Из медија сам сазнао да сам смењен, у Шапцу није било ни хаоса и панике – СНС користи кризу да преузме град

0
(0)

После поплава, на реду је санација стања, али и утврђивање одговорности! Како је и сам председник Владе Александар Вучић истакао, Тужилаштво прикупља обавештења о евентуалној одговорности за поплаве у Србији и све ће бити испитано. Један од прозиваних у целој причи је и градоначелник Шапца Милош Милошевић, који је одлуком Владе смењен са места команданта Штаба за ванредне ситуације (мада он тврди да то законски није могуће). Милошевић је након смене поднео и оставку на место градоначелника, што су неки провладини медији искористили као повод да га оптуже да је Шабац оставио на цедилу усред поплава. Шта је стварна истина, да ли је заиста владала паника у Шапцу, да ли је било потребно да дође хиљаде волонтера из других делова Србије и ко је одговоран, у интервјуу за Нову српску политичку мисао говори Милош Милошевић, шабачки градоначелник у оставци.

НСПМ: Зашто сте и како смењени са места команданта Штаба за ванредне ситуације у Шапцу?

Милош Милошевић: Смењен сам на необичан начин. Наиме, о смени сам сазнао из саопштења за медије, у петак, 16. маја увече. Радили смо нормално – поступали по инструкцијама надлежних и помагали људима. Зорана Михајловић долази увече око 11 сати и том приликом смо се Душан Петровић, ја и чланови Штаба за ванредне ситуације налазили у другој канцеларији. Потом је издато саопштење по ком сам ја смењен са места команданта штаба због несавесног рада. Нико ме претходно ништа није обавестио о томе. Зорана Михајловић је ушла у канцеларију где заседа Штаб за ванредне ситуације и изнела саопштење у ком пише да сам смењен „због несавесног рада“.

Подношењем оставке сам хтео да спречим и најмању могућност да се читава ситуација злоупотреби за неко „спонтано окупљање народа“, па да се на таласу смене са места шефа Штаба за ванредне ситуације издејствује и „спонтана“ смена градоначелника.

Где сте Ви тада били?

– У том тренутку ја нисам био у сали. Ту су се налазили бројни људи – из војске, Жандармерије, шеф посланичке групе СНС у Народној скупштини господин Бабић и неки људи из републичког СНС, али и много људи из локалног СНС. У згради Градске управе било је разног света.

Да ли сте имали икакву критику те вечери, пре разрешења, на рачун Вашег рада?

– Не. Апсолутно ништа. О смени сам сазнао од медија.

Шта сте даље урадили?

– Покушао сам да уђем у салу у којој је била и Зорана Михајловић. На вратима је стајао један члан СНС који је обукао мајицу на којој је писало Жандармерија. Рекао ми је да не може да ме пусти у салу, али да уђем на друга врата. Ушао сам на друга врата у салу, пришао Зорани и питао да ли је тачно да сам ја смењен са места начелника Штаба за ванредне ситуације. Она је то потврдила. Када сам питао ко је нов командант, показала ми је на господина Бирманчевића који је седео недалеко од ње. Реч је о локалном функционеру СНС. Потом смо, међутим, сазнали да је на челу штаба Зоран Бабић, али је врло брзо то место преузео генерал Диковић.

Да ли сте питали министарку Михајловић зашто сте смењени?

– Била је огромна гужва. Она је заменик председника Владе и није ми било ни на крај памети у том тренутку да ишта питам.

Шта сте даље радили те ноћи?

– Остао сам, заједно са члановима смењеног штаба, до шест ујутру наредног дана, у суботу. Међутим, за моју смену је мало ко знао. Мене је стално звао министар Селаковић где да испоручи људе које они довозе, да ли је реч о затвореницима или људима из Министарства правде, не сећам се. Зову ме људи из МУП-а Србије, са аеродрома Батајница. Тим људима су одмах били потребни одговори и није било времена да им сад објашњавам да сам смењен, па шта се десило, па коме да се јаве… Додуше, министар Селаковић је касније престао да зове. Очито је „мало касно“ сазнао да сам смењен.

Међутим, ја тад сам доносим одлуку да је најважније да се заштите град и грађанство од изливања Саве и зато нисам хтео да посвећујем пажњу на то да ли сам смењен и зашто. Очекивао сам да ће ми неко доставити одлуку или решење о мојој смени и да ће уследити објашњење.

Да ли је Вама уручено неко решење о смени са места Команданта штаба?

– Не! До дана данас ништа ми није уручено! Не знам ни како ће да ми уруче, пошто по закону не могу никако да смене градоначелника са места команданта Штаба за ванредне ситуације! Међутим, нисам реаговао јер сам сматрао да није тренутак да око тога дижемо прашину.

Ипак, Ви сте наредног дана поднели оставку?

– У недељу пре подне долазим у зграду Градске управе и са сарадницима гледам телевизију. Пратимо снимак са седнице Владе на којој се премијер више пута враћао на Шабац. Видим ја ту да је можда добар потез да поднесем оставку и да ту тему гурнем у страну како не би дошло до неког „спонтаног окупљања народа“. Просто, сматрао сам да није време да се мобилишу људи из странке и да се иде у неке политичке приче. Зато сам донео одлуку и дао објашњење да подносим оставку да би се избегла политизација питања смене градоначелника са места команданта штаба, имајући у виду да је најважније да сви будемо усредсређени на заштиту територије, становништва и имовине. Уз то, у образложењу наводим да је важно да се по престанку ванредног стања утврди одговорност свих чланова штаба, а посебно мене као команданта.

Ушао сам на друга врата у салу, пришао Зорани и питао да ли је тачно да сам ја смењен са места начелника Штаба за ванредне ситуације. Она је то потврдила. Када сам питао ко је нов командант, показала ми је на господина Бирманчевића који је седео недалеко од ње. Реч је о локалном функционеру СНС. Потом смо, међутим, сазнали да је на челу штаба Зоран Бабић.

Да ли је ико вршио притисак на вас да поднесете оставку на место градоначелника?

– Не. Нико није вршио притисак.

Па због чега сте онда поднели оставку?! Наиме, ако није било прикладно да ви окупљате сада људе из странке и видите шта да радите, исто тако није било време ни да СНС – под претпоставком да су можда имали такву идеју – окупљају своје људе. Због чега сте мислили да би СНС организовао „спонтано дешавање народа“, када је ваљда и њима приоритет да се реше поплаве?!

– Мени је било очигледно да су господин Бирманчевић и чланови СНС настојали да злоупотребе ситуацију.

Како Вам је то било очигледно? На основу чега?

– По томе што као да није била ниједна друга јавна зграда у Шапцу, него су нашли баш у мојој канцеларији да се окупљају. Људи из СНС су заузели канцеларију, ту су примали људе, организовали своје састанке, чак су довели и своју кафе куварицу и конобара.

Како су се односили према Вама?

– Врло коректно, када је реч о онима са којима сам се сретао. Нико ми није ништа рекао, нити добацио. Поготово је био коректан генерал Диковић.

Али пазите, врло је незгодно када сте градоначелник и када неко говором и изјавама, конкретно премијер, створио панику у твом граду. Када Вама неко у том тренутку каже: „Ти си несавестан, па ћеш да летиш“. Веома је незгодно…

Да ли је било панике у Шапцу док сте Ви управљали Штабом за ванредне ситуације?

– Није било нити панике, нити хаоса. Ја сам већ 10 година градоначелник и мени је ово трећа ванредна ситуација. Ми смо већ 15 година на власти у Шапцу! Па све знамо – и људе, и како ствари стоје и где се шта налази.

Када сте смењени, и када је то обзнањено, како су реаговали људи из „Србијавода“ и други са којима сте радили и чија сте наређења спроводили око поплава?

– Какви реаговали, нису ме ни видели више. Нисам имао приступ ниједном медију, никоме.

Ипак, било је критика. Примећено је да су људи чекали, да је било застоја, слаба организација волонтера… Да ли су уопште Шапцу били потребни волонтери из Београда?

– На бази наређења које сам ја добио од директора Републичке дирекције за воде, господина Пјешчића, у четвртак на петак (15. на 16. мај), морао сам да поступим по следећем: „У реону Чеврнтија обезбедити 200 људи, и то – 150 за пуњење песка у џакове и пет трактора са по 10 људи за разношење џакова по насипу“. У та четири села у реону Чеврнтије живи 12.000 становника. Дакле, више него довољно људи.

Пратимо снимак са седнице Владе на којој се премијер више пута враћао на Шабац. Видим ја ту да је можда добар потез да поднесем оставку и да ту тему гурнем у страну како не би дошло до неког „спонтаног окупљања народа“.

Даље, наређено ми је да се у реону „Зорке“ постави 7.000 џакова. Комплекс „Зорке“ има 1000 људи, значи они могу да поставе шта год хоће!

Дакле, јасно је диктиран број људи који је био потребан, а на нама из градске управе је да те људе мобилишемо и помогнемо у контроли, што смо и чинили.

У чему се огледа та контрола?

– Са људима иду и стручњаци из „Србијавода“ који координишу људе, објашњавају им да џакове пуне до две трећине, на који начин да их везују…

Још у среду увече, 14. маја, заменик градоначелника је одређен да управља људским ресурсима са којима град располаже, а то су запослени у јавном сектору у Шапцу и који су радно способни да пуне џакове. Њих има 1440 на списку.

Хоћете да кажете да сте имали довољан број људи?

– На бази онога што нам је речено и тражено из „Србијавода“ ми смо имали довољно људи!

Да ли је Вама, док сте још увек били на челу Штаба за ванредне ситуације, неко уопште поменуо да недостају људи и да се организују добровољци из Београда?

– Не! Ја сам на терену Чеврнтије, обилазим људе. Чак ми тада људи из „Србијавода“ саопштавају да мењају тактику одбране и да ни 300 људи које смо ангажовали на насипу тамо не треба, и да ће машинама да се земљом надвиси насип! Дакле, још су тражили да се повуку људи.

Суштина моје улоге је да ауторитетом градоначелника грађанима улијем сигурност и спречим ширење било каквих гласина или непослушност. Поготово што сам на тој функцији 10 година и готово све људе познајем, и све директоре и начелнике сам ја поставио. Зато сматрам да је смењивањем мене и свих нас из штаба додатно угрожена безбедност грађана у Шапцу, поготово што је потом у прво време штаб прављен само од активиста СНС.

И даље је, ипак, чудно да, ако већ нико није вршио притисак на вас, Ви подносите оставку на место градоначелника?! Шабац је значајан град и просто делује као веома значајно место да бисте се напрсно повукли са места градоначелника.

– Можда сам пренагло реаговао, али сам у том тренутку мислио да је то исправно. Али, ја и даље имам већину одборника. Моја оставка не мора да буде усвојена. Сада мора да се закаже седница, па да видимо да ли ће имати већину да ме смене, а неће.

Подношењем оставке сам хтео да спречим и најмању могућност да се читава ситуација злоупотреби за неко „спонтано окупљање народа“, па да се на таласу смене са места шефа Штаба за ванредне ситуације издејствује и „спонтана“ смена градоначелника.

Када ће бити следећа седница Скупштине града?

– Пошто сам оставку поднео 19. маја, седница мора да се одржи у року од 30 дана, дакле, најкасније до 19. јуна.

Шта ће бити ваш став на тој седници? Хоћете повући оставку, предложити неког новог?!

– То ћу сада видети са сарадницима. Уколико ми се све не буде смучило, можда ћу и повући оставку. Ми и даље имамо стабилну већину, и то већ годинама. Конкретно – у коалицији коју чине Заједно за Србију, Западна Србја и ДС имамо 45 од 69 одборника. Дакле, не постоји начин да смене власт. Мада, сада је питање да ли ће увести привремене мере под неким изговором…

Сада када се ситуација мало смирила, да ли Вас је контактирао неко из државних органа, државне управе, да се разјасни питање смене са места команданта Штаба за ванредне ситуације?

– Локални мишеви који су запосели моју канцеларију још у време поплава, још увек не излазе из моје канцеларије. Већ данима, 24 сата, дакле и сада док причамо, локални чланови СНС имају такозвани Штаб за ванредне ситуације са лажним печатом и састанче.

Већ данима, 24 сата, дакле и сада док причамо, локални чланови СНС имају такозвани Штаб за ванредне ситуације са лажним печатом и састанче… Направили су печат који у средишту има грб Републике Србије, са све орлом и круном. Оригинални печат стоји код мене и имам га само ја, а на њему се налази грб града Шапца!

На основу чега тврдите да имају лажни печат?

– Ма, направили су печат који у средишту има грб Републике Србије, са све орлом и круном. Оригинални печат стоји код мене и имам га само ја, а на њему се налази грб града Шапца!

Ако је реч о лажном Штабу за ванредне ситуације, због чега нисте реаговали?

– Медији су за мене били затворени. Ипак, ни сам нисам хтео да дижем прашину. Идем на то да сачекам да се укине ванредно стање у Шапцу, које је још увек на снази, као и у Сремској Митровици. Шапцом већ колају приче како сам ја ухапшен, да сам у 29. новембру и не знам шта…

Који ће Ваши даљи поступци бити?

– Чекам да видим на који начин ће да образложе моју смену са места Шефа штаба за ванредне ситуације, када тако нешто уопште није могуће по закону. Не могу правно ни да донесу решење како су именовали овај лажни штаб. Сад чекам да се укине ванредна ситуација и да се види ко је одговоран.

Зашто је саслушан председник општине Крупањ или Обреновац, а не и председник општине Коцељева који се уважава с Вучићем?

– Имате саслушање председника општине Крупањ. Право је питање колико председник општине може бити одговоран што се појавила бујица и однела куће? Али, он је из СПС и збацио је СНС из коалиције пре месец дана.

Сада сам наводно ја несавестан, а Шабац је у поређењу са другим тешко погођеним местима, поприлично сув град!

Онда имате Коцељеву у којој је председник општине Верољуб Матић, који се међусобно уважава са Вучићем. Он је имао поплаву, али њега не саслушавају. Затим је саслушан председник општине Обреновац, а није Синиша Мали. Али, информативни разговор није ништа страшно и сам сам тражио да се истина утврди.

Командант штаба само спроводи оно што му говоре из „Србијавода“ и то сам и урадио

Ја јесам формално командант штаба, али суштински команду имају људи из „Србијавода“, из сектора газдовања водама. Они су ти који налажу мере, а ја их само спроводим. Ту нема много размишљања, нити се ја уображавам да као командант Штаба делим памет. Према Закону о водама јасно се каже да је за водотоке првог реда, у које спада Сава, надлежан директор Србијавода, и он је руководилац одбрана од поплава! Дакле, ја од четвртка увече слушам шта ми говори директор Републичке дирекције за воде Миодраг Пјешчић. Уз њега ту је био и господин Пузовић, директор „Србијавода“, а ту је био и господин Марић који је директор водопривредног центра „Сава“. Они су мени диктирали шта да се ради. Рецимо, на одређену локацију поставити 15.000 држакова с песком; за то је потребно толико људи, толико технике и слично. На основу тога ја даље издајем команде председницима месних заједница, хитној помоћи где да стационира возила, контактирамо начелника Полицијске управе Шабац да се заустави саобраћај на путу, дајемо наредбу да се обезбеде шлепери за превоз песка… Дакле, ја сам дословно спроводио све како ми је речено да се ради од челних људи из „Србијавода“ и из Дирекције за воду.

Е, сад, да ли су они мени говорили једно, а стање на терену је било друго, не знам. Али, мислим да у таквој ситуацији и ја, и премијер и сви други требало би да слушамо шта нам кажу стручњаци „Србијавода“ који су по закону задужени за одрабну од поплаве.

Ми смо ванредно стање увели у среду, 14. маја. Од тог тренутка ми смо спроводили План одбране од поплаве који је донет у складу са Републичким планом одбране од поплава и ту нема никакве импровизације.

Разговарао Милан Динић 

Милош Милошевић

НСПМ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ТЕРОР! Напредњаци упали у скупштине Параћина и Шапца којима влада опозиција (видео)

0 (0) Представници Повереништва Српске напредне странке (СНС) ушли су и у радне просторије градоначелника, …

Продаје се имовина шабачке Зорке, процењена на 372 мил. РСД

0 (0) Шабац — Агенција за лиценцирање стечајних управника огласила је продају имовине шабачке „Зорка …

4 Коментара

 1. Sladjana Radanic

  MILOS MILOSEVIC SE ZAJEDNO SA DUSANOM PETROVICEM NA CUDAN NACIN OBOGATIO DOK NAROD GLADUJE, LJUBAVNICAMA DAVAO PARE IZ OPSTINSKOG BUDJETA ZA VREME NJEGOVE VLADAVINE SABAC JE POSTAO GRAD DROGE I KRIMINALACA

  Sta je on hteo da bude dozivotni. Njegova se rodbina za vreme njegove vladavine bogatila. Recimo njegov brat Dragan Milosevic vlasnik je hotela Dvor i nisu jednom kriminalci se medjusobno ipred Dvora obracunavali- bombama u ulici Milosa Pocerca ulici u Sapcu. Dusana Petrovica zovu 100% zato sto je vest u smutnim poslovima. Za vreme njihove vladavine pojedine novinarke su podvodjene i preceno im je smrcu. Sabac je postao grad droge i kriminala. Kriminal u policiji, u sudstvu, u zdrastvu, u svim strukturama…. Milosevic laze. Ziva je istina da pristigli spasioci koji su dosli da Sabac spasu od poplave nisu znali ni sta treba da rade, ni gde treba da idu. Nikog da ih usmeri . Bruka za Domacina, kog su na desetine ljudi cekali ispred zgrade Opstine. Pravio se Englez, doduse nije ni morao, blizak je sa vladikom sabackim Lavrentijem a ovaj je naklonjen britanskoj obavestajnoj sluzbi i ima svog vatikanskog boga Vuka Draskovica. Ikonu Trulog Zapada i americke obavestajne sluzbe. Eto skim je radio Milosevic. A sad se ponasa ko macka u dzaku. Nije njemu kriv SNS sto je on nesposoban i nestrucan. Za vreme njihove vladavine ljubavnicima i ljubavnicima iz opstinskog budjeta delilo se sakom i kapom, oni koji su trebali i zasluzili da budu na budjetu su izvisili. Jer mnogobrojni intimni prijatelji Milosevica i teleokog Dusana Petrovica, imali su prednost u toj raspodeli. A o sabackoj policijskoj mafiji moze stotoma knjiga da se napise.
  Proveriti im imovinu i ako nemaju dokaze o poreklu u zatvor. Dusan Petrovic jednoj svojoj ljubavnici radio -novinarci kupio je stan, cesto su ih mogli videti po bastama kafica u Sapcu. A u Pop Lukinoj nema koja radnja nije njegova. Ima se moze se. Nelegalni poslovi u cetiri oka u dilu sa korumpiranom policijom Sapca .

 2. Sladjana Radanic

  Sve opstinske pare iz budjeta grada Sapca odose na njihove ljubavnike i ljubavnice. Dugo su vladali pa se i nakrali. Dok su u Sabac pristizali spasioci, bilo je i ruskih spasilaca, Milosevic je bio sa svalerkom na gomili, kako izvori pricaju u hotelu Dvor kod njegovog brata Dragana Milosevica u Milosa Pocerca ulici u Sapcu, koja zavrsava istovremeno i u Pop Lukinoj i to pravo izlazi pred kucu Dusana Petrovica novopecenog bogatasa. A gde ima dima ima i vatre. Ne bi narod djaba pricao….

 3. Sladjana Radanic

  DOSTA JE NJIHOVE SAMOVOLJE I LAZNOG MORALA DUSAN PETROVIC SVOJOJ LJUBAVNICI U PITANJU JE SABACKA NOVINARKA KUPIO LUKSUZAN STAN TAKO SE PRICA A STO JE NAROD GLADAN I ZEDAN NJEGA BOLI UVO DUSAN PETROVIC ZVANI KURKELA USVOJENI SIN ADVOKATA ANDRIJE PETROVICA CIJA JE BIOLOSKA MAJKA ZAPRAVO IGUMANIJA MANASTIRA COKESINA ANA , A NE KAJA ADVOKAT RODOM IZ BOGATICA KOJA NIJE MOGLA DA IMA DECU. POLA SAPCA DUSANU PETROVICU ZVANOM KURKELA I 100% PLACA REKET NJEMU I POJEDINIM KORUMPIRANIM POLICAJCIMA . VLASNIK SVIH VECIH RADNJI FIRMI I PREDUZECA JE DUSAN PETROVIC KURKELA. KOJI POSLE SAHRANE SVOG OCA ANDRIJE KOJI GA JE ODGAJIO, NI OCU NA GROB NIJE DOLAZIO, NA DONJOSORSKOM GROBLJU NEGO JE TU STAJALA DUGO PRESECENA NA POLA PLASTICNA FLASA SA GODINU DANA STARIM UVELIM CVECEM. ALI JE ZATO SA VLADIKO SABACKO VATIKANSKIM LAVRENTIJEM ISAO DA OSVESTA SVAKU DASKU U GRADU A CESTO IM JE U BLIZINI BIO I BIVSI NACELNIK SBACKE POLICIJE MILOMIR VESELINOVIC NAJVECA KRTICA I KRIMINALAC U POLICIJI CIJI JE NAJBLIZI PRIJATELJ LJUBISA BUHA CUME! SVE SU ZIVO PODAVALI SVOJIM MNOGOBROJNIM LJUBAVNICIMA I LJUBAVNICAMA: DOK SE ONI SVALERISU O NARODNOM TROSKU KO CE DA CUVA SABAC OD POPLAVA: STIGLI RUSI A OVIH SVALERA I BOGATASA NIGDE!

 4. Sladjana Radanic

  DOK SU U SAPCU RUSKI SPASIOCI SPASAVALI GRAD OD POPLAVA MILOSEVIC SE KAKO PRICAJU PROVODIO SA LJUBAVNICOM IZ OPSTINE U HOTELU DVOR KOD VLASNIKA NJEGOVOG BRATA DRAGANA MILOSEVICA U MILOSA POCERCA ULICI
  PRECA MU SVALERKA OD POPLAVA

  U Sabac su stigli i ruski spasioci, ali to Milosevicas boli uvo jer se tada nalazio sa svojom ljubavnicom na gomili u hotelu „Dvor“ U Milosa Pocerca ulici kod svog brata Dragana Milosevica. Tako pricaju.. A sad se ponasa ko macka u dzaku. Nije njemu kriv SNS sto je on nesposoban i nestrucan. Za vreme njihove vladavine ljubavnicima i ljubavnicima iz opstinskog budjeta delilo se sakom i kapom, oni koji su trebali i zasluzili da budu na budjetu su izvisili. Jer mnogobrojni intimni prijatelji Milosevica i teleokog Dusana Petrovica, imali su prednost u toj raspodeli. A o sabackoj policijskoj mafiji moze stotoma knjiga da se napise.
  Proveriti im imovinu i ako nemaju dokaze o poreklu u zatvor. Dusan Petrovic jednoj svojoj ljubavnici radio -novinarci kupio je stan, cesto su ih mogli videti po bastama kafica u Sapcu. A u Pop Lukinoj nema koja radnja nije njegova. Ima se moze se. Nelegalni poslovi u cetiri oka u dilu sa korumpiranom policijom Sapca .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend