Хроника

Како је напредни лоповски режим у 2017. годину улупао и покрао две милијарде евра!

Државна ревизорска институција (ДРИ) приликом контроле трошења јавних средстава у 2017. код 209 субјеката утврдила је да су направљене грешке и неправилности у вредности од 217 милијарди динара, што је скоро две милијарде евра!

– Грешке у финансијским извештајима износиле су 195 милијарди динара, односно 90 одсто укупних неправилности. Истовремено, неправилности у пословању износиле су 22 милијарде динара, што представља 10 одсто од укупне суме – рекао је председник ДРИ и генерални државни ревизор др Душко Пејовић.

И поред тако велике суме ДРИ је поднела само 21 кривичну пријаву, а уз то свега шест финансијских извештаја корисника јавних средстава оценила негативно, док је њих седам добило негативно мишљење за правилност у пословању.

Др Данило Шуковић, економиста и бивши члан владиног Савета за борбу против корупције, каже за “Вести” да уопштено гледано ДРИ још не ради пуним капацитетом.

Палмина порука
– Kључни задатак ДРИ у свету није само да види да ли се формално средства добро књиже и троше. Већ да се побрине да се сва државна средства рационално троше. Другим речима, ако сам ја купио ауто, да постоји анализа да ли је било рационално пазарити га у том тренутку и по тој цени – коментарише др Шуковић.

И док чекамо да српска ДРИ не започне рад попут оног у развијеним демократијама, јавност добија податке да је од 21 кривичне пријаве чак девет стигло на адресу одговорних људи у Општини Јагодина. То су челни људи институција као што су Завичајни музеј, Библиотека, Kултурни центар…
Први човек Јагодине Драган Марковић Палма није ни сачекао до краја наше питање, а већ је имао поруку за државног ревизора.

Велики пацови или мали мишеви
– Зовите њега да вам лично објасни. То је чиста лаж! Добили смо кривичну пријаву зато што нисмо предвидели која врста глодара ће имати најезду када смо после поплава радили дератизацију и дезинсекцију. Да ли ће бити велики пацови или мали мишеви! Па смо добили пријаву јер нисмо расписали тендер за учитеље који ће водити наше ђаке на море.

Зар треба да се на тендер јави неко из Београда да води децу из Јагодине на море? Па онда пријава јер нисмо предвидели да ће падати велики снег те смо ангажовали сеоске тракторе да га чисте по њиховим улицама. Да није глупо било би лудо – готово у једном даху, у свом стилу одговорио је дугогодишњи председник Општине Јагодина.

Драган Марковић истиче да нико у њиховој локалној самоуправи није добио пријаву због злупотреба службеног положаја или прибављања материјалне користи за себе или неког другог. Не скрива да је љут па нам предлаже да државног ревизора питамо који је то град, сличне величине као Јагодина, потрошио 1,3 милиона евра на градски превоз, док је његова варош имала трошак за милион мање?
“Вести” су јуче покушале да добију објашњење у ДРИ за ову врсту несразмере неправилно потрошеног државног новца и малог броја кривичних пријава, па и за Палмину инсинуацију да су неким градовима гледа кроз прсте, али нам одговори нису стигли до закључења броја.

Појео вук магарца
Данило Шуковић констатује да се чак и оне неправилности које уоче не санкционишу како треба.

– Ако су изашли са толико великом цифром, онда би морали то дебело да документују и предузму мере како би се виновници санкционисали на прави начин. Овако, појео вук магарца, што би рекао наш народ. Јер и ако буде санкција, то се сломи на ситним рибама. Такав рад ДРИ показује да независне институције нису независне, већ да их контролишу центри моћи.

У мрежи ситне рибе
За финансијски извештај негативну оцену су добили: Београдска филхармонија, Општина Лапово, Спортски центар Блаце, Дом здравља Лесковац, Здравствени центар Врање и Агенције за акредитацију здравствених установа Србије.

Лошу оцену за пословање такође су добиле ситне рибе: Општине Блаце, Гаџин Хан, Љиг, Спортски центар “Блаце”, Општа болница “Др Радивој Симоновић” Сомбор, Водопривредна друштва “Галовица”, из Београда, и “Регулација”, из Сремске Митровице.

“Уздржани од мишљења”
Пуно је бројки и општих места у извештају ДРИ, па се тако наводи и “уздржавање од давања мишљења”. ДРИ је такву оцену дало за финансијске извештаје: ЈK Kомуналац из Бујановца, Агенције за безбедност саобраћаја и ЛДП-а. Странка Чедомира Јовановића је и за правилност у пословању добила оцену ревизора “уздржавање од давања мишљења”.
Шта год то значило, ревизор Душко Пејовић каже да таква оцена није за похвалу.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!