Јелена Триван у докторату плагирала и Бошка Обрадовића

5
(1)

Докторат Јелене Триван, директорке Службеног гласника и некадашње функционерке Демократске странке, одбрањен 2013. године, садржи најмање 15 одсто текста који је преписан без навођења извора, а софтвер Турнитин открио је 29 одсто текста који се налази у другим изворима на српском језику, показало је истраживање „Времена“. Међу преписаним текстовима налази се и део из књиге Бошка Обрадовића, наводи „Време“.

Докторску тезу „Библиотеке и мултикултуралност“ Триван је одбранила 2013. године на Филолошком факултету. Kомисијом је председавала њена менторка и бивша деканка Филолошког факултета Александра Вранеш.

Директорка Службеног гласника је кроз мастер и докторске студије прошла за само три године и то са највишим оценама, а највећи број испита положила је управо код своје менторке, професорке Вранеш.

„Време“ наводи да се у тези Јелене Тривна на три странице налази комплетан чланак са „Википедије“, преписан од речи до речи, без и једног цитата. У списак литературе Триван је уврстила и три књиге које се наводе и на Википедији као извори преписаног текста.

Истраживање „Времена“ показало је да је у тези без навођења извора преписано 15 одсто текста, рачунајући само литературу на српском језику.

Софтвер Турнитин показао је да је 29 одсто текста преписан из других извора на српском језику, а тек мањи део је уредно цитиран. Kако пише „Време“, већи део садржи читаве странице и пасусе за које постоји извор или фуснота, али су преписани директно, без знакова навода.

Међу преписаним деловима текста налази се и реченица да „слепо копирање и претапање у туђе културне обрасце води губитку идентитета једног народа“. Пасуси са том реченицом налазе се на бројним форумима, а неки од њих се позивају на оригинални извор – књигу „Српски завет“ Бошка Обрадовића, која је изашла у издању Двери 2007. године.

Бошко Обрадовић је за „Време“ рекао да је шокиран информацијом да је Јелена Триван плагирала део његовог текста у свом докторату.

„То говори да је плагирање достигло такве размере да се ни најмање не води рачуна да се сакрије та врста кривичне делатности“, казао је Обрадовић и додао да ће консултовати адвокате и размотрити тужбу због крађе ауторског дела.

Одговарајући на оптужбе да је плагирала докторат, Триван је за „Време“ рекла да зна да ударити на њу бар није тешко.

„Знам да сам ја колатерал вишемесечних сукоба на Филолошком факултету и удара на деканку која је подржала листу СНС и да ћу ја, због сбог имена, а у сврху обрачуна са другима бити проглашена за фалсификатора, па чак и неписмену ако то буде политички потребно“, одговорила је Триван у СМС поруци „Времену“ и додала да јој је сценарио јако познат.

Филолошки факултет није одговорио на упит о докторским студијама Јелене Триван, а професорка Вранеш је кратко рекла да је на седници, прекинула везу и више се није јављала.

Време, Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сенат Београдског универзитета затражио поновну проверу доктората Синише Малог

0 (0) СЕНАТ Универзитета у Београду затражио је данас од Факултета организационих наука (ФОН) да …

Академик Теодоровић тврди: Докторат Малог је безочан плагијат!

0 (0) Председник Одбора САНУ за високо образовање, академик Душан Теодоровић подсетио је да је …

3 Коментара

  1. Љуби је тата , Породично су „способни и даровити“

  2. Doktorku vozi privatni vozac u najnovijem BMW-u X7 od 150000 eura.Vidjena u Mionici na Misicevim danima, jos os ranije je poznata kao ljubiteljka dzipova.Osim nauke, koja je na prvom mestu, naravno!

  3. ,,matora sa licem aligatora,, potekla iz satora u limuzinu uletela al dzaba, nije lako odbaciti zov skitnica, cerge, ciku cemana i zaboraviti na postojbinu indijansku; do ljudskih visina mora se peti stepenica po stepenica, biti neko od nekoga, oce to mnogo rada i znoja i utemeljenje u drzavi velikih careva, kao recimo Kralja Milutina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *