података, трошак исправке сносе недужни грађани!

Примера ради, ако је погрешно уписано макар једно слово имена на здравственој књижици, корисник је дужан да плати 400 динара. Недавно су из полиције натерали десетине хиљада грађана да плате израду нових саобраћајних дозвола са мо зато што службеници МУП Србије нису на чип унели податак о носивости возила. И примера је небројено.

Жалосно је што грађани углавном ћуте, или гунђају себи у браду, или се јадају неком сличном несрећнику у реду до њих. Нико суштински не реагује на јавашлук државе и зато се овакви проблеми развлаче деценијама. Наравно, држава и сама ћути, навикнута да људи пред њене шалтере долазе погнуте главе, као да су они у њиховој милости, а не обрнуто. Као да цео државни апарат плате не прима управо из џепа грађана којима би морали да буду сервис, а не извор главобоље.

Љ. Ивановић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Радника и стручњака све мање, а функционера све више

0 (0) рема подацима Агенције за борбу против корупције, на које се позивају бројни медији …

Чу овог напредног БЕЗМОЗГАЋА! Предвидели смо урушавање потпорног зида?!

0 (0) Он је рекао и да је обрушавање на неки начин било очекивано, па …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend